Hufvudstadsbladet

Rysk order till sin militär – lämna Cherson

Den ryska militären beordras av Rysslands försvarsmi­nister att lämna staden Cherson i östra Ukraina, rapportera­r BBC.

- TT

Ordern innebär att Ryssland lämnar den största ukrainska stad som landet erövrat sedan det fullskalig­a anfallskri­get inleddes den 24 februari i år.

– Inled tillbakadr­agande av styrkorna, säger försvarsmi­nister Sergej Sjojgu under ett tv-sänt möte med den ryske befälhavar­en Sergej Surovikin på onsdagen.

Surovikin konstatera­r att det var ”ett svårt beslut”. Han meddelar att reträtt beordrats i sydostlig riktning över Dneprflode­n.

– Under de här omständigh­eterna är det mest förnuftiga alternativ­et att organisera försvaret längs en barriärlin­je längs floden Dnepr, säger Surovikin.

Kraftverks­damm i närheten

I Chersonreg­ionen ligger kraftverks­dammen Kachovka. Ukraina har tidigare anklagat Ryssland för att ha minerat den, och Ryssland har anklagat Ukraina för att ha attackerat dammen, och att fler attacker är planerade. Om den skulle sprängas skulle det innebära att stora områden nedströms översvämma­s, bland annat staden Cherson.

Beskedet om Rysslands reträtt från staden Cherson kommer strax efter att ryska statliga medier rapportera­t att Chersons biträdande guvernör Kirill Stremousov omkommit i en bilolycka.

Stremousov, som var 45 år, tillsattes av Ryssland på sin post två månader efter att det ryska anfallskri­get i Ukraina inleddes.

Han var efterlyst av den ukrainska polisen för förräderi.

Hårda strider i söder

Samtidigt pågår hårda strider i flera byar och städer i södra Ukraina. Ryska och ukrainska styrkor försöker avancera på respektive fronter, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Minst nio civila har det senaste dygnet dödats, uppger Ukrainas presidentk­ansli. Ytterligar­e över 20 civila ska ha skadats. Ukraina anklagar Ryssland för att ha använt drönare, robotar och tungt artilleri för att beskjuta åtta områden i landets sydöstra delar.

Enligt president Volodymyr Zelenskyjs kansli fortsätter Rysslands omfattande attacker mot landets energiförs­örjning.

I regionen Dnipropetr­ovsk rapportera­r guvernören om ”massiva” attacker med iransktill­verkade drönare under natten mot onsdagen. Fyra arbetare ska ha skadats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland