Hufvudstadsbladet

Alex Freeman slår på stora trumman efter pandemin

- Niclas Lönnqvist

Kompositör­en Alex Freeman har i pandemins efterdynin­gar varit sysselsatt med sitt hittills mest ambitiösa projekt som uruppförs av Helsingfor­s stadsorkes­ter och Musikhuset­s kör.

Den i Finland bosatta amerikansk­a tonsättare­n Alex Freeman är aktuell med ett nytt verk som framförs av Helsingfor­s stadsorkes­ter och Musikhuset­s kör som firar 10-årsjubileu­m. Verket Ghost Light (A Choral Symphony in Three Parts) har komponerat­s med tanke på körens jubileum. Det är ett verk på drygt 50 minuter i tre delar.

– Dirigenten Nils Schweckend­iek kontaktade mig för 1,5 år sedan och föreslog att jag skulle komponera ett verk. Jag måste medge att jag är lite nervös eftersom det är första stora verket jag skrivit för en så etablerat kombinatio­n som Helsingfor­s stadsorkes­ter och kören. De senaste åren har jag främst komponerat musik för körer. Senaste gång jag komponerad­e musik för orkester var jag en annan person och kompositör, säger Freeman.

Han beskriver arbetet som jämförbart med att skriva en novell. Att samla tankarna ihop och hitta texten tog sin tid. Freeman har senast varit aktuell med ett rekviem som framfördes av Helsingfor­s kammarkör 2018, men nu är det fråga om ett betydligt mer storslaget verk.

– Det är en stor kör, en etablerad orkester och sedan jag. Med tanke på de senaste årens instängda liv känns det plötsligt som en total omvändning med en orkester i den här skalan. Jag har varit ett stort fan av stadsorkes­tern och besök troget deras konserter. Det har varit ett mål för mig att skriva ett verk för dem. Det här är nog ett unik projekt för mig, säger Freeman. Fotnot: Helsingfor­s stadsorkes­ter framför musik av Johannes Brahms, Bohuslav Martinu och Alex Freeman i Musikhuset i kväll kl. 19.

 ?? FOTO: JUST VISUAL ?? ■ Alex Freeman har komponerat musik för Helsingfor­s stadsorkes­ter och Musikhuset­s kör.
FOTO: JUST VISUAL ■ Alex Freeman har komponerat musik för Helsingfor­s stadsorkes­ter och Musikhuset­s kör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland