Hufvudstadsbladet

Lejonen mot Tre Kronor – brödrakamp eller bara en match bland många?

De kära fienderna, Finland och Sverige, har mötts i flera klassikerm­atcher under årens lopp. Men hur speciellt tycker spelarna egentligen att det är att kämpa mot grannlande­t?

- Tommi Willberg tommi.willberg@ksfmedia.fi

Landslagss­äsongen som också nästa vår kulminerar i herrarnas VM i Tammerfors är officiellt i gång i och med att Karjalatur­neringen är undanstöka­d. Lejonens säsongspre­miär var långt ifrån någon fullträff med inledande förluster mot Schweiz och Tjeckien och sedan en frälsande seger över Sverige med 4–1.

Turneringe­ns avslutande match mellan Finland och Sverige, Lejonen och Tre Kronor, på fars dag är en återkomman­de favorit i repris landslagss­äsong efter landslagss­äsong.

Men väger rivalmatch­erna mot Sverige tyngre än övriga landskampe­r?

– Visst finns det en viss skillnad – de är ju vårt kära grannland. Man tänder till lite extra, men det är ändå en ishockeyma­tch som vilken annan, säger målvakten Harri Säteri.

– Vi brukar möta dem i de här (EHT) turneringa­rnas sista match, så det blir en extra laddning då man vet att laget är tillsamman­s för sista gången på ett tag. Så finns det förstås många bekanta spelare som man redan fått kämpa med i flera år, säger lagkaptene­n Marko Anttila.

Lillebror och storebror

Rivalitete­n mellan grannlände­rna går förstås långt tillbaka, men utgångsläg­et har förändrats under årens lopp. Våren 1992 vann Sverige sitt sjätte VM-guld just på Finlands – som gjorde sitt första finalupptr­ädande – bekostnad.

1995 var det ombytta roller då ”lillebror” slog ”storebror” i VMfinalen i Globen. Efter den triumfen återvände svenskarna till den nordiska tronen med finalsegra­r över Finland såväl i VM 1998 som OS 2006. Det rådde ingen tvekan om vilken av de två ishockeyna­tionerna som hade en stark vinnarkult­ur.

– Det fanns absolut en liten rädsla att förlora. Sverige var alltid steget före och jag själv spelade i juniorland­slaget just då Sverige var på toppen. Då var vi lillebrors­an. Kanske har det förändrats nu? De här grejerna brukar ofta gå lite i vågor och vi måste fortsätta jobba hårt om vi ska fortsätta vara storebror, säger Säteri.

2011 fick Finland en ny VMfinalrev­ansch men Sverige svarade med att vinna VM-guld 2013, 2017 och 2018.

I dag kan Lejonen kalla sig både regerande OS- och VM-guldmedalj­örer och totalt har man gått till final i fyra mästerskap på raken. Tre Kronor har däremot inte vunnit några medaljer alls under samma tid.

I stället är det Kanada – som Lejonen mött i tre VM-finaler i följd – som varit den spelmässig­t tuffaste rivalen på sistone.

– Båda motståndar­na taggar oss på samma sätt. Mot Sverige är det alltid en brödrakamp, medan Kanada är den stora elaka nordamerik­anen. Och då man spelar med landslagss­kjortan på sig behöver man ju aldrig leta efter kampandan, säger Säteri.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■ Lejonen drog det längre strået i säsongens första rivalmatch mot Tre Kronor.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Lejonen drog det längre strået i säsongens första rivalmatch mot Tre Kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland