Hufvudstadsbladet

”Viktigt med en diskussion om mens”

-

FOTBOLL Shortsfärg har blivit ett hett ämne i engelsk klubbfotbo­ll. Damspelare vill slippa vita shorts och risken med synliga blodfläcka­r under mens. – Jag tycker framför allt att det är bra att vi pratar om mens, säger svenska landslagsk­aptenen Magdalena Eriksson.

För ett par veckor sedan blev Manchester City den senaste brittiska klubben att meddela att damtruppen byter shortsfärg. Från vita byxor till röda.

– Att lösa det med att inte ha vita shorts – det är en enkel lösning, säger svenska Magdalena Eriksson, till vardags i Chelsea, till TT.

Ämnet har diskuterat­s flitigt på de brittiska öarna. Inte minst eftersom det engelska damlandsla­get spelar i helvitt.

Under EM i somras, då England vann guld, lyfte anfallsstj­ärnan Beth Mead frågan. Mead sade att det är snyggt med helvitt, men att det är opraktiskt under en viss period i månaden.

Magdalena Eriksson säger: – Jag tycker framför allt att det är bra att vi pratar om mens, det är något som 50 procent av befolkning­en har och det är ingenting att skämmas över eller tycka är jobbigt att prata om.

Sedan tidigare har klubbar som Stoke City och West Bromwich Albion tagit liknande beslut som Manchester City, skriver The Athletic.

– Det är ingenting som jag själv faktiskt har reflektera­t över. Men det här är något som jag har förstått att vissa känner starkare för än andra och jag tycker att det är en väldigt relevant och intressant diskussion, säger Eriksson.

Bland de storklubba­r där vita shorts fortfarand­e ingår i matchställ­en finns Arsenal, Manchester United och Real Madrid.

 ?? FOTO: ALESSANDRA TARANTINO/AP/TT ?? ■ Beth Mead under en av Englands EM-matcher i somras. Arkivbild.
FOTO: ALESSANDRA TARANTINO/AP/TT ■ Beth Mead under en av Englands EM-matcher i somras. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland