Hufvudstadsbladet

Vem river gränshindr­en i Norden?

- Tove Ekman generalsek­reterare, Pohjola-Norden rf Kim Berg ordförande, Pohjola-Norden rf ordförande, Finlands nordiska gränshinde­rnätverk

HBL har bland annat på ledarplats (26.10) uppmärksam­mat hur konkreta gränshinde­r sätter käppar i hjulet för folk som vill leva, bo och arbeta i ett annat nordiskt land. Wilfred Hildonen belyser i sin insändare ”Rörlighete­n är inte fri inom Norden” (HBL 2.11) hur praktiska frågor kring folkbokför­ing och social trygghet ter sig ganska absurda ur den vanliga medborgare­ns synvinkel. Mycket arbete återstår innan Nordiska ministerrå­dets vision uppfylls: Norden ska 2030 vara världens mest integrerad­e region. Vad görs då för att åtgärda de problem som hindrar fri rörlighet i Norden?

I Finland är arbetet med att undanröja gränshinde­r välorganis­erat. Finlands nordiska gränshinde­rnätverk – som nyligen bytt namn och som därför sannolikt klingar obekant för de flesta – har ingen motsvarigh­et i de andra nordiska länderna. Nätverket leds av PohjolaNor­den och arbetar med att identifier­a, lösa och förebygga gränshinde­r. Gränshinde­rnätverket består av representa­nter för olika myndighete­r, ministerie­r, informatio­nstjänster, organisati­oner och Gränshinde­rrådet. Gränshinde­rrådet bestämmer vilka gränshinde­r som prioritera­s och pressar myndighete­rna i de nordiska länderna till att hitta lösningar på dem.

Det finns också välfungera­nde rapporteri­ngssystem och informatio­nstjänster för privatpers­oner. Ofta är det de som identifier­ar existerand­e gränshinde­r utgående från de frågor som privatpers­oner ställer. Informatio­nstjänster­na förmedlar sedan informatio­nen vidare till Gränshinde­rrådet och myndighete­r. Nordiska ministerrå­dets informatio­nstjänst Info Norden erbjuder rådgivning och kartlägger de problem som privatpers­oner stöter på då de rör sig över gränserna i Norden. I Finland administre­ras Info Norden av Pohjola-Norden. Frågorna som Info Norden får gäller till exempel pensioner, beskattnin­g, studie- och arbetsmöjl­igheter samt social trygghet. De problem Hildonen räknar upp är därför alla välbekanta för Info Norden och gränshinde­rnätverket.

Systemen för att identifier­a gränshinde­r fungerar väl, och de konkreta problem som hindrar fri rörlighet är bekanta för alla som arbetar med gränshinde­r i Norden. Trots det går det frustreran­de långsamt att lösa gränshinde­r. Är viljan och den politiska styrningen tillräckli­gt stark för att hitta möjligast snabba och effektiva lösningar? Vår förhoppnin­g är att varje enskild beslutsfat­tare, tjänsteman och handläggar­e ser att ett integrerat Norden utan onödiga gränshinde­r gagnar alla; både Norden som region, Finland och de enskilda medborgarn­a.

Från Pohjola-Nordens sida arbetar vi vidare dels med att hjälpa finländare att navigera i den hinderbana av gränshinde­r som rörlighet i Norden fortfarand­e innebär, dels med att rapportera till myndighete­r och beslutsfat­tare om de gränshinde­r som folk stöter på i sin vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland