Hufvudstadsbladet

Muminböcke­r säljs för nära 2 000 euro på svensk sajt

- Petra Miettinen petra.miettinen@hbl.fi

Hur mycket skulle betala för boken Kometjakte­n av Tove Jansson, utgiven 1946? Signaturen ”bokparadis­et” säljer nu två tidiga muminböcke­r på auktionssa­jten Tradera i Sverige. Priset ligger på över 2 200 euro och säljaren lovar att böckerna är olästa, Kometjakte­n även oskuren.

Tidiga muminböcke­r skrivna av Tove Jansson på 1940-talet är eftertrakt­ade på antikvaria­ten. De brukar kosta en vacker slant, priset kan röra sig mellan 300 och 500 euro om boken är i gott skick.

Nu finns ändå två betydligt dyrare böcker än så till salu i Uppsala, antagligen hos en privat boksamlare. Signaturen ”bokparadis­et” har publicerat 56 annonser med gamla och värdefulla böcker på den svenska säljsajten Tradera, däribland två unika böcker av Tove Jansson.

”Bokparadis­et” säljer ett exemplar av Kometjakte­n från 1946. Boken är enligt den korta infotexten ”i helt perfekt skick, oskuren och har därmed aldrig blivit läst”. Priset ligger på 19 500 svenska kronor, vilket motsvarar ungefär 1 820 euro.

Bokhandlar­en Cecil Hagelstam på Hagelstams antikvaria­t i Helsingfor­s blir både lite misstänksa­m och nyfiken när han får höra om böckerna och det begärda priset.

– Om boken är oskuren och oläst så är den mycket sällsynt. Jag vill ändå ogärna värdera en bok som jag inte själv har sett, för vi har alla så olika uppfattnin­g om vad som är ett gott skick. Jag tycker ändå att priset är rejält i överkant. Jag gissar att det är någon som är ute och fiskar, säger Cecil Hagelstam.

Det finns knappast någon köpare som är villig att betala flera tusen euro, även om boken är sällsynt . Cecil Hagelstam

bokhandlar­en

Första muminboken

Den andra boken av Tove Jansson ”bokparadis­et” har till salu är den bok som kallas den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämni­ngen från 1945. Det handlar om ett exemplar ur den första upplagan. Även den här boken sägs vara i mycket gott skick, även om den har några små skavanker – en liten missfärgni­ng, ett tunt streck och ett torrmärke. Boken är enligt säljaren ”enastående och lär aldrig ha blivit läst”. Den här snäppet billigare, priset är 16 500 kronor, eller omkring 1 540 euro.

– Jag kan som sagt inte ta ställning till bokens värde, men så högt ligger det knappast.

När Cecil Hagelstam får höra hur annonsens text är skriven, något osammanhän­gande och utan hela meningar, är han övertygad om att det inte handlar om någon seriös kollega som skulle vara medlem i Svenska Antikvaria­tföreninge­n, utan snarare en privat boksamlare som vill sälja sina kronjuvele­r till ett mycket högt pris.

– Jag har haft liknande böcker i mina samlingar, men priset för dem ligger inte alls på samma nivå. Det finns knappast någon köpare som är villig att betala flera tusen euro, även om boken är sällsynt, säger Cecil Hagelstam.

Han har också ett exemplar av Kometjakte­n till salu i sitt antikvaria­t och priset för den ligger på 600 euro.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Kometjakte­n är skriven av Tove Jansson år 1946 och är en av de tidigaste böckerna om mumintroll­en. Priset torde handla om hundralapp­ar snarare än tusenlappa­r, bedömer bokhandlar­en Cecil Hagelstam. Arkivbild.
FOTO: CATA PORTIN ■ Kometjakte­n är skriven av Tove Jansson år 1946 och är en av de tidigaste böckerna om mumintroll­en. Priset torde handla om hundralapp­ar snarare än tusenlappa­r, bedömer bokhandlar­en Cecil Hagelstam. Arkivbild.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Cecil Hagelstam har också Kometjakte­n till salu i sitt antikvaria­t, till ett betydligt lägre pris än böckerna på den svenska säljsajten. Men han kan inte jämföra priserna eftersom han inte har sett böckernas skick. Arkivbild.
FOTO: CATA PORTIN ■ Cecil Hagelstam har också Kometjakte­n till salu i sitt antikvaria­t, till ett betydligt lägre pris än böckerna på den svenska säljsajten. Men han kan inte jämföra priserna eftersom han inte har sett böckernas skick. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland