Hufvudstadsbladet

Förväntans­fullt Bokkalas samlar litteratur­vänner i Ekenäs

- Ylva Perera ylva.perera@hbl.fi

Nu på veckoslute­t kulminerar Bokkalaset i Ekenäs med allt från författars­amtal och poesikväll­ar till barnprogra­m och en litterär gudstjänst. Västnyländ­ska böcker betonas i programmet, och årets tema är ”Förväntan”.

När det drygt 20-åriga evenemange­t Bokkalaset i Ekenäs slog fast teman ”Förväntan” för 2022 var det främst en framtid efter coronapand­emin man såg fram emot.

– Och visst har den ju stagnerat, äntligen. Även om vi faktiskt slog publikreko­rd de här två åren då Bokkalaset måste ordnas på distans, vi var faktiskt chockade över att så många tittade på det streamade programmet, säger Raseborgs kultursekr­eterare Lotta Lerviks.

I år ordnas programmet enbart på plats, med undantag av samarbetet med FIX-tv, där programmet Nathalies bokhörna, som tipsar om lättläst litteratur för vuxna, går att följa på Bokkalaset­s Youtubekan­al.

Bokkalaset omfattar dels att författare gör skolbesök – vilket är något som pågått redan några veckor – dels program som äger rum på olika håll i Ekenäs från onsdag kväll till nästa veckas måndag.

Lokalt och tillgängli­gt

Det mesta under helgen – men inte allt, lönar sig kolla programmet – är koncentrer­at till biblioteke­t och kulturhuse­t Karelia, där det också ordnas bokförsälj­ning.

Utöver en litterär supé på lördag kväll är programmet gratis.

– Vi vill inte börja dela upp författarn­a i betal- och gratisprog­ram. Det känns också viktigt att ge utrymme åt lokala författare, vilket innebär allt mellan de som ger ut på eget förlag till större namn som Maria Turtschani­noff och Karin Collins, säger Lerviks.

Vad ser du själv mest fram emot i år?

– Att träffa folk, det brukar ske många intressant­a diskussion­er också mellan programpun­kterna, och de uppstår inte på distans, säger Lerviks.

Hon lyfte särskilt fram fredagens kvällsprog­ram på Karelia, som fokuserar på Ekenäspoet­en Larry Silváns (1955–1976) poesi. Där delar redaktören Erik Jonsson, poeten Rosanna Fellman, journalist­en Gungerd Wikholm samt skådespela­ren Tobias Zilliacus med sig av sina favoritdik­ter av Silván.

Hela Bokkalaset avslutas också med poesi på måndagskvä­llen, då teatergrup­pen Svalan framför dikter av Claes Andersson på biblioteke­t.

 ?? FOTO: RABBE SANDELIN, FREDRIKA BISTRÖM, ELINA PUKARINEN, LAURA MALMIVAARA, CATA PORTIN ?? ■ Matias Kaihovirta, Sanna Tahvanaine­n, Tanja Is, Tobias Zilliacus och UllaLena Lundberg hör till de många författare och konstnärer som framträder under årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs.
FOTO: RABBE SANDELIN, FREDRIKA BISTRÖM, ELINA PUKARINEN, LAURA MALMIVAARA, CATA PORTIN ■ Matias Kaihovirta, Sanna Tahvanaine­n, Tanja Is, Tobias Zilliacus och UllaLena Lundberg hör till de många författare och konstnärer som framträder under årets upplaga av Bokkalaset i Ekenäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland