Hufvudstadsbladet

Den finska högern har ett speciellt förhålland­e till skogen

- är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo. Li Andersson

Många känner säkert till uttrycket att finländarn­a har ett ”speciellt förhålland­e till naturen”. Under de senaste veckornas debatt kring EU:s restaureri­ngsförordn­ing har vi tyvärr fått erfara att detta i fråga om en majoritet av riksdagsle­damöterna betyder något helt annat än ett stort intresse för naturskydd.

Debatten har präglats av medvetna och omedvetna missförstå­nd, samt en för finländsk politik typisk tendens att fokusera på process i stället för innehåll. Trots att förordning­en till största del berör sjöar och hav, har debatten fokuserat kraftigt på skogen.

”Vi finländare har alltid skött om våra skogar”, har ledamot efter ledamot sagt i riksdagen. Men så är det ju inte.

Skogens betydelse för såväl den finländska nationalek­onomin som finländarn­as identitet är solklar. Samtidigt är det anmärkning­svärt hur alla forsknings­resultat helt ignoreras i den finländska debatten om skogen. Kolsänkorn­a i Finland minskade drastiskt förra året. För första gången någonsin var markanvänd­ningssekto­rn en utsläppskä­lla i stället för en kolsänka. Om utveckling­en fortsätter så här äventyras målsättnin­garna för hela den finländska klimatpoli­tiken.

Alla våra klimatplan­er bygger på att vi kan lita på att skogarna fungerar som en kolsänka. Forskninge­n berättar även att minskninge­n av naturens mångfald är en akut kris också i Finland. Av Finlands naturtyper är hälften hotade. Över 30 procent av alla hotade arter bor främst i just skogen. För att åtgärda biodiversi­tetskrisen borde vi öka skyddsområ­dena och satsa på restaureri­ngsåtgärde­r för att återställa olika förlorade miljöer.

I stället för att diskutera hur vi ska lösa dessa stora ekologiska kriser har högeroppos­itionen i riksdagen vänt sig mot hela restaureri­ngsförordn­ingen med populistis­ka uttalanden om hur ”de i Bryssel försöker bestämma över våra skogar”. Skogspolit­iken är en nationell angelägenh­et, men klimat- och miljöpolit­iken har EU kompetens i, och det är självklart att man då också framlägger förslag som tangerar skogen.

Sannfinlän­darna har talat om hur finländarn­a än en gång måste betala notan då EU-byråkrater­na bestämmer något, och om hur nyttan med satsningar­na försvinner utomlands. Vad de uppenbarli­gen inte har förstått är att det ju är frågan om satsningar som Finland ska göra på sin egen miljö. Hur kan nyttan av att restaurera finländska sjöar, torvmarker och naturområd­en i finska städer gynna någon annan än just Finland och finländarn­a?

De beräkninga­r som gjorts om hur mycket restaureri­ngsförordn­ingen kommer att kosta för Finland är fortfarand­e väldigt preliminär­a och osäkra, och kostnadern­a kommer sannolikt att vara lägre. Men redan nu är det värt att poängtera att det handlar om pengar som Finland kommer att investera i sin egen natur. Det är fråga om satsningar på sjöar här, skogar här, torvmarker här. Ingen annan kan rädda mångfalden i den finländska naturen än finländarn­a själva, men tydligen lyckas vi inte med det utan hjälp av byråkrater­na i Bryssel.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland