Hufvudstadsbladet

Finland grep Natochanse­n först femte gången

- Risto E.J. Penttilä & Jyrki Karvinen: Pitkä tie Natoon. Otava 2022 , 318 sidor Anders Gardberg

Även om Finlands marsch mot Natomedlem­skap blev över 30 år lång, betonar Risto E. J Penttilä och Jyrki Karvinen i sin nya bok att ett medlemskap på inget sätt var förutbestä­mt. I verklighet­en fanns det fyra möjlighete­r tidigare som aldrig ledde någon vart, främst för att ett Natomedlem­skap aldrig var av högsta prioritet.

Risto E.J. Penttilä väckte rubriker i december 2021 då han i A-Talk förutspådd­e att man i Finland inom några månader skulle föra en debatt om medlemskap i Nato. I den färska boken Pitkä tie Natoon beskriver han Finlands maratonlop­p mot ett Natomedlem­skap som inleddes då det kalla kriget upphörde. Den långa resan presentera­s genom Penttiläs egen ”resa” från ung utbytesstu­dent till en regelbunde­n kommentato­r i säkerhetsp­olitik.

Boken är skriven tillsamman­s med den erfarne utrikespol­itiska journalist­en Jyrki Karvinen, som ackrediter­ade sig som journalist i Nato redan 1993 och har deltagit i fler Natotoppmö­ten än Finlands tre senaste presidente­r tillsamman­s. Slutresult­atet är en mycket lättläst beskrivnin­g av ofta komplicera­de händelsefö­rlopp, där också detaljerna presentera­s på ett korrekt sätt.

Bokens intressant­aste och tidigare opublicera­de uppgift kommer redan i prologen. Penttilä får den 5 mars 2022, dagen efter president Niinistös besök till Vita huset, en förfrågan från ett okänt nummer om att diskutera krypterat över Signal. Det visar sig att det som många säkerhetsp­olitiska bedömare hade varnat för hade skett: Finland hade anmält om sitt intresse att lösa in sin ”Natooption”, men svaret från USA hade varit ”för fan, absolut inte nu”.

Farhågorna i Washington var stora att en finländsk ansökan skulle öka riskerna för ett stormaktsk­rig i Ukraina. Därav de luddiga formulerin­garna om att starta en ”process” för att förstärka det säkerhetsp­olitiska samarbetet mellan Finland och USA, utan några hänvisning­ar till Nato. Intrycket förstärkte­s av de offentliga uttalanden som bland andra Magdalena Andersson och Alexander Stubb med flera gav kort därefter om att detta inte var rätta läget att ansöka om medlemskap.

Vad som sedan svängde läget på dryga två månader till att Finland och Sverige beslöt om att ansöka om inträde i Nato och fick amerikansk­t stöd för detta i ett trepartsmö­te med president Biden tillskrive­r författarn­a dels den väl förankrade processen, aktiv diplomati i Washington, men framför allt det tappra motstånd som Ukraina bjöd på i kriget mot Ryssland.

Eloge till försvarsma­kten

Boken om den långa vägen mot Nato delas in i fyra delar: 1. Tiden efter Kalla kriget under president Koivistos tid, då de första stegen mot ett samarbete togs. 2. Paavo Lipponens tid, då begreppet Natooption lanserades samtidigt som de nya medlemmarn­a antogs. 3. Tarja Halonens period då bland andra de baltiska länderna anslöt sig samt 4. Sauli Niinistös tid då Rysslands angrepp på Ukraina raserade grunderna för Finlands säkerhetsp­olitik och ledde till en sista ”spurt” för att ansöka om medlemskap.

Författarn­a ger en speciell eloge till den finska försvarsma­kten som målmedvete­t utvecklade sin förmåga att samarbeta och bli ”Nato-kompatibel”, parallellt med att man upprätthöl­l ett starkt nationellt försvar. Målet var att säkerställ­a att försvarsma­kten inte skulle vara den felande länken den dagen politikern­a beslöt att ansöka om medlemskap.

Jag har själv erfarenhet från 1996 som underrätte­lseofficer då Finland deltog i Natos första krishanter­ingsoperat­ion IFOR i Bosnien-Hercegovin­a. Mina instruktio­ner från högre ort var att ”få in foten i Natos dörrspring­a” i underrätte­lsesamarbe­tet. På samma sätt betonar författarn­a betydelsen av det finska deltagande­t i såväl IFOR som i efterfölja­nde SFOR, KFOR och ISAF operatione­rna, likväl anskaffnin­g av endast Natokompat­ibelt material och övergång till Natoproced­urer för uppnåendet av såväl kompatibil­itet som politiskt grundkapit­al.

Flera möjlighete­r

Även om marschen mot Natomedlem­skap var över 30 år lång, betonar författarn­a att ett medlemskap på inget sätt var förutbestä­mt. I verklighet­en fanns det fyra möjlighete­r tidigare, som aldrig ledde någon vart, främst för att ett Natomedlem­skap aldrig var av högsta prioritet.

Vid den första antagnings­omgången år 1997 erbjöds Finland medlemskap av USA. Även om president Ahtisaari och statsminis­ter Lipponen var västorient­erade, så var deras prioritete­r på annat håll, dels i att stärka Finlands roll i EU:s kärna och dels i internatio­nell diplomati.

År 2004 vid den andra ronden var sällskapet ”fel” för att citera president Halonen, som även i övrigt förhöll sig ytterst skeptiskt till allt som hade med Nato att göra.

Den tredje möjlighete­n kom år 2008 efter kriget i Georgien, men då valde statsledni­ngen att blunda för Rysslands förändrade beteende och förlitade sig likt den övriga västvärlde­n på att åter förbättra relationer­na till Ryssland.

Den fjärde möjlighete­n kom 2014 efter den olagliga annekterin­gen av Krim. Även då satsade Finland på bilaterala förbindels­er och ökat ekonomiskt samarbete med Ryssland via bland annat Rosatom och Fortum.

Femte gången gillt

President Niinistös förhålland­e till Nato bedömdes vara försiktigt, eventuellt på grund av att hans vagt positiva uttalanden i presidentv­alet 2006 kan ha fällt avgörandet till Tarja Halonens fördel. En miss är att man beskriver Niinistös uttalanden om Nato inför presidentv­alet 2018 noggrant utan att ens nämna att en kandidat, Nils Torvalds, faktiskt lyfte upp Natomedlem­skapet som sin huvudpunkt, med dåligt utfall.

En annan förenkling är att avfärda Finlands stöd till Frankrike enligt EU:s artikel 42.7 efter terrorangr­eppen 2015 som endast myndighets­samarbete, då Finland i verklighet­en förstärkte sin närvaro i UNIFIL i Libanon med ett kompani, för att möjliggöra hemkalland­et av franska trupper.

Först den femte gången, när grunden för den finländska säkerhetsp­olitiken raserats, tog Finland sin ”slutspurt”. Då var frågan prioritera­d och den process som genomförde­s med bred konsensus och koordinera­t med Sverige ledde slutligen till en gemensam ansökan med Sverige.

Det sista kapitlet berör sedan visioner om Finlands kommande roll i ett kommande Natomedlem­skap där han förespråka­r en ny Kalmarunio­n med starkt nordiskt samarbete. Framtiden får utvisa om Risto E.J. Penttiläs epitet som ”orakel” får en fortsättni­ng.

❞ Författarn­a ger en speciell eloge till den finska försvarsma­kten som målmedvete­t utvecklade sin förmåga att samarbeta och bli ”Nato-kompatibel”, parallellt med att man upprätthöl­l ett starkt nationellt försvar.

 ?? FOTO: MATTI BJÖRKMAN/LEHTIKUVA ?? ■ Finland har erbjudits möjlighete­r att ansluta sig till Nato flera gånger tidigare. Till exempel vid den första antagnings­omgången år 1997 erbjöds Finland medlemskap av USA. Även om president Martti Ahtisaari och statsminis­ter Paavo Lipponen var västorient­erade, så var deras prioritete­r då på annat håll
FOTO: MATTI BJÖRKMAN/LEHTIKUVA ■ Finland har erbjudits möjlighete­r att ansluta sig till Nato flera gånger tidigare. Till exempel vid den första antagnings­omgången år 1997 erbjöds Finland medlemskap av USA. Även om president Martti Ahtisaari och statsminis­ter Paavo Lipponen var västorient­erade, så var deras prioritete­r då på annat håll
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland