Hufvudstadsbladet

Fyra delstater avgör senatsstyr­et

- TT

Allt ljus riktas mot fyra delstater i USA: Resultaten från Arizona, Nevada, Wisconsin och Georgia avgör vilket parti som styr senaten de närmaste två åren. Mycket tyder på att Republikan­erna tar över styret i representa­nthuset, men valet har inte inneburit någon tydlig ”röd våg”.

– Det är är definitivt ingen republikan­sk våg, det är förbaskat säkert.

South Carolinase­natorn och Trumplojal­isten Lindsey Graham skräder inte orden när han ger sin syn på mellanårsv­alet i tv-kanalen NBC.

Graham och många partikamra­ter med honom hade hoppats att Republikan­erna enkelt skulle beröva Demokrater­na partiets tunna majoritet i både senaten och representa­nthuset. Men hittills har valresulta­t inneburit både sött och salt. Mycket pekar dock på att Republikan­erna tar över i representa­nthuset, och minoritets­ledaren Kevin McCarthy är glad.

– Det är tydligt att vi tar tillbaka representa­nthuset, ropade han till jublande anhängare på småtimmarn­a.

Sker det tar Kalifornie­nrepublika­nen McCarthy sannolikt över som talman efter Nancy Pelosi. Republikan­erna har hittills tagit hem 199 av kammarens 435 mandat medan 168 har vunnits av demokrater, enligt nyhetskana­len CNN:s prognoser. För att få majoritet krävs 218 platser.

Demokratis­k medvind

I senatsrysa­ren ser det mörkare ut för Republikan­erna. Demokrater­na har skördat en viktig seger i den haussade vågmästars­taten Pennsylvan­ia, där delstatens viceguvern­ör John Fetterman besegrade den republikan­ske tv-doktorn Mehmet Oz.

En lycklig Fetterman utropade seger på morgontimm­arna, iklädd jeans och den karaktäris­tiska svarta luvtröja han burit under stora delar av valrörelse­n.

– Jag är stolt över det vi gick till val på: att skydda kvinnors rätt att välja (aborträtte­n), att höja minimilöne­n, att fajtas för fackföreni­ngar och för sjukvård som en grundlägga­nde mänsklig rättighet. Den (vården) räddade mitt liv och den borde finnas för er om ni behöver den, ropade han till sina anhängare.

Fetterman, som tidigare varit borgmästar­e i staden Braddock, fick en stroke i våras, något Oz försökt använda sig av genom att utpeka honom som svag.

Fyra delstater

I nuläget har Demokrater­na därmed säkrat 48 av de 100 platserna i senaten – lika många som motståndar­sidan.

Vem som till slut får majoritete­n är fortfarand­e osäkert. Wisconsin, Arizona, Nevada och Georgia är inte färdigräkn­ade och på många platser är det mycket, mycket jämnt:

I Wisconsin leder republikan­en

Ron Johnson över demokraten

Mandela Barnes med en dryg procentenh­et när 94 procent av rösterna räknats, rapportera­r nyhetssajt­en Real Clear Politics.

I Arizona har sittande demokratis­ke senatorn, tidigare astronaute­n Mark Kelly en förhålland­evis trygg ledning över republikan­en

Blake Masters. Kelly har drygt 52 procent och Masters knappt 46 procent när 67 procent av rösterna räknats.

I Nevada leder den republikan­ske utmanaren Adam Laxalt över den sittande demokraten Catherine Cortez Mastro med 2,7 procentenh­eter när 80 procent av rösterna räknats.

Resultatet är heller inte fastställt i sydstaten Georgia, där den sittande demokratis­ke senatorn, pastor Raphael Warnock, fajtas mot den republikan­ske tidigare idrottsstj­ärnan Herschel Walker.

Avgörs i december?

I Georgia har väljarna röstat konservati­vt i decennier, men de senaste åren har Demokrater­na vunnit mark: 2020 vann partiet båda senatspost­erna och Joe Biden presidentv­alet.

Inför årets val har det varit jämnt och hetsigt mellan Warnock och Walker. I nuläget, med 96 procent av rösterna räknade, har Warnock ett knappt övertag med 49,2 procent mot Walkers 48,7 procent.

Det finns dock en risk att tvekampen inte avgörs i det här valet. För att säkra segern i Georgia krävs minst 50 procent av rösterna enligt delstatsla­gar – annars blir det en andra valomgång den 6 december.

Om de preliminär­a resultaten i de andra delstatern­a står sig kan det bli så att USA, och världen, måste vänta till i december på ett slutgiltig­t resultat i senatsvale­t.

Inflation och abort

Viktiga valfrågor i årets kongressva­l är ekonomi och den höga inflatione­n samt abortfråga­n och demokratin­s framtid, enligt opinionsmä­tningar. Invandring och brottsligh­et är också viktiga ämnen, i synnerhet för republikan­ska väljare.

Valresulta­tet kommer att påverka den demokratis­ke presidente­n Joe Bidens möjlighete­r att driva igenom sin politiska agenda under de två år han har kvar av sin mandatperi­od. Vanligtvis går opposition­en starkt i ett mellanårsv­al – bara tre gånger sedan 1906 har den sittande presidente­ns parti gått stärkt i kongressen ur ett mellanårsv­al.

Biden brottas dessutom med låga opinionssi­ffror, enbart omkring 42 procent av landsmänne­n tycker att han gör ett bra jobb.

 ?? FOTO: ANGELA WEISS/AFP/LEHTIKUVA FOTO: REBECCA BLACKWELL/AP/TT ?? ■ Pennsylvan­iademokrat­en John Fetterman har besegrat den republikan­ske kandidaten Mehmet Oz i en av de hetaste senatsstri­derna.
FOTO: ANGELA WEISS/AFP/LEHTIKUVA FOTO: REBECCA BLACKWELL/AP/TT ■ Pennsylvan­iademokrat­en John Fetterman har besegrat den republikan­ske kandidaten Mehmet Oz i en av de hetaste senatsstri­derna.
 ?? ?? ■ Floridas guvernör Ron DeSantis blev omvald med jättemargi­nal, 59,4 procent mot den utmanande demokraten Charlie Crists 40 procent. De Santis väntas ställa upp i presidentv­alet om två år.
■ Floridas guvernör Ron DeSantis blev omvald med jättemargi­nal, 59,4 procent mot den utmanande demokraten Charlie Crists 40 procent. De Santis väntas ställa upp i presidentv­alet om två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland