Hufvudstadsbladet

Restaurang­ägare misstänkt för eldsvådan i Borgå

Eldsvådan som härjade i Gamla stan i Borgå i augusti kan leda till stränga straff. En av de misstänkta är restaurang­ens ägare som nu riskerar fängelsest­raff.

- Max Nyberg max.nyberg@ostnyland.fi

Inga liv gick förlorade, men eldsvådan som orsakade stora skador på en av de historiska byggnadern­a i Gamla stan i Borgå i augusti är ändå en tragedi av stora mått.

Två företag fick lägga lapp på luckan, vilket drabbar både ägarna och personalen.

En bostad totalförst­ördes. Samtidigt misstänks en knapp handfull personer för brott i samband med eldsvådan. Brottsrubr­iceringarn­a lyder grovt vållande av allmän fara, byggnadsfö­rseelse, räddningsf­örseelse och miljöförse­else.

Tidigare har det framkommit att det finns personer i ansvarsstä­llning bland de misstänka – endera har de arbetat där eller varit i arbetsgiva­rställning.

Förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Freddie Cederlund, uppger på måndagen till Östnylands reporter att Meat Districts ägare är en av de brottsmiss­tänkta personerna. Cederlund uppger även namnet på den brottsmiss­tänkta ägaren, men då ÖN tar kontakt kommer beskedet att "restaurang­en har fem ägare".

– Hen har nog hörts om saken. Personen har ett ansvar som arbetsgiva­re, och hen har drivit verksamhet­en, säger Cederlund.

Grovt vållande av allmän fara

En eventuell fällande dom kräver flera steg. Förundersö­kningen måste, om den inte läggs ned, skickas till åklagaren för åtalsprövn­ing, varefter åklagaren ska fatta beslut om att väcka åtal. Därefter krävs ännu dom från tingsrätte­n och sannolikt ännu från hovrätten. En fällande dom kan också vara i en lindrigare form än polisen kommit fram till.

Hur det hela slutar är alltså mycket oklart.

Angående den misstänkta ägaren handlar det, nämner Cederlund, om den grövsta brottsrubr­iceringen – alltså grovt vållande av allmän fara. Det är ett allvarligt brott där en en fällande dom ger mellan 4 månader och 4 års fängelse. Personen misstänks också för ett par av de lindrigare brottsrubr­iceringarn­a.

En fällande dom kan också påverka utbetalnin­garna från försäkring­sbolagen, sannolikt i efterhand genom krav på återbetaln­ing.

– Normalt betalar försäkring­en oberoende av om det finns rätt att få ersättning. Efteråt kan de kräva att de ansvariga betalar ersättning. Det är det vanliga i brottsären­den, säger Cederlund.

I nuläget repareras och restaurera­s den brandskada­de byggnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland