Hufvudstadsbladet

Paradise Lost justerar om beprövat koncept

Paradise Lost bevisade med sin slutsålda spelning att formen är god och att det nya materialet inte skäms i jämbredd med gamla godingar. Även små justeringa­r upplivade det beprövade got/metallkonc­eptet.

- Ole Nerdrum

HÅRDROCK Paradise Lost, Hangman’s Chair Tavastia 9.11.

Brittiska gruppen Paradise Lost har varit hårt fastbiten i metall/gotrocksce­nen i över trettio år. Gruppen har mejslat sin profil utgående från dom metal-gengrens sega riffmangla­nde och gotrockens deppiga anlete.

Gruppens karriär påminner om det mest vanliga inom rockbransc­hen, vilket betyder att några album sticker ut som mästerverk och resten är mer än dugliga för det att de påminner i sina bästa stunder om höjdarplat­torna Shades Of God, Icon , Draconian Times och One Second.

För två år sen utkomna Paradise

Lost-albumet Obsidian är rätt långt i klass med gruppens mästerverk och dess låtar i lag med klassikern­a träffade mitt i prick under onsdagens spelning. Bandet bemötte sina trogna fans med sin karakteris­tiskt stoiska image, som allra tydligast manifester­as i sångaren Nick Holmes coola utstrålnin­g.

Han tillhör definitivt den kategorin av frontfigur­er som enbart med sin starka röst och helt utan några som helst grin-Olle-fasoner trollbinde­r publiken. Den typens scennärvar­o passar givetvis perfekt när temat är kylslagen musik på gränsen till överdramat­iskt. Den här gången värmde det i cirka en och en halvtimme – inkluderan­de tre encorelåta­r.

Spelningen var en okronologi­sk färd genom bandets långa historia.

Det kändes bra att kunna få konstatera att kvintetten har förnyat sig – om nu inte direkt på ett nyskapande sätt – så åtminstone så mycket att den välförtjän­ta hedersmant­eln som tack för exemplaris­k stilbildni­ng än så länge sitter stadigt på medlemmarn­as axlar.

Bandet körde hela setet med pondus och den rejält uppskruvad­e volymen gav en extra dimension åt låtarna som melodramat­iskt påminner oss om hur livet mer sällan bjuder på annat än pina och elände. Även döden var närvarande i låtarna.

Med beaktande av hur länge bandet har delat med sig av sina domedagspr­ofetior, är det glädjande att den upprepade rullen ändå inte raderat spelivern.

Entusiasme­n rent av flödade ur sologitarr­isten Gregor Mackintosh. Han jobbar verkligen för hela slanten och levererar solon med ett vasst sound som han klämmer fram ur instrument­et genom välvalda toner och inte i kvantitati­va ös i överkant – vilket ju ofta är typiskt för den tyngre sektorns lirare.

Välkomna justeringa­r

Att bandet i sitt nuvarande stadium strävar till sin tidiga doom metalbeton­ing, underströk­s också av att till exempel den i originalve­rsion rockigt svängande Say Just Words från 1997 nu spelades i nästan hälften långsammar­e tempo vilket enbart förstärkte den melodiösa låtens dramatiska atmosfär. Även övriga små justeringa­r piffade upp gamla godingar som i sin tur fick bra stöd av de färska låtarna.

Innan Paradise Lost äntrade scenen med sin helgjutna repertoar, fick franska Hangman’s Chair spela ett fyrtiofem minuters set med en blandning av stoner rock och doom metal. Inget fel på de massiva urladdning­ar bandet puffade ur sig och därtill gjorde sitt bästa för att leva upp till sitt dramatiska namn.

Hoppas bandet ännu får en möjlighet att uppträda för oss som huvudband och då få leverera sitt hypnotiskt sävliga massiva set utan tidspress.

 ?? FOTO: ANNE C. SWALLOW ?? ■ Paradise Lost med Aaron Aedy, Stephen Edmonson, Nick Holmes och Gregor Mackintosh uppträdde på Tavastia. Valtteri Väyrynen hade ersatts av Guido Montanarin­i.
FOTO: ANNE C. SWALLOW ■ Paradise Lost med Aaron Aedy, Stephen Edmonson, Nick Holmes och Gregor Mackintosh uppträdde på Tavastia. Valtteri Väyrynen hade ersatts av Guido Montanarin­i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland