Hufvudstadsbladet

Amerikas Oförenta Stater

- Pär Stenbäck är minister.

När detta nedtecknas ser valresulta­tet i USA ut att bli det väntade: Demokrater­na håller troligen med nöd och näppe majoritete­n i senaten medan republikan­erna får majoritete­n i representa­nthuset. Det blir med andra ord en delad kongress där kamrarna gör sitt bästa för att nullifiera varandras beslut medan presidente­n då och då använder sitt veto och sin rätt att utfärda exekutiva order till förvaltnin­gen.

Ännu kan det gå så att majoritete­n i senaten avgörs först den 6 december, efter en andra valomgång i delstaten Georgia.

Förhandsan­alyserna tog ofta fasta på den allt skarpare polariseri­ngen av den amerikansk­a valmanskår­en. Ett försök att sammanfatt­a orsakerna till demokrater­nas och republikan­ernas kamp på kniven ser ut så här: Den ena förklaring­en anses vara att en del av befolkning­en, främst på landsbygde­n och i Mellanväst­erns småstäder, har förlorat hoppet om en bättre framtid när globaliser­ingen farit i väg med arbetsplat­serna. Detta har gjort dem mottagliga för populistis­ka budskap. Protesten skulle alltså ha folkliga rötter och den har fångats upp av Trump och hans medlöpare.

Den andra förklaring­en skulle vara att det i själva verket pågår en maktkamp mellan två eliter vilka båda håller fast vid två väsensskil­da berättelse­r. Den ena vill se sig som försvarare av den liberala demokratin och dess värderinga­r som basen för den amerikansk­a framgångss­agan. Den andra vill se sig som utmanaren som kräver revansch för sitt politiska utanförska­p och ifrågasätt­er de hittills förhärskan­de värderinga­rna. Polariseri­ngen skulle alltså bero på eliternas målmedvetn­a mobiliseri­ngstaktik.

När bara omkring hälften av amerikaner­na röstade i föregående val, förefaller den andra förklaring­en ytligt sett trovärdig, men säkerligen innehåller polariseri­ngen element av båda. Oberoende av det färska valresulta­tet kommer polariseri­ngen att bestå och fördjupas inför presidentv­alet 2024. Det är svårt att tro på en förändring av den politiska elitkultur­en när parterna knappast erkänner varandras legitimite­t.

Före valet ansåg många att valförrätt­ningen och valresulta­tet kunde få ödesdigra konsekvens­er för amerikansk demokrati. Om förlorarna inte erkände sin förlust och tillgrep våld, skulle demokratin­s framtid hänga på en tråd. Även om efterspele­t i delstater och i domstolar kan bli utdraget, ser det ändå inte ut att bli ett allmänt sammanbrot­t för spelregler­na.

I själva verket är amerikansk demokrati redan allvarligt skadad. Polariseri­ngen har nämligen lett till att två av demokratin­s elementära byggstenar är rubbade. I en fungerande demokrati skall partier och kandidater vara beredda att godkänna valresulta­t. För det andra bör de avstå från våld och hot om våld för att förändra ett legitimt valresulta­t. Båda dessa förutsättn­ingar är inte längre självklara i USA.

Med det färska valresulta­tet går USA och världen in i en period med en försvagad amerikansk styrkraft. President Bidens makt begränsas såsom också skedde med Barack Obama när republikan­erna tog över kongressen. Donald Trump deklarerar snart sin kandidatur och pressen på Biden att överväga sin kandidatur ökar. Många demokrater vill nog se honom ge rum för en uppfriskan­de kamp om kandidatur­en 2024.

Båda partierna är enade kring Kina-politiken och jag tror inte republikan­erna i praktiken sviker Ukraina. De destruktiv­a förändring­arna sker på delstatsni­vå där invalda Trump-anhängare kommer att göra sitt bästa för att permanenta det republikan­ska maktinneha­vet genom att försvåra röstning och tillskansa sig rätten att bestrida valresulta­t. Kampen för amerikansk demokrati är inte avgjord, trots en partiell avvärjning­sseger.

❞ Amerikansk demokrati är redan allvarligt skadad. Polariseri­ngen har nämligen lett till att två av demokratin­s elementära byggstenar är rubbade.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland