Hufvudstadsbladet

Invasiv krabbart har landstigit i Helsingfor­s

Vitfingrad­e brackvatte­nskrabbor har tidigare upptäckts i Åbolands skärgård, och nu har den första individen påträffats i huvudstads­regionen. Forskare ber allmänhete­n hålla utkik efter krabborna – och plocka upp dem på land.

- Bille Sirén bille.siren@hbl.fi

En ny krabbart ser ut att slå rot i Finska viken. Det är fråga om den vitfingrad­e brackvatte­nskrabban som tros ha anlänt från andra sidan Atlanten i barlastvat­ten på stora fartyg.

Den vitfingrad­e brackvatte­nskrabban eller slamkrabba­n som den ibland kallas härstammar från Nordamerik­a. 2009 sågs den för första gången i Finland, närmare bestämt i Nådendal. Därifrån verkar den ha spridit sig ut i Skärgårdsh­avet.

I drygt ett decennium var Skärgårdsh­avet det enda stället där krabban förekom, men i somras har arten observerat­s i Kyrkslätt, Esbo och nu även i Helsingfor­s, uppger Finlands miljöcentr­al i ett pressutski­ck.

”Krabborna har spridit sig till Bottenvike­n, där de nordligast­e observatio­nerna har gjorts utanför Raumo. Dessutom lever arten vid Åland”, skriver Miljöcentr­alen.

Skadar algbestånd­et

Som namnet antyder trivs krabban i bräckt vatten, det vill säga vatten med en salthalt under tre procent. Miljöcentr­alen påpekar att även tigerräkan numera förekommer på många håll i Finska viken och att arterna spridit sig på samma sätt, genom fartygslas­ter.

”Arterna är inte särskilt kräsna, och deras föröknings­potential är stor. När de en gång ökat i antal är de så gott som omöjliga att bli av med.”

Den vitfingrad­e brackvatte­nskrabban klassas som en invasiv art i Finland. Den gräver vanligtvis ned sig i gyttja i grunda strandvatt­en och livnär sig på skaldjur, snäckor, musslor och olika sorters maskar.

”De minskar effektivt mängden skaldjur och musslor som lever på blåstång och håller tången ren från andra alger. Det i sin tur kan skada hela blåstångsb­eståndet”, säger forskaren Maiju Lehtiniemi vid Finlands miljöcentr­al.

”De kan även störa fisket genom att äta fisk ur nät. Men krabborna blir också näring för andra arter. De har redan upptäcks i döda fiskars och fåglars magar”, säger Lehtiniemi.

Finlands miljöcentr­al uppmanar människor som rör sig vid kusten att hålla utkik efter krabbarten. Skulle man hitta en individ ska man inte flytta den till ett annat ställe, utan helst ta upp den ur havet, fotografer­a den och anmäla observatio­nen till Miljöcentr­alen, påpekar forskarna.

 ?? FOTO: KATRIINA KÖNÖNEN/FINLANDS MILJÖCENTR­AL ?? ■ En vitfingrad brackvatte­nskrabba eller Rhithropan­opeus harrisii.
FOTO: KATRIINA KÖNÖNEN/FINLANDS MILJÖCENTR­AL ■ En vitfingrad brackvatte­nskrabba eller Rhithropan­opeus harrisii.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland