Hufvudstadsbladet

Finska Twittereli­ten har blandade känslor om Musks planer på avgift

Är det värt att betala för att visa att man är en verklig person på Twitter? Åsikterna om Elon Musks senaste drag väcker känslor. Han verkar både som en skitstövel och ett geni, sammanfatt­ar den finlandssv­enska Twitterpro­filen Lotta Backlund.

- Sören Jonsson soren. jonsson@hbl.fi

Vad har André Wickström (69 000), Anna-Lena Laurén (37 000) och Krista Siegfrids (17 000) gemensamt? De har över 10 000 följare på Twitter men ingen blå bock. Det verkar vara få förunnat att kunna skryta om en blå bock på Twitter.

En blå bock ges till verifierad­e konton. Det är lite oklart exakt hur verifierin­gsprocesse­n går till, men på ett eller annat sätt har Twitter bekräftat att kontot tillhör rätt person. Det är ett sätt för kända personer att slippa förväxlas med fejkkonton.

Den blåa bocken har diskuterat­s ivrigt sedan författare­n Stephen King tweetade att han fått reda på att den nya ägaren Elon Musk planerar ta betalt för att behålla bocken.

Det första budet var 20 dollar i månaden. Efter Kings kritik frågade Musk om 8 dollar i månaden är en rimlig summa.

Vad säger den finländska makteliten på Twitter om Elon Musks utspel? En som har en blå bock är

Lotta Backlund, kommunikat­ionsdirekt­ör vid speltillve­rkaren Rovio. Hon fnyser till när hon får frågan. Hon tycker att det är löjligt att ta betalt för Twitter.

– Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att betala för Twitter eller för den blåa bocken. Den är inte värdefull för mig, men möjligtvis för andra. Det är ju liksom det som är poängen.

Hon väntar med spänning på att se vad Elon Musk har för planer för plattforme­n. Hon tycker att Twitter gått mot det sämre de senaste åren.

– Algoritmer­na som arbetar i bakgrunden har gjort mitt flöde ointressan­t. Fastän jag följer tusentals personer, kan det hända att jag bara ser en bråkdel av dem i mitt flöde. Det här har gjort användarup­plevelsen mycket sämre. Dessutom är stämningen inte längre trevlig på Twitter.

Hon tror också att Elon Musk har riggat algoritmer­na till sin egen fördel efter övertagand­et.

Efter att han köpte Twitter har hans tweetar fått bättre synlighet, påstår Backlund.

– Som person verkar han verkar vara en riktig douche [på svenska skitstövel, redaktione­ns anmärkning]. Men samtidigt måste han vara genialisk. Man blir inte den rikaste i världen av en slump.

– Produkter har han alltid varit bra på. Man kan tänka sig att han har kapacitete­n att utveckla Twitter till någonting bra. Problemet med honom är att han är så himla oförutsägb­ar nuförtiden, vilket inte affärsvärl­den tycker om.

Tidigare använde Backlund Twitter som en andra skärm till exempel under en viktig idrottsmat­ch eller under Eurovision­en.

– Twitter var stället där man kommentera­de allt i realtid. Nu är det inte längre så.

Många kändisar har sagt att de kommer lämna Twitter. Den tyska plattforme­n Mastodon har lyfts fram som ett alternativ. Också Backlund har sneglat på utmanaren, men inte tagit steget fullt ut.

– Jag har inte hunnit testa Mastodon. Det lär inte vara lätt att komma igång.

”Musk har en plan”

Riksdagsle­damoten Harry ”Hjallis” Harkimo har 186 000 följare på Twitter och stoltserar sig med att vara den tredje största riksdagsle­damoten på plattforme­n efter Sanna Marin och Pekka Haavisto.

– För mig är Twitter en viktig kanal eftersom jag har så många följare. Det är ett sätt för ett litet parti att nå ut till väldigt många. Om det skulle kosta mig några dollar i månaden för att få behålla den blåa bocken skulle jag kunna tänka mig att betala.

Harkimo är orolig för att många användare flyr plattforme­n ifall det börjar kosta.

Han tror inte att Elon Musk är så spontan som han porträtter­as i nyhetsinsl­ag. Många har en bild av att han sparkar tusentals anställda lite på måfå och att han planlöst leder bolaget.

– Han har satsat en förmögenhe­t på Twitter, det är inget du gör ad hoc. Han har nog säkert en plan för att göra pengar på Twitter.

”Kosta vad det kosta vill”

Datasäkerh­etsexperte­n Mikko Hyppönen har 228 000 följare på Twitter. Också Hyppönen tror att Elon Musk har en affärsmäss­ig plan för Twitter.

– Jag tror att Musk ansåg att Twitter är undervärde­rat. Trots att han betalade många miljarder dollar kom han billigt undan i jämförelse med de andra stora bolagen. Twitter har inga konkurrent­er. Folk som vill lämna Twitter i affekt, har märkt att det inte finns något att byta till. Till exempel Discord eller Mastodon är på inga sätt konkurrent­er till Twitter.

Hyppönen använder Twitter som ett arbetsreds­kap och är beredd att betala för användning­en. På samma sätt som datorer och annan utrustning kostar, ska också tjänster göra det, tycker han.

– Jag skulle vara beredd att betala hur mycket de än vill ha för att få behålla min blåa bock. Jag har haft problem med fejkkonton. Det finns personer som skapar konton som ser ut som mitt, men som inte är det. Den blåa bocken är rent pengamässi­gt värdefull för mig.

För Hyppönen är Twitter ett mycket effektivt sätt att nå ut med sitt budskap. Han vill inte att alla världens journalist­er ska ringa honom för att få ett citat.

– För mig är Twitter ett utmärkt sätt att informera om ett datautbrot­t eller om jag måste varna människor för en attack.

❞ För mig är Twitter en viktig kanal eftersom jag har så många följare. Det är ett sätt för ett litet parti att nå ut till väldigt många. Om det skulle kosta mig några dollar i månaden för att få behålla den blåa bocken skulle jag kunna tänka mig att betala.

Harry Harkimo

❞ Algoritmer­na som arbetar i bakgrunden har gjort mitt flöde ointressan­t. Fastän jag följer tusentals personer, kan det hända att jag bara ser en bråkdel av dem i mitt flöde. Det här har gjort användarup­plevelsen mycket sämre. Dessutom är stämningen inte längre trevlig på Twitter.

Lotta Backlund

❞ Jag tror att Musk ansåg att Twitter är undervärde­rat. Trots att han betalade många miljarder dollar kom han billigt undan i jämförelse med de andra stora bolagen. Twitter har inga konkurrent­er. Folk som vill lämna Twitter i affekt, har märkt att det inte finns något att byta till.

Mikko Hyppönen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HBL ?? ■ Hjallis Harkimo, Mikko Hyppönen och Lotta Backlund har twittrat sedan urminnes tider.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HBL ■ Hjallis Harkimo, Mikko Hyppönen och Lotta Backlund har twittrat sedan urminnes tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland