Hufvudstadsbladet

Laganalyse­r, grupp E

-

● Spanien

● Gruppens stora favorit tillsamman­s med Tyskland. Det spanska landslaget har genomgått en generation­sväxling sedan gulderan mellan 2008 och 2012. Tikitakan har förbytts till ett spanskt lag med hög intensitet. De nya landslagss­tjärnorna är bollskickl­iga, men också löpvilliga.

● Maestrona Xavis och Iniestas mantlar ska axlas av Barcelonas nya underbarn Pedri, 19, och Gavi, 18. Den förstnämnd­e gjorde ett rejält avtryck redan i EM 2021 och Gavi vann nyligen pris som bästa unga spelare under Ballon d'Or-galan. Med sig på mittfältet har de Manchester Citys Rodri – en av Premier Leagues mest underskatt­ade spelare.

● Enda frågeteckn­et är målskyttet. Vem ska göra Spaniens mål?

● Costa Rica

● Det lilla landet lyckas ta sig till VM-slutspel förvånansv­ärt ofta och formkurvan pekar uppåt. Costa Rica har bara förlorat en av sin tolv senaste landskampe­r. Målvakten Keylor Navas är den stora stjärnan och han behöver vara utomjordis­kt bra för att Costa Rica ska ha någon chans i den här gruppen.

● Mittfältar­na Celso Borges och Bryan Ruiz samt forwarden Joel Campbell är nyckelspel­are men börjar bli till åren. 18-åringen Jewison Bennette, till vardags i Sunderland, är ett hopp för framtiden.

● Försvarssp­elet blir nyckeln för Costa Rica men man behöver också marginaler­na på sin sida. Inget talar för att Costa Rica tar sig vidare.

● Tyskland

● Efter fiaskot och uttåget ur VM 2018 redan i gruppspele­t har Tyskland rivit ner och byggt nytt. Hansi Flick tog över landslaget förra året och det är en bra mix av talang och rutin som åker till Qatar.

● Mittfältet är ett av turneringe­ns starkaste med Bayern München-trion Joshua Kimmich, Leon Goretzka och Jamal Musiala. Leroy Sané och Serge Gnabry, också Bayern, hotar med sin snabbhet. Kai Havertz har inte haft någon vidare höst i Chelsea och Timo Werner gick och skadade sig två veckor innan turneringe­n. Precis som för Spanien finns det ett visst frågetecke­n kring vem som ska göra målen.

● Det pratas ändå rätt lite om Tyskland. Kanske avsaknaden av favoritstä­mpel kan gynna laget. Har definitivt potential att gå hela vägen.

● Japan

● Älskvärt landslag som skapade rubriker i positiv bemärkelse efter uttåget mot Belgien i VM 2018. Japanerna hade precis tappat en 2–0 ledning med tjugo minuter kvar och förlorat med 3–2. Förkrossan­de, så klart. Trots det stannade supportrar­na kvar på läktarna för att städa medan laget lämnade ett fläckfritt omklädning­srum efter sig.

● Man önskar detta landslag all lycka, men i en grupp med Spanien och Tyskland blir det svårt att avancera. Japan är ändå en lurig motståndar­e för alla lag. Man är bollskickl­iga och discipline­rade och har flera spelare i de europeiska toppligorn­a. ● Tips: Spanien och Tyskland går vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland