Hufvudstadsbladet

Livet i Cherson återgår inte på länge till det gamla

- anna-lena.lauren@hbl.fi

Kommer Ryssland verkligen att lämna Cherson? Uttåget har än så länge knappt börjat. Omdet verkligen fullbordas tyder allt på att ryska trupper kommer att gräva ner sig på vänstra sidan av floden Dnjepr och fortsätta göra livet surt för invånarna.

Den ryska försvarsmi­nisterns ansikte är blekt. När han uttalar de väl förberedda fraserna sväljer han stavelser så ofta att det är svårt att urskilja vad han säger.

– För oss är ryska soldaters liv och hälsa alltid en prioritet. Och vi måste även tänka på de civila, säger SergejSjoj­gu när han den 9 november meddelar att de ryska trupperna lämnar Cherson. Staden som skulle vara ”evigt rysk”.

Det ryska anfallskri­get i Ukraina har hittills lett till minst sextusen dödade civila, enligt FN:s beräkninga­r, och minst 70 000 stupade ryska soldater. Därför är frågan nu inte huruvida den ryska försvarsmi­nistern talar sanning – det gör han inte – utan vilket Rysslands egentliga mål är med reträtten från Cherson.

Skeptiska reaktioner i Ukraina

I Ukraina har reaktioner­na mot det ryska uttåget varit ytterst skeptiska. När jag ringer Tetiana, en ukrainsk flykting från Cherson som befinner sig på en mindre ort i Finland, är hon inte triumferan­de utan orolig.

– De har grävt ner sig på andra siden floden istället, säger hon.

Samtidigt rapportera­r den ukrainska tv-kanalen Unian att flera ryska soldater har bytt om till civila kläder och verkar planera att bli kvar i Cherson somspioner.

– Det finns många ryska soldater kvar i staden, de har civila kläder men går att känna igen.

De är dock färre än tidigare vilket kan bero på att de har fått order omatt inte röra sig så mycket ute på gatan. Målet kan vara att ge intrycket av att Ryssland har gett sig av, trots att så inte är fallet, säger Serhij Chlan, ledamot i Chersondis­triktets fullmäktig­e, till Unian.

Behöver inte Cherson längre

Både ryska och ukrainska militära experter är dock överens omen sak: Det fanns inget att vinna militärt på att försöka hålla staden. Enligt den ryska militärana­lytikern Kirill Michajlov på Conflict Intelligen­ce Team skulle Cherson ursprungli­gen användas som bas för anfall motOdessa och Mykolajev.

Därefter visade det sig att ryska armén är för fåtalig, för oprofessio­nell och för dåligt utrustad för att avancera längre in i Ukraina. Cherson behövs med andra ord inte längre för den här sortens operatione­r, samtidigt som staden är nästan omöjlig att hålla efter att Ukraina lyckades förstöra broarna över

Dnjepr. De ryska soldaterna lider av kronisk brist på försörjnin­g och ammunition.

– De ständiga ukrainska attackerna ledde till att Ryssland förlorade en massa militärtek­nik. Deras situation blev kritisk, konstatera­r Kirill Michajlov till den oberoende ryska nyhetssajt­en Vazjnye istorii.

Plundring och förstörels­e

Att Ryssland skulle lämna Cherson somett led i en väl uttänkt plan förefaller med andra ord inte sannolikt. Beslutet om uttåget fattades därför att Kreml var nödd och illa tvungen.

Däremot står det klart att Ryssland kommer att utnyttja situatione­n så långt man kan, hålla kvar kontrollen över Dnjeprs motsatta strand och eventuellt fortsätta beskjuta Cherson därifrån för att göra livet surt för invånarna.

Att man lämnar kvar civilklädd­a spioner kvar i staden är ett led i sammastrat­egi. Det finnsendim­ension i Putins Ukrainapol­itik som inte alltid är uppenbar för utomståend­e, nämligen att han vill straffa ukrainare som enligt honom har svikit Ryssland. I Putins värld existerar inget Ukraina, och de som inte stöder Ryssland är förrädare.

Därför är det också mycket troligt att innan de ryska soldaterna lämnar Cherson kommer en stor del av staden att mineras och infrastruk­tur förstöras. Enligt rapporter i ukrainska medier har de ryska soldaterna redan börjat transporte­ra iväg mängder med stöldgods.

Dnjepr blir frontlinje

Livet i Cherson kommer därför knappast att återvända till det gamla, inte ens när den sista ryska soldaten har lämnat staden.

– Floden Dnjepr blir frontlinje­n. Det är mycket osannolikt att ukrainska trupper försöker köra bort de ryska trupperna på andra sidan genom att anfalla över floden. Förlustern­a skulle bli för stora, säger den ryska militära experten Jan Matvejev till Vazjnye istorii.

 ?? FOTO: BULENT KILIC/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Människor arbetar med att reparera en skola efter att den skadats av missiler i gränsområd­et kring Kherson.
FOTO: BULENT KILIC/LEHTIKUVA-AFP ■ Människor arbetar med att reparera en skola efter att den skadats av missiler i gränsområd­et kring Kherson.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland