Hufvudstadsbladet

Vilket Ryssland måste vi anpassa oss till?

- Erkki Lyytikäine­n Esbo

Carola Sandbacka Mounce kräver att Finland borde beakta Rysslands synpunkter (HBL 7.11) – minnesdage­n för oktoberrev­olutionen.

Det gör vi ju hela tiden. Ryssland är vår granne, och vi vill leva i fred med grannen. Jag tror att ingen finländare tänker sig att Finland måste attackera Ryssland. Att leva i fred betyder dock inte att vi accepterar hur vår granne beter sig.

Men vilket är det Ryssland vi måste anpassa oss till?

Problemet med Ryssland är att det inte finns någon allmän fri opinion i landet, inget medborgars­amhälle. Ryssland har i tusen år regerats av en egenmäktig herre, vare sig han kallas tsar, förste sekreterar­e eller president. En enda man bestämmer hur Ryssland tänker och vad det gör.

Inom femton år har denne nuvarande ende man beslutat två gånger att attackera ett grannland. Dessutom har han deltagit i många andra militära konflikter och låtit mörda ryska medborgare både i Ryssland och utomlands.

Det är inte uteslutet att denne ende man någon gång hade beslutat att ockupera också Finland, ett före detta storfurste­ndöme i det ryska imperiet. Men nu kan han inte göra det. Natos paraply hänger över Finland. Det är våld som såväl ryska som alla andra despoter respektera­r.

Skall det någon gång i tiden finnas Natos baser, trupper eller till och med kärnvapen på finländskt territoriu­m? Nej, inte i alla fall kärnvapen, säger president Sauli Niinistö (HBL 8.11). Det är Finlands vilja som avgör frågor som denna.

Det är också en fråga om militära hemlighete­r. Det är klokt att inte basunera ut sina planer. Att låta utomståend­en bli osäkra är en del av statliga säkerheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland