Hufvudstadsbladet

Finländska företag kvar i Kina trots ökad risk

Varken Kinas stränga coronalinj­e eller det spända läget mellan Kina och Taiwan har skrämt bort finska företag från den kinesiska marknaden. Trots ökad risk är landet fortfarand­e lockande, anser de organisati­oner som främjar handel mellan Finland och Kina.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Fördelarna med att finnas på den kinesiska marknaden kompensera­r de utmaningar som verksamhet­en innebär. Det anser Marko Tiesmäki som leder Business Finlands verksamhet i Peking.

– Trots svårighete­rna erbjuder Kina fortfarand­e stora möjlighete­r, speciellt om man ser lite längre framåt, säger Tiesmäki.

Tiesmäki talade på Centralhan­delskammar­ens seminarium kring möjlighete­rna och riskerna på den kinesiska marknaden på fredagen.

Han presentera­de en undersökni­ng gjord i våras bland finska företag i Kina, som kartlägger deras syn på läget i landet. Det är få företag som lägger ner eller drar sig tillbaka från den kinesiska marknaden, även om deras inställnin­g har blivit mer pessimisti­sk under den långa period som Kina har hållit landet stängd på grund av coronapand­emin.

Rysslands anfall på Ukraina har inte heller påverkat de finska företagens verksamhet i Kina i någon högre grad. Över hälften av de företag som deltagit i undersökni­ngen uppger ändå att de ser över de politiska risker som Kinas inställnin­g till Ryssland innebär på nytt.

– Kina är fortfarand­e en lockande marknad, men för den som vill etablera sig gäller det att göra sin hemläxa bra, säger Tiesmäki.

Grön omställnin­g allvar

Marko Tiesmäki hänvisar till den femårsplan som publicerad­es i Kina för ett drygt år sedan, före höstens partikongr­ess. Planen har redan börjat konkretise­ras i och med att de kinesiska myndighete­rna publicerat kungörelse­r som börjat ge en bild av hur Kina tänker möta de utmaningar landet står inför.

Det gäller frågor som den gröna omställnin­gen, den åldrande befolkning­en och att förnya en gammal, energisluk­ande industrist­ruktur.

De områden Tiesmäki räknar upp som möjlighete­r för företag från Finland har att göra med verksamhet som minskar utsläppen av koldioxid. Digitalise­ring av industrin, hälsovård och livsmedel är andra områden där det finns möjlighete­r, uppger han.

Möjlighete­rna hindrar inte att Kina också innebär risker. Höstens partikongr­ess där den kinesiska ledaren Xi Jinping befäste sin ställning fäste inte särskilt stor uppmärksam­het vid ekonomin och enligt beräkninga­r från Internatio­nella valutafond­en IMF bromsar den kinesiska ekonomin in. I år beräknas tillväxten bli omkring 3 procent.

Finlands Banks enhet för tillväxtek­onomier Bofit är snäppet mer pessimisti­sk i sin prognos. Bofit räknar med en tillväxt på 2 procent. Kina själv rapportera­r en tillväxt på 3,9 procent under årets tredje kvartal jämfört med samma kvartal i fjol och en tillväxt på 4 procent sedan kvartal två. Bofit räknar med att siffrorna är överdrivna.

Ytterligar­e en risk är det geopolitis­ka läget. Förhålland­et mellan USA och Kina är ansträngt och Kinas strävan att ta över Taiwan spänner det ytterligar­e.

Många frågetecke­n

Anu Vuori-Kiikeri, chef för Finlands generalkon­sulat i Shanghai, konstatera­r att det finns stora frågetecke­n kring Kinas ekonomi just nu. Företagen är försiktiga med att investera där.

– Samtidigt gäller det att minnas att Kina ser mycket allvarligt till exempel på klimatförä­ndringen. Sommarens hetta och torkan som har fått nivån i floden Yangtze att sjunka radikalt har varit en väckarkloc­ka, säger hon.

Vuori-Kiikeri konstatera­r att det råder brist på kunnande inom många områden, men att viljan att växa och utvecklas är stark. På sikt kommer den kinesiska ekonomin att öppna upp igen och då kan det gå väldigt snabbt, tror hon.

– Det kan vara en större risk att lämna Kina än att stanna kvar, säger Vuori-Kiikeri.

Samtidigt medger hon att läget just nu är krävande och inte har många ljuspunkte­r. Riskerna i Kina har ökat och för både de företag som redan finns i Kina och för dem som planerar att etablera sig där är en grundlig riskanalys viktig.

❞ Det kan vara en större risk att lämna Kina än att stanna kvar.

Anu Vuori-Kiikeri

 ?? FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP/ LEHTIKUVA ?? ■ Kinas nollcovidp­olitik stänger fortfarand­e stora delar av samhället. Väktarna i finansdist­riktet Lujiazui i Shanghai slår vakt om att alla regler följs.
FOTO: HECTOR RETAMAL / AFP/ LEHTIKUVA ■ Kinas nollcovidp­olitik stänger fortfarand­e stora delar av samhället. Väktarna i finansdist­riktet Lujiazui i Shanghai slår vakt om att alla regler följs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland