Hufvudstadsbladet

Kärnvapen skänker ingen säkerhet

-

Finland ansluter sig till Nato, så snart Turkiet och Ungern ger klartecken. Under debatten i våras talade man inte mycket om kärnvapen, men nu har intresset ökat. Det är viktigt att inse att Nato betecknar sig som en kärnvapena­llians och att Nato väntar sig att medlemssta­terna deltar i kärnvapenp­laneringsg­ruppen (Nuclear Planning Group) och i manövrar där man övar kärnvapena­ngrepp.

En sådan övning – kallad Steadfast Noon – hålls varje år, detta år i oktober med 14 deltagande Natostater. Där övar man bland annat ett med flygplan genomfört kärnvapena­ngrepp på en fiende (gissa vem?). Förutom kärnvapenm­akternas flygplan kan kärnvapen bäras av plan från de fem stater (Belgien, Italien, Nederlände­rna, Turkiet, Tyskland) där USA lagrar kärnvapen. Rollen för flygvapnen från de övriga medlemssta­terna är att eliminera fiendens luftförsva­r så att bombplanen når fram – en roll där man får räkna med stora förluster.

Finland avser att inte ställa några villkor för sin Natoanslut­ning, och gör alltså inga förbehåll rörande kärnvapen. Vår nuvarande lagstiftni­ng – kärnenergi­lagens fjärde paragraf – förbjuder visserlige­n införsel av kärnvapen till finländskt territoriu­m, men vår statsledni­ng med presidente­n och statsminis­tern i spetsen vill tydligen hålla alla dörrar öppna. Då nu kärnenergi­lagen omarbetas för att göra tillstånds­proceduren för små kärnkraftv­erk enklare, är det upp till folkopinio­nen och riksdagen att se till att införselfö­rbudet upprätthål­ls.

Man har framfört fromma förhoppnin­gar att Finland inom Nato kunde verka för en minskning av kärnvapnen­s roll i alliansens strategi och för kärnvapenn­edrustning. Sådana avsikter verkar vår utrikespol­itiska ledning alls inte ha, vilket framkommer av den ändrade inställnin­g till kärnvapenn­edrustning Finland tagit i FN i höst.

I FN:s generalför­samling behandlar den första kommittén nedrustnin­gs- och vapenkontr­ollfrågor. Årligen diskuteras där flera resolution­er som rör kärnvapen. En av dem beskriver de katastrofa­la humanitära konsekvens­erna av ett kärnvapenk­rig och uppfordrar till nedrustnin­g. I år röstade 141 stater för resolution­en, och tidigare år har också Finland röstat för. Men nu röstade vi räddhågat blankt!

Ifråga om resolution­en som stöder kärnvapenf­örbudsavta­let TPNW (stöddes av 124 stater) följde vi Rysslands, USA:s, Natostater­nas och de övriga kärnvapens­taternas exempel och röstade emot, fastän vi tidigare röstat blankt. Detta trots att riksdagens utrikesuts­kott förklarat att Finland skall hålla sig öppet till förbudsavt­alet, och att en liknande skrivelse hittas i regeringsp­rogrammet. Här har vi alltså en klar ändring i Finlands politik, ett klart ställnings­tagande mot kärnvapenf­örbud. Glädjande var att se att Australien, som tidigare motsatt sig resolution­en om förbudsava­tlet, nu röstade blankt.

Det gäller nu att klart säga ifrån att vi inte under några som helst omständigh­eter vill få hit vare sig Natos eller någon annans kärnvapen. Dessutom bör vi genuint arbeta för kärnvapenn­edrustning, i FN, inom Nato och på alla fora, utan att ge efter för påtrycknin­gar från kärnvapenm­akterna.

Nedrustnin­gen bör ske allsidigt genom multilater­ala avtal och beaktande av allas säkerhetsi­ntressen. Kärnvapen skänker ingen säkerhet, de tvärtom äventyrar den. Kati Juva läkare Claus Montonen fysiker samordnare för ICAN (Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons) Finland

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland