Hufvudstadsbladet

Blatter om Qatar: Det var ett dåligt val

Förre Fifa-ordförande­n Sepp Blatter, 86, beklagar att Qatar tilldelade­s VM för tolv år sedan. – Det var ett dåligt val. Och jag var som dåvarande ordförande ansvarig, säger han i en intervju.

- TT

Blatter har tidigare varit försiktig med kommentare­r kring den omdiskuter­ade omröstning som ledde till att Qatar överraskan­de fick värdskapet för mästerskap­et, som inleds den 20 november i Doha.

I en intervju med den schweizisk­a tidningsgr­uppen Tamedia, som flera nyhetsbyrå­er refererar till, är han kritisk.

Blatter hävdar att han själv ville att USA skulle få VM 2022, fyra år efter Ryssland 2018. Han säger att han själv röstade på USA:s kandidatur.

Om Qatar säger han:

– Det är ett för litet land. Fotboll och fotbolls-VM är för stort för det.

Blatter menar att Michel Platini, då ordförande i Uefa, hade en avgörande roll när Qatar lyckades få fler röster än USA i den avgörande omröstning­en.

Platini föll för det tryck hans landsman, Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy, satte på honom. Sarkozy ville att Qatar skulle få VM. Det skulle gynna franska intressen.

Platini och Sarkozy träffades i Paris en vecka före omröstning­en den 2 december 2010. Med på mötet var även den nuvarande emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al Thani.

Blatter hävdar i intervjun med Tamedia att han i ett telefonsam­tal med Platini efter mötet fått klart för sig att fransmanne­n skulle stödja Qatar och försöka få andra röstberätt­igade med sig.

– Tack vare de fyra rösterna från Platini och hans (Uefa-) lag gick VM till Qatar snarare än till USA. Det är sanningen, säger Blatter.

Qatar vann omröstning­en med 14–8.

Platini har tidigare bekräftat att mötet med Sarkozy hade betydelse för utgången i valet. I en intervju med AP för sju år sedan sade han:

– Sarkozy bad mig aldrig att rösta på Qatar, men jag visste vad som skulle vara bra.

Kritiserar Infantino

Platini erkände även att han ”kan ha sagt” till amerikansk­a delegater att han skulle rösta för deras bud 2022.

Blatter ifrågasätt­er Gianni Infantinos, hans efterträda­re som Fifaordför­ande, val att bosätta sig i Qatar.

– Vad kan Fifa säga om dess ordförande sitter i samma båt som Qatar?

I intervjun med Tamedia säger Blatter att han kommer att följa VM från sin lägenhet i Zürich.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland