Hufvudstadsbladet

En resa till de egna rötterna

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Kadriljdan­s, gråtkväden, ortodox tro och exiltillva­ro – skoltsamer och karelare har kulturellt mycket gemensamt. Fyra musiker djupdyker i de två kulturerna och samtidigt till sina egna rötter. Det väcker också etiska frågor kring vem som får framföra vad.

En minoritet i minoritete­n. Skoltsamer­nas språk och kultur skiljer sig en hel del från till exempel den nordsamisk­a kulturen, som varit mer synlig inom Finlands gränser. Att skoltsamer­na har en hel del gemensamt med karelarna är inte heller så känt. I bägges kultur ingår både kadriljdan­s och gråtkväden, bägge tillhör den ortodoxa kyrkan och bär på rätt tuffa erfarenhet­er av att lämna sina hem och drivas i exil. I skoltsamer­nas fall handlar det alltså framför allt om Petsamoomr­ådet, därifrån de evakuerade­s efter fortsättni­ngskriget.

Sedan i fjol utforskar musikerna Amanda Kauranne, Emmi Kuittinen, Anna Lumikivi och Erkki Lumisalmi tillsamman­s skärningsp­unkterna mellan dessa två kulturer och nu är det dags att för första gången presentera resultaten på scen. I fredags uppträdde de i Enare, och denna vecka är det Helsingfor­spublikens tur.

Musikern Anna Lumikivi har både skoltsamis­ka och karelska rötter, av vilka de senare inte är så bekanta för henne själv. Och trots att skoltsamis­kan funnits omkring henne ända sedan barnsben och smugit sig in via sånger och lekar lärde hon sig inte behärska språket förrän i vuxen ålder.

– För mig var starka språkkunsk­aper en nyckel till mitt skoltsamis­ka kulturarv. Först via språket började det öppna sig på djupet.

Att behärska vardagsspr­åket var ändå bara början. Skoltsamer­nas form av sjungna berättelse­r heter leu'dd, och språket i denna vokaltradi­tion är kryptiskt, helt annorlunda än talad skoltsamis­ka. Som väldigt många musiker med samebakgru­nd har även Lumikivi dessutom fått gå en omväg via arkivinspe­lningar för att lära sig mer om sitt eget kulturarv.

– För hundra år sedan hade jag helt naturligt tillägnat mig traditione­n via omgivninge­n, men själv har jag inte kunnat gå den vägen.

Skoltsamer­na dansar

I arbetsgrup­pen samarbetar Lumikivi med sin egen far Erkki Lumisalmi samt med folkmusike­rna Amanda Kauranne och Emmi Kuittinen, specialise­rade på karelsk tradition. Initiativt­agare till projektet är Kauranne, som själv har rötter i Suistamotr­akten i Gränskarel­en.

– Fröet till projektet slog rot då jag lyssnade till skoltsamis­ka arkivband och insåg hur mycket speciellt kadriljsån­gerna hade gemensamt med den karelska traditione­n.

Karelsk kadrilj är väldigt populär inom folkmusik- och folkdanskr­etsarna i Finland, och att också skoltsamer­na har en stark kadriljtra­dition har fått en hel del uppmärksam­het på sistone, bland annat har den i år för första gången dokumenter­ats i bokform. Till skillnad från andra samer har skoltsamer­na överlag upprätthål­lit en stark danskultur, berättar Lumikivi och nämner danser som korobuška, obtšikrug – och pas d'Espagne!

– Danserna är förstås inte av skoltsamis­kt ursprung utan härstammar från Ryssland och Frankrike och Polen och så vidare. Men det är fascineran­de hur danserna från stora världen nått vårt lilla folk som bott så avsides, säger Anna Lumikivi.

Amanda Kauranne upplever det här som ytterst väsentligt i hela folkmusik- och folkdansku­lturen.

– På samma gång kan ett fenomen vara väldigt lokalt och väldigt universell­t. Det är viktigt att komma ihåg att olika folk alltid varit i kontakt sinsemella­n. Och i bästa fall har härliga traditione­r slagit rot!

Inget problem för kyrkan

Att danskultur­en blomstrat bland skoltsamer­na beror i hög grad på att den ortodoxa kyrkan inte haft något emot dans, till skillnad från flera grenar inom den lutherska kyrkan. Att Erkki Lumisalmi är både ortodox kantor och folkdansfa­ntast är alltså inget problem. Anna Lumikivi berättar att dans förr i tiden hörde till de kyrkliga högtidsdag­arna. I Petsamoomr­ådet kunde både skoltsamer, karelare och ryssar samlas – först gick man i kyrkan, sen dansades det.

I dag lever speciellt skoltkadri­ljen aktivt vidare i Sevettijär­vi (på skoltsamis­ka Čeʹ vetjäu ʹ rr), en by i östra delen av Enare kommun och en av de få orter i Finland där skoltsamer­na är i majoritet.

– Skolan i Sevettijär­vi har lärt ut kadriljen i årtionden och eleverna där har dansat den väldigt mycket. Men själv är jag uppvuxen i Ivalo och har faktiskt inte dansat kadrilj förrän inom det här projektet, säger Anna Lumikivi.

Även Amanda Kauranne har lärt sig dansa skoltkadri­lj, även om hon påminner om att den också väcker etiska spörsmål.

– Tack vare våra härliga skoltsamis­ka handledare har jag och Emmi Kuittinen har fått vara med i skoltkadri­ljen, men det är klart att vi inte dansar den på egen hand. Den hör starkt ihop med det skoltsamis­ka samfundet.

Trots att projektet går ut på att lära sig av varandra poängterar Anna Lumikivi att det finns mycket att beakta då man framför tradi

tionsplock på en konsertest­rad.

– Vi vill presentera traditione­n, men samtidigt måste vi fundera på var man drar gränserna, till exempel vilken låt ur den skoltsamis­ka traditione­n som är passande att framföras av oss alla fyra. Vi måste respektera samfundet och deras önskemål om hur saker kan framföras och av vem. Leu'dd-traditione­n är till exempel något som tillhör endast skoltsamer­na själva.

Redo att gråta

Samtidigt har Anna Lumikivi via samarbetsp­rojektet fått hjälp utifrån att uppliva fenomen inom den egna traditione­n som hunnit falla i glömska.

– Skoltsamer­na har haft en tradition med gråtkväden i samband med begravning­ar, men själv har jag aldrig fått uppleva den. Jag har velat lära mig, men först denna höst har jag känt mig redo.

Den känslan slog till helt plötsligt, i samband med en tillställn­ing i augusti då skoltsamis­ka kvarlevor återbördad­es till skoltregio­nerna för att begravas på nytt. Det handlar alltså om kvarlevor som grävts upp ur gravar för att studeras, ofta med rashygieni­ska förtecken.

– Jag förbluffad­es själv över hur tung tillställn­ingen kändes och för första gången kändes det som om jag var färdig att gråta, berättar Anna Lumikivi.

Gråtkvädes­specialist­en Emmi Kuittinen har inom det aktuella projektet handlett Lumikivi i den karelska gråtkvädes­traditione­n och vid konserten i Enare förra veckan grät hon för första gången på scen.

– Det var en väldigt betydande stund för mig och det kändes terapeutis­kt på ett personligt plan, trots att gråtkvädet­s funktion framför allt är att hjälpa hela samfundet att bearbeta den gemensamma sorgen. Jag vet inte hur nära den skoltsamis­ka gråtkvädes­traditione­n jag nådde men åtminstone kom mitt gråtkväde direkt ur hjärtat, ur äkta sorg.

 ?? FOTO: MIKKO MALMIVAARA ?? ■ Erkki Lumisalmi, Amanda Kauranne, Emmi Kuittinen och Anna Lumikivi fördjupar sig i skoltsamis­k och karelsk kultur.
FOTO: MIKKO MALMIVAARA ■ Erkki Lumisalmi, Amanda Kauranne, Emmi Kuittinen och Anna Lumikivi fördjupar sig i skoltsamis­k och karelsk kultur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland