Hufvudstadsbladet

”Lucia ska möta alla jämlikt och jämställt”

- Anna Korkman anna.korkman@hbl.fi

FINLANDS LUCIA 2022Luciak­andidat 9 Sofia Lax kommer från Grankulla och studerar musikpedag­ogik. Med musiken som verktyg vill hon hjälpa människor att känna lugn och trygghet i mörka tider. För Lax är det viktigt att kunna påverka i samhället och därför har hon ställt upp i kommunalva­let. Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag är positiv och glad som person, så brukar också mina vänner beskriva mig. Därför känns det naturligt för mig att skänka glädje under den här mörka tiden.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia är en glädjebära­re som ska se till att alla bemöts jämlikt och jämställt oavsett varifrån man kommer. Lucias uppgift är att hjälpa folk att lugna ner sig inför julen.

Vem har nominerat dig?

– Marina Lindholm, hon har varit min musiklärar­e sedan lågstadiet och är det fortfarand­e.

Vem vill du helst lussa för?

– Min farmor. För henne är luciatradi­tionen jättevikti­g, hon brukar både sy luciaklänn­ingar och göra luciakrono­r.

Vilket slags mörker ska skingras den här hösten?

– Den oro kriget i Ukraina har orsakat hela världen och där regionalt. Coronapand­emin är en annan sak som har skapat en konstant oro i samhället och hos människor.

Hur håller du dig i form?

– Det är framför allt människorn­a omkring mig som hjälper mig att hålla energin uppe.

Har du jobbat med välgörenhe­t?

– Jag har engagerat mig samhälleli­gt genom att ställa upp i kommunalva­let. Under kampanjen förde jag fram budskapet att man måste satsa på ungas psykiska hälsa, det är mycket viktigt för mig. För några år sedan hade jag också en roll i en ungdomsmus­ikal med ungas psykiska hälsa som tema.

Vem är din förebild?

– Många av mina vänner, familjemed­lemmar och personer jag möter har egenskaper som jag inspireras av och tar till mig på olika sätt i mitt vardagliga liv. Sedan är artisten Beyoncé min musikalisk­a förebild och favoritart­ist.

Vilken nyhet har påverkat dig det senaste året?

– Flera nyheter har påverkat mig. Speciellt är det kriget i Ukraina som berört. Trots att jag inte har personliga anknytning­ar till Ukraina är det hemskt att följa med det som händer där. Hur coronapand­emin drabbat samhällets marginalis­erade personer har jag också tänkt mycket på. På dem som lider av psykisk ohälsa och ensamhet eller har mist sina jobb.

Var finns ditt smultronst­älle?

– I skärgården och i New York! I skärgården för att själen vilar där och allt är lugnande och doftar gott. New York är en annan favoritpla­ts på grund av alla fantastisk­a musikaler som spelas där.

Vad har du för framtidsdr­öm?

– Min dröm är att kunna påverka positivt. Genom musiken vill jag väcka känslor hos människor och på det sättet hjälpa.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ?? ■ Luciakandi­dat 9 Sofia Lax trivs bäst i skärgården och på musikal i New York.
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ■ Luciakandi­dat 9 Sofia Lax trivs bäst i skärgården och på musikal i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland