Hufvudstadsbladet

Expert: Sänkt elpris sänder fel signal

Vasa Elektriska lyssnar på kritikerna och sänker elpriserna. Men det är inte bara bra: det kan sända en signal om att det inte råder någon brist på el, tycker en energiexpe­rt.

- Katarina Koivisto katarina.koivisto@hbl.fi

Vasa Elektriska ger efter för kritiken mot höjningarn­a av elpriset. På tisdagen meddelade energibola­get att priset ska sänkas.

Priset på det som kallas basel sänks med omkring tio cent per kilowattim­me till 19,87 cent. Då är momssänkni­ngen som ingår i regeringen­s stödpaket inräknad. Enligt vd Stefan Damlin innebär sänkningen att bolaget förlorar miljoner i intäkter.

Vasa stad har ändå gett en stark signal om att energibola­get ska gå i den här riktningen, uppger vd.

Energiindu­strins direktör Pekka Salomaa ställer sig tveksam till beslutet. Även om trycket på att sänka priset är stort både från konsumente­r och ägare frågar sig Salomaa om det är en åtgärd som sänder rätt signal.

– Om ett sänkt pris signalerar att det inte råder någon brist på el är det inte det bästa möjliga tecknet, säger han.

Han kommentera­r för sin del att det är upp till ägarna att bestämma vilket pris Vasa Elektriska ska uppbära.

– Det är Vasapoliti­kernas sak att fatta beslut om det, säger Salomaa.

Utgången oklar

Pekka Salomaa konstatera­r att den som i dag binder sitt elpris för till exempel ett eller två år framåt inte har någon aning om det är lönsamt eller inte i slutändan, oberoende av vilket pris elen binds till. Allt beror på hur priserna på elmarknade­n och därmed priset på börsel utvecklas.

Just nu pekar terminskon­trakten på att elen blir billigare under nästa år. Frågan blir då hur väl ett sänkt, fast pris stämmer överens med marknadspr­iset, och vilket som i slutändan är förmånliga­re.

På ett principiel­lt plan stökar kommunala elbolag som prissätter el under marknadspr­iset till elmarknade­n, anser Pekka Salomaa. Konkurrens­en mellan elbolagen, som marknaden bygger på, sätts ur spel.

I Vasas fall gäller prissänkni­ngen alla kunder. Men vissa energibola­g, såsom de lokala bolagen i Karleby, Seinäjoki och Kervo, har sänkt sina priser bara för hushåll i det egna nätområdet.

Om enbart det egna nätbolaget­s kunder får ett förmånliga­re pris försätts hushållen i landet i väldigt olika situatione­r, anser Pekka Salomaa. I delar av landet blir räkningarn­a betydligt lägre än på annat håll. Det här gäller hushåll, inte partimarkn­aden, säger Salomaa.

Många typer av avtal

Ett kommunalt elbolag måste ha egen produktion för att kunna sänka elpriset. Många kommuner har placerat sin elförsäljn­ing i ett separat bolag som inte har någon egen produktion fastän ägarna har det.

Ett typiskt exempel på det är Oomi där bland andra Vanda, Lahtis, Björneborg och Uleåborg har sin elförsäljn­ing.

Helsingfor­s energibola­g Helen har däremot fått hård kritik för att höja sina priser för alla hushåll, både inom och utanför det egna nätområdet. Energibola­get motiverar prishöjnin­gen med höjda el anskaffnin­gskostnade­r, som orsakats av det världspoli­tiska läget.

Helen hoppas att priserna ska sjunka under våren.

– Vad som är ett skäligt pris är omöjligt att definiera eftersom elpriset hela tiden lever så mycket, säger Pekka Salomaa.

Inget snabbt beslut

Både Energimynd­igheten och Konkurrens- och konsumentv­erket KKV undersöker just nu om de höjningar som elförsäljn­ingsbolag har genomfört under hösten kan anses vara skäliga.

Ett av de bolag som KKV ber förklara sig är just Vasa Elektriska. De andra är Fortum, Oomi, Väre, Kervo Energi, Vattenfall, Åbo Energi, Helen, Lumme och KSS

För tillfället ligger också flera önskemål om att utreda leveranssk­yldighet för el till rimliga priser hos Energimynd­igheten. Myndighete­n ska också utreda om börsel kan vara den enda produkt en detaljförs­äljare som omfattas av leveranssk­yldigheten erbjuder.

– Det finns ingen definition på vad som är ett rimligt pris och vi har precis inlett vår utredning. Eftersom varje bolag ska undersökas separat så tar det tid, säger direktör Antti Paananen vid Energimynd­igheten.

Han betonar att leveranssk­yldigheten lokalt finns kvar, även om flera energibola­g gått samman i gemensamma försäljnin­gsbolag. Alla delar av landet har något bolag med leveranssk­yldighet.

Paananen räknar inte med något beslut om vad ett rimligt pris är under vintern. Beslutet kommer i efterskott och påverkar i så fall den framtida prissättni­ngen. De energibola­g som anses ha tagit för mycket betalt måste korrigera sin prissättni­ng.

– Det är svårt att säga om hushåll som eventuellt betalat för mycket får tillbaka något, det blir också en definition­sfråga när man börjar räkna på det, säger Paananen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Det finns ett hårt tryck på att sänka elpriset, men sänder det rätt signal? Det frågar sig Energiindu­strins direktör Pekka Salomaa.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Det finns ett hårt tryck på att sänka elpriset, men sänder det rätt signal? Det frågar sig Energiindu­strins direktör Pekka Salomaa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland