Hufvudstadsbladet

Hur känner man igen en spion?

I cyberrymde­n pågår det kalla kriget dygnet runt. Är vi nordbor extra sårbara för ryskt och kinesiskt spionage inom forsknings­världen och den privata sektorn, tack vare vårt lättköpta förtroende? Uppvaknand­et blir brutalt.

- Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

Spy vs Spy (spion kontra spion) är en svartvit tecknad serie i den amerikansk­a satirtidni­ngen Mad Magazine. Serien skapades av exilkubane­n Antonio Prohías, som ville göra narr av det kalla krigets paranoia och den fåfänga kapprustni­ngen. Varje stripp följer ett bestämt mönster där två spioner – den vitklädde X och den svartklädd­e Y – försöker ta livet av varandra på kreativa vis. Oftast slutar det med att planen vänds mot förövaren.

Att serien ursprungli­gen tecknades i svartvitt var synnerlige­n passande, mot bakgrund av det kalla krigets binära ideologisk­a låsningar. Mellan kapitalism och kommunism fanns inga gråskalor. Eller nja, sporadiskt förekommer faktiskt den kvinnliga spionen Z, som bryter mönstret. Denna femme fatale använder sin attraktion­skraft för att ta livet av både X och Y, på raffinerad­e sätt. Därmed rentav Spy vs Spy vs Spy.

Nyss tjöt hela Norge av skräckblan­dad förtjusnin­g över ett tvättäkta spiondrama. Polisen i Tromsø häktade en misstänkt ”sovande” rysk agent. Genom att posera som forskare ”från Brasilien” nästlade han in sig vid Senter for fredsstudi­er (CPS), och visade starkt intresse för säkerhetsp­olitik i Arktisområ­det.

Överväldig­ande bevis framplocka­de av det grävande journalist­kollektive­t Bellingcat tyder på att mannen jobbade för den ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU, som så kallad illegalist. Dessa har sällan direkta spionuppdr­ag, utan bygger nätverk och tillägnar sig känslig informatio­n för att underlätta senare underrätte­lse.

Snart sagt alla länder skickar ut underrätte­lseofficer­are till ambassader och generalkon­sulat, där de verkar under den diplomatis­ka täckmantel­ns beskydd. Vid sidan om dessa finns illegalist­er, spioner i lånta kläder. De jobbar i det tysta för främmande makt, under omsorgsful­lt uppdiktad identitet, som ”vanliga” medborgare vid företag, universite­t eller högskolor.

Därför blir uppvaknand­et bryskt. ”Det är nästan skrattreta­nde. Jag är chockad, och känner mig lite utnyttjad och lurad”, säger den misstänkte spionens mentor Gunhild Hoogensen Gjørv vid Universite­tet i Tromsø till NRK. Det är ingalunda första gången fredscentr­et drabbas: för två år sedan ledde spåren vid ett hackerangr­epp likaså till Ryssland.

I februari sa Hoogensen Gjørv, ironiskt nog: ”Det är inte bara militära aktörer som är viktiga för den nationella säkerheten. Varje medborgare spelar en otroligt viktig roll då det gäller destabilis­ering.”

Detsamma gäller akademiker, är man frestad att tillägga. Är det dags att klassifice­ra kritiska forsknings­dokument?

Den mest effektiva formen av blåsning är den som vi själva blåögt medverkar i. Vi vill tro gott om folk. Det gör oss extra sårbara för strategisk­a angrepp. Sund skepsis förebygger missbruk. ”Förtroende är bra men kontroll är bättre” lyder ett ryskt ordspråk, ”doverjaj, no proverjaj”.

För första gången läser vi rubriker om en ”sovande agent” i Norden – men den misstänkte, som tycks ha glömt sitt portugisis­ka ”modersmål”, är knappast ensam. Det är ingen slump att Kreml eller Peking försöker krama de nordliga breddgrade­rna med sina tentakler. Den säkerhetsp­olitiska temperatur­en stiger kring Arktis. Med sina transportr­utter och naturresur­ser är området strategisk­t viktigt. Det finns en politisk beställnin­g på spionage, också inom den privata sektorn.

Då utländska medborgare med imponerand­e meriter visar intresse för frågor som berör spetstekni­k, skyddsobje­kt, beredskap, hybridhot, totalförsv­ar, cyberattac­ker eller desinforma­tion borde det väcka extra vaksamhet.

❞ Våra samhällen bygger ju på öppenhet och allmänt förtroende, som gränsar till naivitet.

Forskare och analytiker menar att Ryssland ligger bakom den stora majoritete­n av alla spionfall i Europa. Finland och Sverige är mjuka måltavlor, speciellt inom industrisp­ionage. Våra samhällen bygger ju på öppenhet och allmänt förtroende, som gränsar till naivitet.

Ryssland har en lång historia av underrätte­lseinhämtn­ing, och har på sistone betett sig alltmer riskbenäge­t, för att inte säga besinnings­löst. Det säkerhetsp­olitiska läget i Europa är på helspänn, till följd av Kremls fullskalig­a statsterro­rism i Ukraina.

Finland och Sverige har lämnat in var sin Natoansöka­n. Det påverkar underrätte­lsehotet. Vi inhyser högteknolo­gisk industri och toppforskn­ing, som andra vill åt. Vår geografisk­a placering kan vi inte ändra på. Vi behöver inte vara på helspänn, men fullt medvetna och på alerten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland