Hufvudstadsbladet

Amnesty till attack mot Fifa-basen: ”Plattityde­r”

- TT

Trots löften om att se över ett förslag om kompensati­on till migrantarb­etarna i Qatar har inget hänt. Med en vecka kvar till VM-premiären får Fifa-basen Gianni Infantino hård kritik från Amnesty Internatio­nal. ”Förutom några plattityde­r har han konsekvent undvikit ämnet”, skriver människorä­ttsorganis­ationen.

Amnesty Internatio­nals generalsek­reterare Agnès Callamard uppmanar i en debattarti­kel, som publicerat­s i flera internatio­nella medier, Fifa att inrätta ett kompensati­onspaket för migrantarb­etarna i Qatar som byggt arenorna till fotbolls-VM i Qatar.

Redan i maj skrev Amnesty och 24 andra människorä­ttsorganis­ationer till Fifa-ordförande­n Gianni Infantino om ett kompensati­onskrav för migrantarb­etarna som levt och arbetat under mycket dåliga arbetsrätt­sliga förhålland­en under VMbygget.

”Avgörande rösten tyst”

VM-sponsorer som Adidas, Cocacola och McDonalds har stött initiative­t och flera landslag har uppmärksam­mat detta.

Callamard skriver att ”trots alltmer högljudda krav har den mest avgörande rösten av alla varit påfallande tyst: Gianni Infantinos.”

”Trots inofficiel­la och officiella försäkring­ar från Fifa om att de 'överväger förslaget' har Infantino, förutom ett par plattityde­r, konsekvent undvikit ämnet. Hittills har han inte gett något svar på vårt gemensamma brev.”

I stället har Infantino förargat människorä­ttsorganis­ationerna genom ett upprop till de 32 deltagande VM-nationerna där han skrev att de skulle ”fokusera på fotbollen” och ”sluta med sina moralpredi­kningar”.

Borde känt till risker

Callamard menar att Infantino förändrat fotbollens styrande organs syn på mänskliga rättighete­r och kallar Fifa-basens brev, som avslöjades av Sky News, ”ett grovt försök att undvika att ge Fifa skuld för dessa övergrepp och ansvar gentemot dessa arbetare”.

Enligt Amnesty står det i Fifas policy att man ska åtgärda kränkninga­r av de mänskliga rättighete­rna som man har bidragit till.

”Med tanke på den väldokumen­terade historien om brott mot arbetarrät­tigheter i Qatar, visste Fifa – eller borde ha känt till – de uppenbara riskerna för arbetare när de tilldelade Qatar turneringe­n.”

Kräver kompensati­on

Fifa svarar på anklagelse­rna och säger att migrantarb­etarnas förhålland­en når upp till en global standard.

”Åtgärder för att skydda hälsan och välbefinna­ndet för VM-arbetarna har varit en viktig prioritet och regelbundn­a oberoende inspektion­er har genomförts. Det här programmet har upprepade gånger under åren nått högsta internatio­nella standard när det gäller hälsa och säkerhet”, uppger Fifa.

Qatar har tillbakavi­sat krav på kompensati­on till migrantarb­etare som avlidit eller skadats under VMprojekte­t och en minister har kallat det för ett "pr-jippo".

”Allt vi kräver är ett vattentätt löfte från Fifa att arbetare som behandlats illa ska kompensera­s samt finansieri­ng av ett program för att förhindra ytterligar­e övergrepp”, skriver Callamard.

”Detta bör inkludera ett centrum där arbetare kan lära sig om sina rättighete­r och söka juridisk hjälp och råd. Allt detta kan göras med Infantinos underskrif­t.”

Fifas biträdande generalsek­reterare Alasdair Bell sade till Europaråde­t i oktober ”det var viktigt att försöka se att alla som drabbats av skada som en konsekvens av att arbeta i samband med fotbolls-VM … på något sätt får upprättels­e” och sade att det var ”något som vi är intressera­d av att gå vidare med”.

VM startar den 20 november.

 ?? FOTO: ACHMAD IBRAHIM/AP/TT ?? ■ Fifa-ordförande­n Gianni Infantino får hård kritik från Amnesty Internatio­nal. Arkivbild.
FOTO: ACHMAD IBRAHIM/AP/TT ■ Fifa-ordförande­n Gianni Infantino får hård kritik från Amnesty Internatio­nal. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland