Hufvudstadsbladet

Ett bondeoffer i stormaktss­pelet om Finland stryker med

-

Carola Sandbacka Mounce skriver (HBL 6.11) ”Finland borde beakta Rysslands synpunkter”: ... (USA kan) när som helst placera kärnvapen intill Rysslands gräns, alldeles nära S:t Petersburg. Det är svårt att föreställa sig en farligare situation för Finland.”

När Sovjetunio­nen angrep Finland 1939 var dess ambition att sprida socialisme­n globalt under sin ledning. Dagens Ryssland när inga sådana ambitioner och har funnit sig i att tio miljoner ryssar hamnade utanför rikets gränser när Sovjetunio­nen upplöstes. Däremot har Ryssland uttrycklig­en klargjort att det inte tolererar fientlig (Nato) militär eller missiler vid sina gränser. Se till exempel Putins tal vid säkerhetsk­onferensen i München 2007. Talet kan ses på Youtube med engelsk text. Femton år senare svarade Ryssland med militära medel på Natos upprustnin­g i Ukraina.

I dag har ryska precisions­angrepp på ett par veckor förstört en stor del av Ukrainas elförsörjn­ing. Detta lamslår arméns möjlighete­r att transporte­ra trupper och materiel, men gör också att befolkning­en dukar under i brist på värme, lyse, vatten och mat – precis som Tysklands mot slutet av andra världskrig­et. Ryssland kommer inte att finna sig i risken att Natos kärnvapen placeras i Finland, 200 km från S:t Petersburg och 900 km från Moskva.

Kan Ryssland inte avvärja detta hot förhandlin­gsvägen är den logiska lösningen att slå ut Finland som nu sker med Ukraina. Att vi, landets befolkning, stryker med på kuppen är ett bondeoffer i stormaktss­pelet.

Magnus Hagelstam forstmästa­re, Kyrkslätt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland