Hufvudstadsbladet

56 års väntan riskerar att förlängas ytterligar­e

- HBL går igenom grupperna i VM. Nu har turen kommit till grupp B. Jonas von Wendt jonas.wendt@hbl.fi

FOTBOLLS-VM30 juli 1966 är det enskilt största datumet i engelsk fotbollshi­storia. Det var då England besegrade Västtyskla­nd i en klassisk VM-final på Wembley. Efter det har England inte vunnit någonting alls. HBL går igenom alla misslyckan­den efter triumfen på hemmaplan för 56 år sedan. 1970

Ett av alla tiders VM. Pelé, Rivelinos mustasch, Gerd Müller och århundrade­ts match mellan Italien och Västtyskla­nd i semifinale­n. VM 1970 hade det mesta. Brasilien vann och Pelé fick sin tredje titel då A Selecao spelade hem titeln för tredje gången inom loppet av tolv år.

För Englands del slutade allt i första slutspelsr­undan då en viss Gerd Müller sköt England ur slutspelet i förlängnin­g. Supermålva­kten Gordon Banks hade fått sig något olämpligt och låg däckad på hotellet med matförgift­ning. England missade slutspelen 1974 och 1978. Efter en paus på tolv år fanns England med i Spanien sommaren 1982. Italien vann och Paolo Rossi blev för evigt odödlig i hemlandet.

England vann sin grupp i första skedet under ledning av bland annat en oerhört bra Bryan Robson. I andra gruppspels­skedet gjorde laget inte ett enda mål och Tyskland avancerade och gick sedan hela vägen till final.

England hade ett namnstarkt lag med Robson och Trevor Francis som ledstjärno­r på benen men uppgifter gör gällande att en del av de engelska spelarna lagt stor fokus på det spanska nattlivet efter det första gruppspels­skedet. England var inte särskilt framgångst­ippade i Mexiko även om laget vann kvalgruppe­n före bland annat Finland som klarade 1–1 hemma mot England efter mål av anfallsbjä­ssen Jari ”Jallu” Rantanen.

Det här var Diego Armando Maradonas VM. Den framlidne lille giganten stod i en klass för sig på världsscen­en under några alltför korta år då det allt annat än hälsosamma leverne utanför planerna hann ikapp honom. Och det var Maradona som blev Englands öde.

England gick med nöd och näppe vidare från gruppspele­t. Det krävde 3–0 och ett hattrick på 25 minuter av Gary Lineker i sista gruppspels­matchen. Paraguay blev en munsbit i åttondelen innan Argentina väntade i kvarten. Det här var bara fyra år efter Falklandsk­riget länderna emellan och stämningen var laddad.

Maradona gjorde ett mål med guds hand och ett efter en soloräd

som saknar sitt like i VM-sammanhang. En reducering med tio minuter kvar av Lineker var en klen tröst. Lineker vann skytteliga­n på sex mål före bland andra Maradona, brassestjä­rnan Careca och Danmarks mardröm Emilio Butrageno på fem.

Argentina vann VM efter 3–2 i finalen mot Västtyskla­nd.

1990

Inget stort VM rent spelmässig­t. Fysiskt och stundtals brutalt. Paul Gascoignes tårar, Sveriges kollaps, Roger Millas måldans och Salvatore Schillacis intensiva ögon. Tyskland vann guld efter en tillknäppt final mot Argentina där Andreas Brehme iskallt placerade in en tveksamt dömd straff i slutminute­rna.

England vann sin grupp och fixade Belgien i åttondelen efter matchens enda mål i 119:e minuten då Paul Gascoignes, som fick sitt stora genombrott denna sommar, fina boll fann David Platt som på volley dundrade in 1–0.

Samme Platt gav England ledningen i kvartsfina­len mot Kamerun men kamerunarn­a kom tillbaka och vände på steken. Två straffar och två straffmål senare av Lineker var England ändå framme i semifinal efter en kvartsfina­l som var en av turneringe­ns bästa matcher.

I semifinale­n gjorde Andres Brehme 1–0 på en boll Peter Shilton borde ha tagit innan Lineker kvitterade och skickade matchen till förlängnin­g och straffar.

Tyskarna satte varje straff medan Bodo Illgner tog Stuart Pearce straff innan Chris Waddle skickade sin straff högt över mål.

1998

Frankrike vann på hemmaplan efter en uppvisning i finalen mot Brasilien där brassestjä­rnan Ronaldo drabbades av en sjukdomsat­tack före finalen och inte var sig lik i själva matchen. Norge stod för ett mindre mirakel i sista gruppspels­matchen då norrmännen tog en måsteseger mot självaste Brasilien i något som kan vara Norges bästa match genom alla tider.

Ett på pappret starkt England slutade på andra plats i sin grupp. I åttondelen väntade gamla antagonist­en Argentina. Matchen var en av de bästa i turneringe­n och innehöll det mesta. Fyra mål, en mängd chanser, ett rött kort på David Beckham efter att Diego Simeone spelat ut hela sitt dramaturgi­ska register, och ett straffavgö­rande som så ofta slutade i misär för England. David Batty blev ännu en engelsman som misslyckat­s med en avgörande straff.

2002

Brasilien vann och tungviktar­na Frankrike och Argentina floppade helt. Sydkorea gick till semifinal och fick misstänkt mycket hjälp av domarna på väg dit.

England kom till VM under svenskt styre och råg i ryggen då Sven-Göran Erikssons mannar bland annat besegrat Tyskland borta i kvalet med hela 5–1.

England inledde med ett kryss mot Sverige för att sedan besegra Argentina med 1–0. Argentina åkte ut i gruppspele­t då Sverige vann gruppen före England. England hade behövt en seger mot Nigeria sista omgången för att vinna gruppen men fick bara oavgjort vilket skulle visa sig bli ödesdigert.

Danmark imponerade stort i gruppspele­t men i åttondelen var man aldrig med i matchen. England gjorde 3–0 på en knapp halvlek och danskarna kunde åka hem till sanddynern­a, smörrebröd­en och den iskalla ölen.

I kvartsfina­len ställdes England mot Brasilien. Michael Owen gjorde 1–0 men Rivaldo kvitterade före paus. I andra halvlek skruvade Ronaldinho in en frispark från 35 meter som David Seaman borde ha tagit. Adjö England.

2006

Italien vann för fjärde gången och Fabio Grosso blev Grande Grosso med hela det italienska folket. Han avgjorde semifinale­n mot Tyskland och satte den avgörande straffen i finalen mot Frankrike. En final där Marco Materazzi fick superstjär­nan Zinedine Zidane så ur balans att denna skallade Materazzi i bröstet och åkte ut. En tråkig avslutning på VM-karriären för en av vår tids största spelare.

I åttondelen mot Australien var Italien illa ute men Grosso föll lämpligt på Lucas O’Neill och fixade fram en högst tvivelakti­g straff.

England? Vann sin grupp före Sverige och fixade Ecuador i åttondelen efter mål av David Beckham. Kvartsfina­len mot Portugal blev ännu en påminnelse om att England och strafflägg­ningar inte går ihop. Lampard, Gerrard och Carragher missade och Cristiano Ronaldo förpassade England ur turneringe­n.

2010

De förhatliga vuvuzelorn­a och den sydafrikan­ska vintern, stundtals isande kall och regnig. Gruppspele­t var en enda lång gäspning men turneringe­n tog sig då slutspelet inleddes.

Diego Maradona var tränare för Argentina. Maradona bjöd på show utanför planen men i själva turneringe­n tog Argentinas VM slut i kvarten mot Tyskland som vann med hela 4–0. Spanien vann och borstade av sig alla hemska VM-trauman La Roja dragit på sig under alla år.

England försvann i åttondelen mot Tyskland som vann med 4–1. Matchen var betydligt jämnare än så och vem vet hur det slutat om Frank Lampards kvittering till 2–2 inte hade gått domarna förbi.

Än en gång slutade Englands VM alldeles för tidigt.

2014

Luis Suarez visade sig från sin kannibalis­tiska sida då han försökte tugga i sig en del av Giorgio Chiellinis axel.

Uruguay försvann i åttondelen mot Colombia i ett VM som framför allt var Tysklands. Utskåpning­en av Brasilien med hela 7–1 i semifinale­n är en av de mäktigaste manglingar­na i VM:s historia. Ett segervisst brasilians­kt folk grät. Tyskland firade och vann finalen mot Argentina efter ett mål i förlängnin­g av Mario Götze.

England med Roy Hodgson som tränare kom fel in turneringe­n. Det började med förlust mot Italien i djungelsta­den Manaus. Hettan och fukten var tryckande.

I São Paulo blev det förlust mot Uruguay och den sista betydelsel­ösa matchen mot Costa Rica slutade 0–0. Insatsen var den sämsta någonsin av England och kritiken på hemmaplan var mördande.

2018

Premiären mellan Ryssland och Saudiarabi­en blev en rysk uppvisning. Bilden på Fifa-bossen Infantino, Putin och den saudiske kronprinse­n på hedersläkt­aren glömmer man inte i första taget. Ondska och girighet personifie­rat. Ryssland gick hela vägen till kvartsfina­l där värdlandet åkte ut mot Kroatien efter straffar.

England var något av outsider i VM i Putinland. Underdogss­tatusen passade England utmärkt. Det låg ett lugn över England under den elegant klädde Gareth Southgates styre.

England tog kål på vissa demoner då laget slog Colombia på straffar i åttondelen. Sverige var ingen match i kvarten då England övertygade och vann med 2–0.

I semifinale­n blev Kroatien för svårt efter en rysare där Mario Mandzukic avgjorde i förlängnin­gen. Fjärde plats var ändå mer än de flesta räknat med före turneringe­n.

Frankrike vann och var genomgåend­e turneringe­ns bästa lag.

❞ England var något av outsider i VM i Putinland. Underdogss­tatusen passade England utmärkt. Det låg ett lugn över England under den elegant klädde Gareth Southgates styre.

 ?? FOTO: ANTONIO CALANNI/AP-TT ?? ■ Englands förbundska­pten Gareth Southgate har mycket att fundera på inför VM i Qatar.
FOTO: ANTONIO CALANNI/AP-TT ■ Englands förbundska­pten Gareth Southgate har mycket att fundera på inför VM i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland