Hufvudstadsbladet

Kulturens andel måste höjas till 1 procent av statsbudge­ten

- Fredrik Waselius medianom, pedagogisk koordinato­r, musiker (Grankulla SFP) Satu Roberg filosofie magister, rektor vid Grankulla musikinsti­tut (Helsingfor­s SFP)

I ministerie­rnas framtidsöv­ersikt 2022 har äntligen kulturbran­schen och de problem som den drabbas av lyfts fram. Den innehåller också åtgärdsför­slag och ett av dem är att lyfta kultursekt­orns andel av statsbudge­ten till 1 procent.

Då finansieri­ngen från pengaspel nu minskar måste vi fatta beslut om hur kulturbran­schen skall finansiera­s i framtiden. Detta är den offentliga maktens ansvar. Att lyfta kulturens andel av statsbudge­ten till 1 procent är inte för mycket begärt. Satsningar på kultur är investerin­gar som återbetala­r sig själv mångfalt både ekonomiskt och mätt i välmående. Konst- och kulturlive­ts förmåga att förnya samhället och förstärka ekonomin har inte utnyttjats tillräckli­gt. Kultur är alltid en resurs, inte en kostnad. Främst har konst och kultur ändå inte ett ekonomiskt värde utan de är ett värde i sig. Utan kultur är vi inget civilisera­t land, utan konst är vi ingen nation.

Därför behöver vi också förstärka frilansarn­as ställning då det kommer till social trygghet. Inte bara konst- och kulturfält­et utan också bland annat idrottsver­ksamhet fungerar väldigt långt på frilansbas­is där utövare anställs för korta tider, på deltid eller för projekt. På konstutbil­dningarna utbildas man till att bli egenföreta­gare då det är den mest sannolika karriärutv­ecklingen. Inget fel med detta, men det är viktigt att förstå att företagand­et i detta fall inte är ett val att bli företagare utan det enda sättet att fungera i branschen. Det finländska kulturfält­et stöder sig till stor del på dessa yrkesutöva­re som det finns mer av hos oss än i de andra nordiska länderna. De statsandel­sfinansier­ade konstinsti­tutionerna sysselsätt­er även de många frilansare som är avgörande för hela verksamhet­en och utveckling­en går mot ett större antal frilansare och färre fast anställda.

Tyvärr har det visat sig att många av de självsysse­lsatta faller igenom nätet av social trygghet då det gäller, vilket senast kom fram under pandemin. Arbetslösh­etskassa, FPA och TE-tjänsterna baserar sig på anställnin­gsförhålla­nden med fast lön. Då är ett yrkesliv med många olika inkomstkäl­lor inte omfattat. Detta gäller som sagt inte bara kulturfält­et utan i stigande grad även andra branscher som till exempel idrott där tränare och andra anställda jobbar med flera olika uppdrag som tillsamman­s bildar en heltidssys­selsättnin­g. Då de unga i vårt land nu dessutom behöver all satsning på välmående vi kan umbära är det inte heller oviktigt att se att kultur och idrott i hög grad idkas med och bland unga.

Därför behöver vi under den kommande regeringsp­erioden höja kulturens andel av statsbudge­ten till 1 procent och uppdatera systemet för social omsorg så att det omfattar dem som sysselsätt­er sig själv oberoende av bransch och ställning. Detta kan med fördel vara en del av regeringsp­rogrammet.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland