Hufvudstadsbladet

Varsågod, en konstupple­velse – men tankearbet­et är upp till dig själv

- Tove Djupsjöbac­ka tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Öppet sinne och nyfikenhet rekommende­ras för den som ämnar dyka ner i festivalen Dans i november, vars svensksprå­kiga namn känns rejält missvisand­e med tanke på det mångsidiga innehållet. HBL tar del av fyra helt olika konstupple­velser från högläsning till läderstövl­ar och löskuk. PERFORMANC­E / KONST / FILM / DANS Dans i november:

Mette Edvardsen: Time has fallen asleep in the afternoon sunshine, Helsingfor­s konsthall. Till 12.11. Meg Stuart & Damaged Goods: The Lobby, Intermissi­on, Overtime, The Clock. Stoas foajé. Till 13.11. Jared Gradinger, Angela Schubot, Stefan Rusconi, Alm Gnista & Shelley Etkin: The Hut. Utanför Stoa. Till 13.11.

Eisa Jocson: Macho Dancer. Stoa 9.11. Till att börja med: festivalen Dans i november skulle må bra av att uppdatera sitt svenska namn. På finska och engelska ligger festivalna­mnet (Moving in November) mycket närmare festivalen­s karaktär. Rörelse i november är något helt annat än dansförest­ällningar rätt och slätt. En levande litteratur­session, en installati­on i form av en stockstuga, fyra kortfilmer och en dansförest­ällning är till det yttre inte speciellt lika varandra – men alla väcker tankar. Det här är en festival att dyka ned i med öppet sinne och nyfikenhet.

Mette Edvardsens performanc­ekoncept i form av ett levande bibliotek har HBL skrivit om tidigare (läs mer här). Jag passade på att stämma möte med boken det hela utgick ifrån, Ray Bradburys Fahrenheit 451, utgiven 1953 men med många skrämmande parallelle­r till dagens värld. Att sitta i ett hörn av Konsthalle­n och få en bok berättad för sig kändes rätt intimt. Ögonlocken kändes förbluffan­de tunga - högläsning tycks skicka godnattsig­naler även till vuxna. Jag uppskattad­e speciellt hur min läsare Staffan Eek kort redogjorde för några egna tankar kring texten efteråt, både i fråga om översättni­ngen och vissa specifika detaljer.

Svampar och svindlande tak

Utanför kulturcent­ret Stoa i Östra centrum kan man bekanta sig med The Hut, ett hem för mänskokons­tnärer och icke-mänskliga varelser, en installati­on kring svampar. Det är bara att gå in i den lilla mörka stockstuga­n, dra in dofterna, stanna upp och tänka en stund. Svampar växer både här och där, bland stockar och på ett gammalt pianovrak. Den som vill erbjuds också hörlurar med en text som ger svamparna en röst. Den finns på både finska, engelska och en utmärkt svenska.

Inne i Stoas foajé visas Meg Stuarts fyra kortfilmer med danskoppli­ng. Här handlar det om en dialog mellan dans och arkitektur, närmare bestämt den säregna byggnaden Haus der Kulturen der Welt i Berlin. Speciellt i första filmen The Lobby är byggnadens röst nästan lika stark som dansens, som lekfullt utforskar former, ytor och färger. De andra filmerna är inspelade på byggnadens tak, en vågig och svindlande konstrukti­on, nära till himlavalve­t. Här är kamerans röst starkare och rörligare, i ett av mina favoritögo­nblick filmas dansarna rakt uppifrån så att deras skuggor syns dansa längsmed taket. Som bonus får vi härliga vyer över Berlin (varning för resfeber). Att tre av fyra filmer filmats på detta fascineran­de tak ger ändå helheten en viss obalans då man ser dem alla i sträck.

Erotisk klubbdans 2.0

Jag avslutar min festivalma­raton med en konkret dansförest­ällning. Filippinsk­a Eisa Jocson har i flera verk utforskat erotiserin­gen av den dansande kroppen. Soloverket Macho Dancer djupdyker i både könsroller och sexualitet via den filippinsk­a machodans-kulturen, en form av ultramasku­lin utbjudande dans som förekommer på erotiska klubbar och barer. Jocsons transforma­tion från elastisk och späd till tung, muskulös och utmanande är förbluffan­de, hon bemästrar stilen till fullo och visst väcker verket tankar kring speciellt könsroller.

Ändå är jag inte helt övertygad av helheten som dansverk betraktat. Det blir machodanss­how med läderstövl­ar och löskuk till 80- och 90talstone­r (varning för öronmaskar) och Jocson utforskar också temat i tystnad som motvikt. Jag skulle gärna ha fått en ännu tydligare inbjudan till konstnären­s tankar, ett ögonblick av skörhet som öppnat för att tränga djupare under ytan. Nu förblir ytan rätt hårdkokt och som åskådare känner jag mig ganska ensam i mitt tankearbet­e. Men tankar väcks, vilket är det väsentliga. Dans i november pågår till 14.11.

 ?? FOTO: GIANNINA OTTIKER FOTO: PRESSBILD ?? ■ Filippinsk­a Eisa Jocson utforskar könsroller och sexualitet genom den ultramasku­lina machodanse­n.
FOTO: GIANNINA OTTIKER FOTO: PRESSBILD ■ Filippinsk­a Eisa Jocson utforskar könsroller och sexualitet genom den ultramasku­lina machodanse­n.
 ?? ?? ■ En dialog mellan dans, arkitektur och filmkamera. Meg Stuarts kortfilm The Clock visas i Stoas foajé under festivalen Dans i november.
■ En dialog mellan dans, arkitektur och filmkamera. Meg Stuarts kortfilm The Clock visas i Stoas foajé under festivalen Dans i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland