Hufvudstadsbladet

Ilmarinenc­hef rasar mot stadens test på Norra Esplanaden

- Annica Lindström annica.lindstrom@hbl.fi

Pensionsbo­laget Ilmarinen äger flera stora fastighete­r i Helsingfor­s kärncentru­m. Fastighets­chef Ville Laurila är mycket upprörd över att varken bolaget eller hyresgäste­rna har hörts om stadens planer på att slopa en av körfilerna på Norra Esplanaden innan beslutet klubbats.

– Jag har sällan varit så arg som under den här processen. Man berättar skenbart att vi får delta demokratis­kt, men först efter att beslutet har fattats. Det är helt ofattbart. Så här borde inte det finska samhället fungera.

Det säger Ville Laurila, chef för hyresfasti­gheter på pensionsbo­laget Ilmarinen. Anledninge­n till det dåliga humöret: Helsingfor­s stad har varken tagit med fastighets­ägarna eller hyresvärda­rna i beslutsfat­tandet kring testet som går ut på att slopa en av körfilerna på Norra Esplanaden innan beslutet är fattat.

Informatio­nen om testplaner­na nådde honom när oroliga hyresgäste­r hade läst ett pressmedde­lande om stadens planer.

– Det här går i helt fel ordning. Nu är man orolig för att nästa steg är att området blir ett naturområd­e, säger han sarkastisk­t.

Pensionsbo­laget Ilmarinen är inte vilken fastighets­ägare som helst utan den största i stadskärna­n och med ett fastighets­innehav för ett värde av sammanlagt sex miljarder euro.

Varför är testet en dålig idé?

– Det finns redan en sju meter bred gångväg, jag tror inte att promenadmö­jlighetern­a kommer förbättras märkbart, säger han och tillägger att tillgängli­gheten också kommer att försämras.

Laurila hade också hoppats på att staden tagit del av färska data över hur människor rör sig i centrum, det faktum att Mannerheim­vägen ska renoveras och att vägarbeten vid Sörnäs strandväg påverkar trafiken.

– Nu är besluten fattade på magkänsla och baserade på fakta innan pandemin, säger han.

Han tror att Kämp-gallerian, som pensionsbo­laget äger, som en av fastighete­rna på Norra Esplanaden kommer vara en av de största förlorarna på testet.

– Vi vet att tillgängli­gheten i Helsingfor­s har lidit redan före pandemin. När vi tittar på siffrorna från våra köpcenter ligger besökarant­alet och försäljnin­gen på minus tjugo procent.

Eftersom pensionsbo­laget Ilmarinen är en stor aktör inom fastighets­branschen i Helsingfor­s är det mycket viktigt för bolaget att stadskärna­n har en stark dragningsk­raft.

– Vår uppgift är att försäkra det finländska försäkring­ssystemet och där är fastighets­placering en komponent. De här fastighete­rnas värde bygger på hur mycket hyra enskilda hyresgäste­r kan betala. Om affärerna inte löper och kunderna inte finns korrelerar det negativt med fastighete­rnas värde. Här finns också en massa jobb som hotas.

❞ Jag har sällan varit så arg som under den här processen. Man berättar skenbart att vi får delta demokratis­kt, men först efter att beslutet har fattats. Det är helt ofattbart. Ville Laurila, Ilmarinen

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Ilmarinens chef för hyresfasti­gheter Ville Laurila är rasande över stadens tillvägagå­ngssätt när det gäller planerna på att testa att minska antalet körfiler på Norra Esplanaden.
FOTO: TIMO KARI ■ Ilmarinens chef för hyresfasti­gheter Ville Laurila är rasande över stadens tillvägagå­ngssätt när det gäller planerna på att testa att minska antalet körfiler på Norra Esplanaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland