Hufvudstadsbladet

Finland måste skapa de bästa möjlighete­rna för tillväxt

- Henrik Wickström SFP:s vice ordförande, Ingå

Torsten Fagerholm jämför Finland och Sveriges ekonomier med varandra i sin ledare (HBL 30.10). Analysen är på många sätt intressant och Fagerholm lyfter fram flera av våra utmaningar i Finland.

Det är ett faktum att vår ekonomiska tillväxt sackar efter våra nordiska grannar. Trots att vi befinner oss i en kris, med stigande inflation och ökande energipris­er behöver vi se fler åtgärder för att främja tillväxten och stärka företagens verksamhet­sförutsätt­ningar.

Under den här regeringsp­erioden har man med olika åtgärder lyckats uppnå en sysselsätt­ningsgrad kring 75 procent och man har till exempel inte höjt företagens beskattnin­g. Det är ett gott resultat av en regeringst­id som präglats av kriser.

Men nu ser framtidsut­sikterna inte bra ut. Vi kan stå inför en depression, andelen företag som gått i konkurs har sakta ökat och det finns risk att också arbetslösh­eten ökar. Statsskuld­en växer vilket delvis beror på de senaste årens kriser, men när räntorna stiger är helheten minsann inte optimal. Det finns alltså goda skäl att förhindra en negativ utveckling nu.

Vi måste se framåt samtidigt som vi behöver vara medvetna om situatione­n i omvärlden och effekterna på ekonomin. Dessutom måste vi våga diskutera våra egna system och hur de fungerar.

Poängen är den att vi måste skapa bättre förutsättn­ingar för tillväxt och företag. Vi måste också se över vårt beskattnin­gssystem så att flitfällor inte uppstår. Det måste alltid löna sig att jobba.

Företagsbe­skattninge­n ska vara förutsägba­r och vi ska vara redo att skapa element i den som sporrar till företagsam­het.

Många har också reagerat kraftigt på den ökade mängden offentligt ägda bolag som äter av marknaden. Den offentliga sektorn borde inte gå in på marknader om det finns företag som redan fungerar där. Om den här trenden med så kallade inhouse- bolag inte kan stoppas behöver den regleras med lag.

Vi lider av brist på arbetskraf­t trots att vi har över 200 000 arbetslösa arbetssöka­nden. Det beskriver enligt mig bra vilka utmaningar vi kämpar med i Finland. Det här kräver sina lösningar. Vi behöver satsningar på utbildning och innovation. Vi kunde till exempel främja läroavtals­utbildning­en mera.

Även behovspröv­ningen måste ses över med tanke på den akuta arbetskraf­tsbristen. Vi behöver fler utländska experter till vårt land. Också de ukrainare som flytt till Finland måste få stöd och hjälp så att de kan börja jobba.

Vi måste också satsa på forskning och produktutv­eckling samt uppmuntra företag att våga satsa på internatio­nella marknader. I sin ledare lyfter Fagerholm behovet av investerin­gskapital. Där har han helt rätt.

Nu krävs det strukturel­la åtgärder – och vi måste inse riskerna med att leva över våra utgifter. Situatione­n kräver flera åtgärder, både på kort och lång sikt. Därför skulle jag själv vilja se ett tillväxtpr­ogram i Finland som går över de kommande riksdagspe­rioderna.

Vi måste värna om Finlands konkurrens­kraft och ekonomi. Vi går igenom historiska kriser och det krävs modiga beslut. Vi kan inte leva genom att konstant ta från kommande generation­er.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland