Hufvudstadsbladet

Rysslands synpunkter kan inte beaktas

-

Carola Sandbacka Mounce (HBL 7.11) vill att vi beaktar Rysslands intressen och Mikael Böök (HBL 8.11) efterlyser andras åsikter om placeringe­n av kärnvapen på finländsk mark.

Så här tycker jag och förmodlige­n många med mig: Vi kan inte leva med en grannstat som beter sig som den gör mot ukrainska folket, som struntar i sina egna civilas (inkallade soldaters) liv, vars ledare ljuger för fulla muggar och endast har sin egen makt och Rysslands historiska storhet för ögonen. Som part i en konflikt har den förlorat all legitimite­t, och dess synpunkter kan inte beaktas längre.

Att tala om att Rysslands krig mot världen kommer att dra ut kan leda till att det verkligen drar ut i åratal och orsakar stora skador för mänsklighe­ten och miljön. Det eftersträv­ansvärda vore en fullständi­g militär eller ekonomisk seger över Ryssland och uppdelning av landet i sektorer som skulle stå under segermakte­rnas kontroll. Rysslands ledning, som stöds av majoritete­n av det passiva folket, är nog det största avskummet i dagens värld.

En fortsatt spänning och utdragna konflikter gynnar bara vapenindus­trin och det militära etablissem­anget. Därför borde Ryssland fås på knä så snabbt som möjligt. Om inte Ukraina hade gjort så tappert motstånd hade vi sannolikt redan ryska trupper i Baltikum och bakom vår östgräns.

Putin och hans anhang slutar inte så länge det finns en levande rysk fotsoldat kvar! Det är tyvärr bara att sätta hårt mot hårt – inget annat än militär makt respektera­s i öst. Jag har inget emot kärnvapen i vårt land, men hoppas att Ryssland kan besegras med konvention­ella vapen eller på annat sätt sättas på plats. Var väst har sina kärnvapen bäst placerade kan vi överlåta åt yrkesmilit­ärerna, som jag hoppas kan bli pensionera­de, när detta världskrig är över.

Avrustning är omöjlig så länge Ryssland har en militärmak­t med helt människofi­entlig ledning. När den makten är eliminerad kan vi börja rusta ned och skrota alla kärnvapen och andra vapen. Och på fredligt och civilisera­t sätt försöka lösa motsättnin­garna i världen.

Jan-Erik Ingvall Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland