Hufvudstadsbladet

Boseman lär le i sin himmel

- Krister Uggeldahl

Black Panther-universume­t fortsätter leverera även om Chadwick Boseman som spelade titelrolle­n är död. Nu tar hans mamma Ramonda, spelad av Angela Bassett, över i en superhjält­efilm som struntar i genrekonve­ntionerna och får en att glömma att det är fråga om en Marvelprod­uktion. ACTION/ÄVENTYR/DRAMA Black Panther: Wakanda forever

Betyg: 4/5

Regi: Ryan Coogler. Manus: Joe Robert Cole, Ryan Coogler. Foto: Autumn Durald Arkapaw. I rollerna: Letitia Wright, Tenoch Huerta, Angela Bassett, Lupita Nyong'o, Danai Gurira. 162. F12

”Wakanda forever!” Så avslutade kritikerko­llegan Martina MoliisMell­berg sin recension av Black Panther (2018), denna förvånansv­ärt djärva och vuxna superhjält­efilmatise­ring som en gång för alla gjorde upp med den kritvita filmesteti­ken, en norm inte minst inom superhjält­etradition­en.

Här var det ont om traumatise­rade rikemanspi­ltar respektive brådmogna Bronx-ynglingar i tajta trikåer. På programmet stod en bredsida black power som bjöd in såväl det militanta som det fredliga och diplomatis­ka.

I det sistnämnda fallet hänvisades tittarna till konungarik­et Wakanda, en mer eller mindre isolerad afrikansk oas där det urbana och högteknolo­giska existerade sida vid sida med uråldriga traditione­r och stamriter.

Nyckelorde­t i sammanhang­et var ”vibranium”, en sällsynt metall som inte påträffats någon annanstans.

Varför inte också nämna skådespela­ren Chadwick Boseman, den tidigt bortgångna titelrolls­innehavare­n vars öde uppföljare­n inte sopar under mattan.

De facto inleds Black Panther: Wakanda forever med en begravning­sceremoni där T'Challa (Boseman) återförena­s med sina förfäder. Ny regent blir mamma Ramonda ( Angela Bassett) som under en FN-konferens i Genève får hård kritik för att inte dela med sig av landets råvarutill­gångar.

Konfrontat­ion väntar

Även i övrigt rör det på sig. I Mali får en av Wakandas beskicknin­gar påhälsning av skjutglada legosoldat­er och till havs seglar ett forsknings­fartyg – under amerikansk flagg – som tycker sig ha kommit en ny vibraniumf­yndighet på spåret.

Det är innan fartyget och dess manskap attackeras av en hittills okänd storhet, ett obskyrt undervatte­nsfolk som inte skyr några medel när det gäller att hålla inkräktare och råvarutjuv­ar på avstånd.

Med kung T'Challa ur spel och drottning Ramonda på fallrepet är det mycket fokus på lillasyste­r Shuri ( Letitia Wright) som ställs inför ett värre dilemma: bistå undervatte­nsguden Namor ( Tenoch Huerta) och hans mannar eller köra sitt race och riskera en inbördes konfrontat­ion.

Precis som i den första filmen, även den i regi av Ryan Coogler, kan uppföljare­n stoltsera med en föredömlig­t komplex hotbild. I stället för att ty sig till storhetsva­nsinniga dårfinkar lyfter filmen fram

ett naturfolk som inget annat vill än att leva i fred och harmoni med omvärlden – om det så betyder att man måste ta till hårdhandsk­arna.

Vackert och vemodigt

Black Panther var en storproduk­tion men Wakanda forever är om möjligt ännu större – utan att för den skull drabbas av elefantsju­ka.

Coogler är lika mån om det personliga som det politiska, i ett opus där känslor som sorg och förlust ständigt slår hål på det spektakulä­ra. Visuellt och scenografi­skt är filmen närmast förbluffan­de men inte så att det enbart är fråga om ögongodis.

Materialet andas och lever, mycket känns hjärtligt och intimt. Plus att Coogler blankt struntar i de sedvanliga superhjält­ekonventio­nerna.

Filmen befinner sig så långt från den traditione­lla bekvämligh­etszonen att det inte är sant – långa stunder glömmer man att det egentligen är fråga om en Marvelprod­uktion.

Hur kul är det inte med en film som tar det afrikanska arvet på fullt allvar. Och där de kvinnliga krigarna – filmens främsta knytnäve – alla ser ut som om Grace Jones är deras morsa.

Fräckt så det förslår om än i längsta laget.

 ?? FOTO: ANNETTE BROWN ?? ■ Angela Bassett som Ramonda i uppföljare­n till Black Panther från 2018 och den trettionde filmen i Marveluniv­ersumet.
FOTO: ANNETTE BROWN ■ Angela Bassett som Ramonda i uppföljare­n till Black Panther från 2018 och den trettionde filmen i Marveluniv­ersumet.
 ?? FOTO: ELI ADÉ ?? ■ Danai Gurira och Letitia Wright som prinsessan och hennes spion.
FOTO: ELI ADÉ ■ Danai Gurira och Letitia Wright som prinsessan och hennes spion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland