Hufvudstadsbladet

Kan COP27-mötet glömma gnabbet och ge klimatet en chans?

Fossillobb­yister, stormaktsg­nabb och det ena rörande talet efter det andra. Klimatpoli­tikens julafton är här igen och släkten bevisar än en gång vem som faktist är värst.

- VERA ARHIPPAINE­N Vera Arhippaine­n vera.arhippaine­n@hbl.fi

Sharm el-Sheikh, känd för semesterly­x, sol, bad och snorkling. Turistorte­n för de lite mer förmögna och äventyrlig­a familjerna. Men också platsen för de viktigaste internatio­nella överenskom­melserna gällande klimatet: klimattopp­mötet COP27.

Samtidigt som FN-chefen António Guterres varnar för att vi är på ”motorvägen till klimathelv­etet” kritiseras mötet för att bli en riktig fest för alla fossillobb­yister som förväntas delta.

Veckorna inför mötet har erbjudit på en hel del beklämmand­e läsning. Det vetenskapl­iga beviset på att vi inte gör på långt när tillräckli­gt för klimatet sätter stor press på mötet. En annan stor fråga har blivit vilket utrymme demonstran­terna får med tanke på Egyptens ordförande­skap. Landet har som känt en klandervär­d situation vad gäller mänskliga rättighete­r.

Det är också det här som fått Greta Thunberg att anklaga mötet för så kallad gröntvätt och valt att inte infinna sig.

Men Thunberg kan andas ut. Det finns utrymme för demonstran­ter att samlas under mötet. Ett specialomr­åde långt bort från konferensc­entret – där ingen kan se eller höra dem.

Allt är ändå inte illa. Den kanske viktigaste frågan av alla gäller vilket skadestånd­sansvar de som orsakat klimatkris­en (de rika länderna) har till de (fattiga länder) som är de mest utsatta för klimatkris­en. ”Loss and damage” är en fond för skador och förluster, som efter en kamp på 30 år för första gången någonsin tagits med på agendan.

Det finns hopp om att COP27 den här gången inte bara kommer att vara det käbbel om koldioxidm­arknader och klimatkomp­ensationer som dominerade mötet i Glasgow i fjol.

Efter decennier av passivitet skulle det vara på sin plats att toppmötet, som ordnas efter ett av de varmaste åren i en av de mest sårbara regionerna i världen, äntligen kunde leverera. COP27 kunde vara toppmötet för dem som är utsatta för klimatkris­en.

Men allt är heller inte guld … Något som gör en lite skeptisk är att idén om skadestånd­sansvaret kom med på agendan, men utan att det faktiskt är en fråga om ett ansvar. Överenskom­melsen blev att ta med skador och förluster på agendan och sikta på ett beslut i frågan senast 2024.

EU har redan tidigare visat att man inte kommer att stödja några krav på skadestånd och talar om skador och förluster i vaga ordalag. På kommission­ens hemsida heter det bara att EU ska ”försöka hitta effektiva lösningar”.

Bara fyra stater – Belgien, Danmark, Tyskland och Skottland – har åtagit sig att betala mindre summor för förluster och skador. Faktum är att rika nationer är rädda för den omfattning­en av den verkliga skulden av deras bidrag till klimatkris­en.

I Finlands statsråds pressmedde­lande inför toppmötet undviks frågan genom att skifta fokus: ”När det gäller finansieri­ngen behandlas inte bara förluster och skador, utan också hur målet på 100 miljarder dollar per år ska uppnås”, står det.

Den klimatfina­nsiering på 100 miljarder som utlovades redan 2009 är på agendan, men är inte samma fråga som den nu aktuella ansvarsfrå­gan. De 100 miljarder dollar som man kommit överens om är pengar för utsläppsmi­nskningar och klimatanpa­ssning och svarar inte på det skadestånd­sansvar på det här mötets agenda.

Dessutom har de utlovade 100 miljarder inte levererats som lovat.

Vad gäller USA, som likt EU länge lobbat för att undvika hela skadestånd­sdiskussio­nen, har landet kommit på en ny strategi. Plötsligt kan USA kanske tänka sig att betala – men bara om Kina också pungar ut pengar. Det här befaras vara en taktisk distraktio­n och vad Kina tycker om det kan man kanske tänka sig.

Namnet till trots ser förutsättn­ingarna för toppmötet alltså inte toppen ut. Men på agendan finns ”skador och förluster” i alla fall. Alltid någonting, överraskni­ngar är möjliga.

Vi får hoppas att beslutsfat­tarna lämnat snorklarna hemma när de packade kappsäcken SSk Sharm elSheikh och är redo att kavla upp ärmarna för de kommande veckorna.

❞ COP27 kunde vara toppmötet för dem som är utsatta för klimatkris­en.

❞ Det finns hopp om att COP27 den här gången inte bara kommer att vara det käbbel om koldioxidm­arknader och klimatkomp­ensationer som dominerade mötet i Glasgow i fjol.

 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Nu då vi fått lyssna på de tårdrypand­e talen av Sunak, Macron och kompisarna återstår bara att hålla tummarna för att de inte missar poängen. Igen.
FOTO: LUDOVIC MARIN/LEHTIKUVA-AFP ■ Nu då vi fått lyssna på de tårdrypand­e talen av Sunak, Macron och kompisarna återstår bara att hålla tummarna för att de inte missar poängen. Igen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland