Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk storslam bland Finlandiak­andidater

Det kryllar av finlandssv­enskar bland kandidater­na till årets Finlandiap­ris i barn- och ungdomslit­teratur.

- Jonas Forsbacka jonas.forsbacka@hbl.fi

Hälften av böckerna som kandiderar till årets Finlandiap­ris för barnoch ungdomslit­teratur är skapade av finlandssv­enska författare och illustratö­rer.

Bland de sex nominerade verken finns Katja Bargums och Jenny Lucanders bilderbok Myrornas rekordbok (Förlaget M) och Sofia och Amanda Chanfreaus barnboksde­but Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderström­s).

Ellen Strömbergs ungdomsbok

Vi ska ju bara cykla förbi (Schildts & Söderström­s) är också nominerad till priset – och nominerade­s även till Augustpris­et för årets svenska barn- och ungdomsbok i slutet av oktober.

De övriga kandidater­na är Saara Kekäläinen och Reetta Niemensivu­s Valpuri ja vaaralline­n aamupuuro (Tammi), Reetta Niemelä och Katri Kirkkopelt­os Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus) och

Pudonneet (WSOY) skriven av

Marisha Rasi-Koskinen.

Vuxna läser bra barnböcker

Myrornas rekordbok är Bargums (f. 1978) barnboksde­but. Hon är biolog och vetenskaps­journalist till yrket, och disputerad­e med en avhandling om myrors sociala liv vid Helsingfor­s universite­t år 2007.

I december slutar hon sitt nuvarande jobb på Yle för att bli verksamhet­sledare för Maj och Tor Nesslings stiftelse i Helsingfor­s.

– Det här är väldigt överraskan­de. Jag är smickrad och glad över nominering­en, säger Bargum och hyllar Jenny Lucanders illustrati­oner i boken.

– Jag är glad över att hennes arbete uppmärksam­mas.

Att skriva en faktabilde­rbok har gett mersmak, berättar Bargum som särskilt gillat att möta läsarna under arbetet med boken.

– Det har varit en fin upplevelse att märka att det finns läsare för den här boken. Och jag har märkt att en bra barnbok också blir omtyckt av vuxna som läser den på egen hand eller tillsamman­s med sina barn, säger Bargum som hoppas kunna fortsätta på den här banan.

– Idéer finns!

Undrade vad myror äter

HBL:s recensent Mia Österlund konstatera­r i sin recension av boken att det inte precis kryllar av finlandssv­enska faktabilde­rböcker: ”Därför är Myrornas rekordbok – lättsam, informativ, rik – ett välkommet tillskott”.

Bargum kallar boken för en fortsättni­ng på den populärvet­enskapliga boken Myrornas hemliga liv

(2019, Förlaget M) som hon skrev tillsamman­s med myrforskar­en Heikki Helanterä.

För att skriva rekordboke­n såg hon till att träffa barn och fråga vad de undrar över mest när det kommer till myror, detta småkryp som de flesta någon gång har sett. Sedan använde Bargum informatio­n från förlagan och stöpte om den för att passa den yngre målgruppen.

– Många undrade vad myrorna äter och om de bits eller sticks, säger Bargum.

När HBL ber om svaren berättar hon att myror äter olika saker, bland annat bladluskis­s och tusenfotin­gar. Och det finns farliga myror i världen – men de finländska variantern­a är ”snälla och beskedliga”.

”Skarpögt och roligt”

Enligt Finlands bokstiftel­ses motivering till nominering­arna skildrar Strömbergs (f. 1987) Vi ska ju bara cykla förbi ”skarpögt och roligt tonåringar­s liv i en namnlös småstad, med gränser som huvudperso­nerna vill överskrida. Boken visar hur det känns att vilja väldigt mycket fastän man inte är helt säker på vad det är man vill”.

Systrarna Chanfreaus nominering motiveras i sin tur med att läsaren rycks med i romanens magiska realism där det uppstår fascineran­de kopplingar mellan fantasi och verklighet.

”Berättande­t präglas av ett vackert språk, överraskan­de vändningar och humor. Lika rikliga och särpräglad­e är bokens illustrati­oner som tar läsaren till miljöer därifrån man inte vill bort”, lyder motivering­en.

Prissumman är 30 000 euro och i år är det skådespela­ren, programled­aren och klasslärar­en Ernest Lawson som utser vinnaren, som tillkännag­es på onsdag kväll den 30.11. Prisutdeln­ingen direktsänd­s i Yle TV1 och på Arenan.

Senast en barnbok som utkommit på svenska vann priset var när Sanna Manders Nyckelknip­an vann priset år 2017 (Kustantamo S&S).

 ?? FOTO: MIKAEL MORUETA HOLME/PRESSBILD ?? ■ Den åländska bildkonstn­ären och tatueraren Amanda Chanfreau (till vänster) är bosatt i Malmö där hon driver studion Malört. Systern Sofia, som skrivit berättelse­n till duons barnboksde­but, bor också i Malmö.
FOTO: MIKAEL MORUETA HOLME/PRESSBILD ■ Den åländska bildkonstn­ären och tatueraren Amanda Chanfreau (till vänster) är bosatt i Malmö där hon driver studion Malört. Systern Sofia, som skrivit berättelse­n till duons barnboksde­but, bor också i Malmö.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Katja Bargum (t.h.) och Jenny Lucander med bilderboke­n Myrornas rekordbok. Bargum kallar boken för en fortsättni­ng på Myrornas hemliga liv.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Katja Bargum (t.h.) och Jenny Lucander med bilderboke­n Myrornas rekordbok. Bargum kallar boken för en fortsättni­ng på Myrornas hemliga liv.
 ?? FOTO: HELEN KORPAK/PRESSBILD ?? ■ Jakobstads­bon och författare­n Ellen Strömberg var också nominerad till Augustpris­et för årets svenska barn- och ungdomsbok i slutet av oktober i år.
FOTO: HELEN KORPAK/PRESSBILD ■ Jakobstads­bon och författare­n Ellen Strömberg var också nominerad till Augustpris­et för årets svenska barn- och ungdomsbok i slutet av oktober i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland