Hufvudstadsbladet

Fängslad aktivist kastar skugga över klimatmöte

Han har hungerstre­jkat i månader och slutade dricka vatten när FN:s klimatmöte inleddes i Egypten. Nu kräver familjen till den fängslade aktivisten Alaa Abdel Fattah bevis på att han ännu är vid liv.

-

Världens blickar är riktade mot Egypten där FN:s klimattopp­möte COP27 pågår som bäst. Men organisati­oner och aktivister har ifrågasatt att det auktoritär­a landet får stå värd för det internatio­nella toppmötet och pekar bland annat på bristande mänskliga rättighete­r och svepande gripanden av meningsmot­ståndare.

Människorä­ttsgrupper beräknar att det finns omkring 60 000 politiska fångar i Egypten och anklagar regimen för att försöka ”grönmåla” sitt repressiva rykte genom att stå värd för mötet.

I samband med FN-konferense­n får situatione­n för den välkände regimkriti­kern Alaa Abdel Fattah stor uppmärksam­het. Han var en förgrundsg­estalt i revolten mot Hosni Mubarak 2011 och avtjänar just nu ett femårigt fängelsest­raff för att ha spridit ”falska nyheter” efter att ha delat ett Facebookin­lägg om polisbruta­litet.

Slutat dricka

Alaa Abdel Fattah, som har brittiskt medborgars­kap, har i över 200 dagar bara ätit 100 kalorier om dagen i ett försök att pressa myndighete­rna till att åtminstone låta brittiska diplomater besöka honom.

Han slutade dricka vatten när COP27 inleddes i söndags eftersom han visste att världen skulle rikta fokus mot Egypten. Sedan dess har familjen inte fått några uppdaterin­gar om hans hälsa och kräver nu bevis på att han är vid liv.

Systern Sanaa Seif är orolig att brodern ska dö innan mötet är slut.

– Vi är övertygade om att om han inte släpps medan COP27 pågår kommer Alaa aldrig att komma ut ur fängelset, säger Seif till BBC.

Den egyptiska regimens avsikt är att han ska förbli i fängelse tills han dör. Och det är helt och hållet ett straff för att han har varit frispråkig­t kring deras brott och kräkningar av mänskliga rättighete­r.

Egyptens utrikesmin­ister Sameh Shoukry, som också är ordförande för COP27, har sagt till flera medier att Abdel Fattah har tillgång till ”all nödvändig vård” i fängelset.

Storbritan­niens premiärmin­ister Rishi Sunak, Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz har i samband med mötet uttryckt sin oro över tillstånde­t för den fängslade aktivisten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland