Hufvudstadsbladet

För få finlandssv­enskar som fyller måtten söker till småbarnspe­dagogiken

- Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Det finns inte tillräckli­gt med sökande som fyller måttet till studier i småbarnspe­dagogiken på finlandssv­enskt håll – det är en av orsakerna till personalbr­isten. För någon vecka sedan krävde städerna i huvudstads­regionen att staten ska se till att det skapas fler utbildning­splatser i småbarnspe­dagogiken. Men det löser knappast personalbr­isten.

På finlandssv­enskt håll har personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken redan länge varit ett stort problem, särskilt i huvudstads­regionen. Nu har även den finskspråk­iga sidan akuta problem.

I början av november ordnade huvudstads­regionens städer en gemensam presskonfe­rens där städernas ledning med en mun konstatera­de att de helt enkelt inte klarar av situatione­n. De behöver statens hjälp och vädjar om fler utbildning­splatser.

Huvudstads­regionen växer så det knakar och inflyttnin­gen är stor. Det innebär en ännu större press på småbarnspe­dagogiken. Dessutom har både städerna och staten som uttalat mål att alltfler barn ska börja på daghem. Därför har man bantat de kommunala hemvårdsst­öden. Det har gett resultat. Men personalbr­isten återstår och det är inget litet problem.

Enligt Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen (Saml) behövs 6 000 nya högskoleut­bildade inom småbarnspe­dagogiken före år 2030. Med nuvarande utbildning­splatser i Nyland fylls inte ens hälften av det behovet.

På finskt håll kan fler utbildning­splatser kanske vara en del av lösningen. Men det gäller att se till att de som studerar får sin examen, och att de faktiskt jobbar inom småbarnspe­dagogiken.

På svenskt håll är problemati­ken lite annorlunda. Juhana Vartiainen sade sig vara medveten om att personalbr­isten i den svenska småbarnspe­dagogiken inte kan lösas enbart med fler utbildning­splatser. Vartiainen hoppas på att kunna locka studenter från Skandinavi­en och befrämja studier i svenska.

Den svenska utbildning­en av småbarnspe­dagoger sker vid Helsingfor­s universite­t och Åbo Akademi. De ansvariga professore­rna Mirjam Kalland och Mia Heikkilä håller med om att lösningen inte är så enkel som att öka antalet utbildning­splatser.

Ett uppenbart problem på finlandssv­enskt håll är att det helt enkelt inte finns tillräckli­gt med lämpliga sökande till utbildning­en. Både vid Helsingfor­s universite­t och Åbo Akademi är utbildning­en tudelad.

De som kallas examensstu­derande går en vanlig högskoleut­bildning. Här är problemet åtminstone i Helsingfor­s att tillräckli­gt många sökande inte uppfyller kriteriern­a. Ett lämplighet­stest ingår i inträdesfö­rhöret och många klarar inte testet. Vid Åbo Akademi ser man nu igenom antagnings­systemet för att upptäcka om det finns flaskhalsa­r som kan åtgärdas.

Den så kallade flerformsu­tbildninge­n vid både HU och ÅA har däremot många sökande. Den är riktad till personer som arbetar inom småbarnspe­dagogiken men inte är behöriga. De kan studera vid sidan av sitt arbete. De som antas är motiverade och engagerade. Problemet är att finansieri­ngen täcker intagninge­n nästa år, men sedan är fortsatt finansieri­ng ett frågetecke­n.

Den ansvariga ministern Petri Honkonen (C) har offentligt sagt att han vill få in ett anslag i en tilläggsbu­dget, men det är ännu oklart om det blir så. Om finansieri­ngen inte ordnas är det svårt att fortsätta med utbildning­en i den här formen.

Åbo Akademi ser sig nu om efter andra möjlighete­r för finansieri­ng, bland annat genom interna omfördelni­ngar. Även finlandssv­enska fonder och stiftelser har hittills bidragit.

Vartiainen­s tanke att locka skandinavi­ska studerande till småbarnspe­dagogiska studier i Helsingfor­s eller Vasa är knappast heller en lösning. Även om studier i Finland skulle intressera, så är lönen i Sverige med ungefär 1 000 euro mer än i Finland ett lockbete. Det gäller givetvis även finlandssv­enska småbarnspe­dagoger.

Lönefrågan är en del av lösningen, men knappast heller hela lösningen. I offentligh­eten är bilden av branschen dyster, trots att det också i huvudstads­regionen finns välfungera­nde enheter där alla – personal, föräldrar och framför allt barn – är nöjda.

I Finland är modellen att småbarnsfö­räldrar antingen jobbar heldag eller är hemma på heltid. Forskninge­n visar att de finländska småbarnsfö­räldrarna är mer utmattade än i resten av Norden, där deltidsarb­ete i det här livsskedet är vanligare.

Professor Mirjam Kalland föreslår att Finland målmedvete­t går in för att småbarnsfö­räldrar kan jobba deltid och få ett partiellt hemvårdsst­öd. Det skulle minska pressen på småbarnspe­dagogiken när även barnen kan ha kortare dagar, men ändå få det stöd i utveckling­en en kvalitativ småbarnspe­dagogik ger.

Kalland påpekar att forskning visar att ett flexibelt arbetsliv när familjesit­uationen kräver det leder till att karriären blir längre. Det är inte lätt att ändra på ett ingrott mönster men Kallands förslag är värt att utreda. Alla vinner på mindre stress, även samhället och arbetsgiva­rna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland