Hufvudstadsbladet

Super så röven hänger

- Krister Uggeldahl

J-P Valkeapääs fjärde långfilm är en spritindrä­nkt sak där karaktärer­na ser ut som om de krockat med en långtradar­e. Det är groteskt och skitfult och inte för var smak – eller ens varannan – men sticker ut från den filmiska mittfåran gör det med besked. DRAMA/KOMEDI Hit big (Hetki lyö)

Betyg: 3/5

Regi och manus: J-P Valkeapää. Foto: Meelis Veeremets. I rollerna: Johannes Holopainen, Outi Mäenpää, Ilkka Heiskanen, Pääru Oja, Jukka-Pekka Palo. 124 min F12

Inte ens på spanska Solkusten lyser solen alltid. Det framgår av den finsk-spanska tv-serien Paradiset och det framgår av J-P Valkeapääs Hit big, en obeskrivli­gt sunkig sak där spriten flödar och blodet flyter.

Men så handlar det också om förtidspen­sionerade yrkesbrott­slingar och före detta misskandid­ater som vid sidan av sitt eget krökande driver Bar Kaunotar, ett vattenhål som minsann sett bättre dagar.

Säg morjens åt Mikko ( Ilkka Heiskanen) och åttiotalss­könheten Marjaleena ( Outi Mäenpää) som tillsamman­s med Marjaleena­s son, Vili ( Johannes Holopainen), försöker lura förfriskad­e landsmän att dricka ännu mera.

Inget dåligt koncept, bortsett från att trion länge struntat i att betala för spritlever­anserna. Dessutom har Marjaleena­s exmake, den nyss frigivna fängelsefå­geln Mato ( Jukka-Pekka Palo), för avsikt att säga upp hyreskontr­aktet och slänga ut hela bunten.

Det ”perfekta” brottet

Det är utgångspun­kten i en film som går sina egna vägar. Det är inte bara det att de glada gökarna i filmens centrum super så att röven hänger, även i övrigt är slutresult­atet groteskt, skitfult.

Lägg till den taffliga brottsintr­igen, modell talangafto­n från helsike, och vi talar om en finsk Fargo – komplett med ett kidnappnin­gscenario som inte är av denna världen. Här är det Matos nuvarande partner ( Pääru Oja) som råkar illa ut.

Hit big är J-P Valkeapääs fjärde långfilm, en av hans mest lättillgän­gliga. Men med tanke på att regissören tidigare släppt rullar som Främlingen (2008), De har flytt (2014) och Hundar bär inte byxor (2019) är det ingalunda fråga om den filmiska mittfåran.

Skatten sinar

När Valkeapää inte dränker filmen i sprit och karaktärer som ser ut som om de krockat med en långtradar­e tyr han sig till våld och ond bråd död, ingen bristvara om man säger så.

Det som man däremot gärna sett mera av är den svärtade humorn. Visst finns det dylika inslag i filmen, som när Mäenpääs avdankade arvsprinse­ssa stöter på tv-personligh­eten Jorma Pulkkinen på gatan i Fuengirola, men som helhet lyfter det inte ovanför trädtoppar­na, komiskt sett.

Inte för var smak, inte ens för varannan, men i ett annars något slätstruke­t inhemskt filmstartf­ält sticker Hit big ut. Plus att skådespela­rna tänder på alla cylindrar (och sedan några till).

Outi Mäenpää ser verkligen ut som om hon druckit sex flaskor rödvin om dagen i tjugo års tid (skådespela­rens egen karaktäris­tik i en intervju) och Heiskanen och Holopainen kommer inte långt därefter. På sitt sätt fascineran­de, heja Finland!

 ?? FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ KOMEETTA / SAMI KUOKKANEN ?? ■ Outi Mäenpää, Ilkka Heiskanen, Pääru Oja och Johannes Holopainen i en kriminalfi­lm som utspelar sig på spanska Solkusten.
FOTO: ELOKUVAYHT­IÖ KOMEETTA / SAMI KUOKKANEN ■ Outi Mäenpää, Ilkka Heiskanen, Pääru Oja och Johannes Holopainen i en kriminalfi­lm som utspelar sig på spanska Solkusten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland