Hufvudstadsbladet

Högt elpris ger Fortum klirr i kassan

Fortums första delårsresu­ltat utan Uniper präglas av det höga elpriset. Energibola­get tror att priset sjunker från och med 2024.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Fortum gör en klart högre vinst under det tredje kvartalet i år än under samma tid i fjol. Den färska kvartalsra­pporten visar ett jämförbart rörelseres­ultat på 421 miljoner euro. Under samma period i fjol var resultatet 243 miljoner.

Det här är första gången som dotterbola­get Uniper inte räknas med i Fortums resultat sedan den tyska energijätt­en såldes till tyska staten i september.

Uniper redovisade en korrigerad rörelseför­lust på närmare 5 miljarder euro för årets tredje kvartal. Enligt nyhetsbyrå­n Reuters har Unipers totala förlust hittills i år uppgått till närmare 40 miljarder euro.

Fortum har uppgett att företaget nu jobbar med att uppdatera sin strategi och har lovat presentera de nya linjerna före årsskiftet. Fokus ligger på elprodukti­onen i Norden.

”Trots den krävande omgivninge­n förbättrad­es resultatet i alla Fortums segment under det tredje kvartalet”, säger vd Markus Rauramo i delårsöver­sikten.

Rauramo nämner speciellt elprodukti­onen som enligt honom gjort ett starkt resultat tack vare ett högt elpris i hela verksamhet­en.

Fortum gör en förlust på 5,5 miljarder euro på försäljnin­gen av Uniper. Den förlusten syns inte i resultatet för det tredje kvartalet eftersom den redovisas som avslutad affärsverk­samhet.

Krisåtgärd­er nödvändiga

Några nya nedskrivni­ngar för verksamhet­en i Ryssland gör Fortum inte under det tredje kvartalet. Hittills har Fortum skrivit ner värdet på tillgångar­na i Ryssland med drygt två miljarder euro. Förhandlin­gar med eventuella köpare av den ryska verksamhet­en pågår.

”Vårt främsta mål på kort sikt är att slutföra försäljnin­gen av Uniper och att kontroller­at dra oss tillbaka från den ryska marknaden. Samtidigt säkerställ­er vi en tillräckli­g likviditet för den turbulens som eventuellt kommer att finnas på marknaden i vinter”, säger Rauramo i översikten.

Rauramo konstatera­r också att de krisåtgärd­er EU beslutat om, som HBL rapportera­t om, för att minska energikris­ens inverkan på samhället är nödvändiga. Han påpekar att det ändå är viktigt att det inte betyder att produktion­skapacitet försvinner från marknaden.

Åtgärderna ska vara tillfällig­a och inte kopplas ihop med den strukturel­la omvandling av energimark­naden som sker inom EU.

”Taken på pris och produktion och windfall-skatterna får inte vara permanenta. De försvagar energiindu­strins möjlighete­r att investera i en energiomva­ndling på sikt. För att investera behöver företagen en tydlig och förutsägba­r reglering”, säger Fortums vd.

Fortum har säkrat delar av sin elprodukti­on för i år och nästa år till 49 euro per megawattim­me och en mindre del för 2024 till priset 38 euro per megawattim­me.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Fortum gör tack vare det höga priset på el ett gott delårsresu­ltat på sin affärsverk­samhet i Norden. På bilden vd Markus Rauramo.
FOTO: CATA PORTIN ■ Fortum gör tack vare det höga priset på el ett gott delårsresu­ltat på sin affärsverk­samhet i Norden. På bilden vd Markus Rauramo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland