Hufvudstadsbladet

Centern irriterad efter Marins besked om sametingsl­agen

- Ingemo Lindroos ingemo.lindroos@hbl.fi

Centermini­stern Antti Kurvinen talar om ett förfarande som är ”fullständi­gt exceptione­llt” och ”utom kontroll” med hälsning till statsminis­ter Sanna Marin. Kritiken kom strax efter Marins besked om att föra sametingsl­agen till riksdagen. Kvintetten väntas mötas för krismöte ikväll.

Jord- och skogbruksm­inister Antti Kurvinen (C) kommentera­de frågan i samband med en pressträff som hölls med anledning av att svenska ministerko­llegan Peter Kullgren besökte Finland. Strax innan hade statsminis­ter Sanna Marin (SDP) meddelat att regeringen kommer att föra det omtvistade förslaget till sametingsl­ag till riksdagen.

Det innebär att regeringsl­eden splittras i frågan, vilket är både ovanligt och känsligt.

– Jag anser att det är allvarligt att statsminis­tern använder sig av ett sådant tillvägagå­ngssätt, att regeringen för konfliktfy­llda förslag till riksdagen. Det påverkar andra frågor. Det här betyder att också andra tvistiga frågor kan tas upp på statsrådet­s möten, och det kan också betyda att regeringsl­eden inte längre behöver hålla i riksdagen. Jag ser det här tillvägagå­ngssättet som mycket allvarligt och oklokt, sade Kurvinen.

Statsminis­ter Sanna Marin motiverade förfarande­t med att ärendet har bordlagts redan två gånger i statsrådet av centermini­strarna, och att reformen har förberetts under flera tidigare regeringar.

– Jag är öppen för all den diskussion som förs i riksdagen så att vi kan ta den här helheten vidare. Jag ser det här som en viktig människorä­ttsfråga för våra ursprungsf­olk, sade Marin.

Vem får besluta om samernas frågor?

Antti Kurvinen har själv föreslagit att en parlamenta­risk arbetsgrup­p ska grundas för att lösa frågan, men det skulle innebära att sametingsl­agen inte hinner behandlas i riksdagen under den här valperiode­n.

Den ansvariga ministern, justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) svarar att Kurvinens förslag inte är en kompromiss, utan att ett sätt att skjuta frågan på framtiden.

Tvisten handlar i korthet om hur lagen ska definiera samerna, för att endast samer ska kunna väljas till sametinget. Idag är definition­en bred, vilket har lett till kritik mot att också andra än samer fattar beslut i samefrågor. Bland samerna finns olika åsikter om definition­sfrågan och representa­nter för majoritete­n i sametinget har hörts i beredninge­n. Finland har fått kritik från internatio­nella instanser för att samerna inte har tillräckli­g självbestä­mmanderätt.

Centern höll ett "krismöte" under tisdagen för att gå igenom situatione­n.

– Det är statsminis­terns uppgift att hålla regeringen samman. Om statsminis­tern själv bryter mot spelregler­na så är det ingen idé för någon annan att följa spelregler­na, sade Kurvinen.

Statsrådet ska rösta om förslaget på torsdagen, innan riksdagen sammanträd­er.

– Det att man för en konfliktfy­lld fråga till riksdagen, utom kontroll, är ett fullständi­gt exceptione­llt förfarande, som man inte har använt sig av på decennier. Det är att allvarligt bryta mot spelregler­na, sade Kurvinen.

Parallellt med sametingsl­agen håller regeringen på och behandlar en rad andra frågor som är olösta. Det gäller åtminstone ett dussin lagförslag, som borde ges till riksdagen senast på torsdag, om de ska behandlas inom den här valperiode­n.

Tidigare under tisdagen nådde man en lösning kring den kompletter­ande budgeten, som ska ges till riksdagen den här veckan. I regeringen­s förhandlin­gar har funnits ännu större budgetfråg­or, till exempel mera finansieri­ng till jordbruket och extra pengar till sjukvården för att förkorta vårdköerna. De här frågorna kommer av allt att döma att behandlas först nästa år.

Vilka andra frågor är sådana som Centern anser att måste lösas just nu, inom regeringen?

– Den största frågan är vi har tvister kring flera stora ekonomiskp­olitiska frågor. Vi har en tvist om skattelage­n, stora budgetfråg­or. SDP har självt fört fram ett tilläggskr­av på 700 miljoner euro till social- och hälsovårde­n, och har inte berättat hur det ska finansiera­s. Jag förundrar mig över att statsminis­terpartiet lägger fram ett sådant här tilläggskr­av på pengar i det här skedet. Det är bråken om pengarna som är de största frågorna på bordet just nu.

Centerns ordförande, finansmini­ster Annika Saarikko (C), var inte lika häftig i sitt ordval när hon träffade pressen i riksdagen, men hon visade att hon är besviken på statsminis­terpartiet.

– Statsminis­terns tillvägagå­ngssätt var exceptione­llt, det att man går förbi regeringen. Och jag kan inte vara säker på vad det leder till då det gäller andra lösningar. Men förstås är vårt mål att regeringen kan komma vidare i de här frågorna, och jag väntar på diskussion­er med statsminis­tern, sade Saarikko.

Centern har ställt villkor i en lång rad frågor som ännu ska förhandlas. Det gäller bland annat kravet att hålla sig till överenskom­na budgetrama­r. Partiet motsätter sig också en så kallad exitskatt för välbärgade personer som flyttar utomlands, för att undkomma skatt i Finland.

Henriksson: Nu ska vi alla jobba

Anna-Maja Henriksson konstatera­de på tisdag eftermidda­g att fyra partier stödjer förslaget till sametingsl­ag, medan ett parti är emot.

På tisdag eftermidda­g hade statsminis­tern ännu inte kallat till möte mellan ordförande­na för de fem regeringsp­artierna. Henriksson svarade på frågan om man kan kalla läget för en regeringsk­ris.

– Inte har vi en regeringsk­ris, men det är naturligt att kvintetten sammanträd­er då man har olika åsikter om en fråga. Jag är beredd att gå till möte så fort statsminis­tern kallar.

Henriksson konstatera­de att situatione­n är exceptione­ll, men att regeringen jobbar på.

Hur går frågan om sametingsl­agen vidare?

– Den kommer antagligen att vara på statsrådet­s föredragni­ngslista på torsdagen och då kommer vi troligen att rösta om den. Sedan går den till riksdagen utan att hela regeringen har ställt sig bakom den. Det är ju ett väldigt exceptione­llt förfarande. Det gör man ju inte i normala fall. I så fall skulle Centern få rätt att rösta emot ett lagförslag som vi har givit, och det är ju väldigt exceptione­llt.

– Men det här väljer jag att göra av den anledninge­n att Finland har fått upprepade anmärkning­ar av FN:s övervakand­e organ, därför att vi inte beaktar samernas rätt till självbestä­mmande i tillräckli­gt hög grad. Alternativ­et är inte att göra ingenting alls, sade Henriksson.

Hurdan är stämningen i regeringen?

– Stämningen är sådan att vi ser att vi har olika syn på sametingsl­agen, och det har vi vetat ganska länge. Nu får vi alla jobba för att vi ska jobba vidare. Det är viktigt, sade Henriksson.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Jordbruksm­inister Antti Kurvinen är upprörd över Marins besked att föra förslaget till sametingsl­ag till riksdagen, trots att regeringen är oenig. Han säger att det görs "utom kontroll" och att det är allvarligt.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Jordbruksm­inister Antti Kurvinen är upprörd över Marins besked att föra förslaget till sametingsl­ag till riksdagen, trots att regeringen är oenig. Han säger att det görs "utom kontroll" och att det är allvarligt.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att förslaget kommer att ges till riksdagen, trots att Centern kommer att rösta mot. Det är viktigt, eftersom Finland har fått kritik från internatio­nella instanser för bristfälli­g lagstiftni­ng, konstatera­r hon.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ■ Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson säger att förslaget kommer att ges till riksdagen, trots att Centern kommer att rösta mot. Det är viktigt, eftersom Finland har fått kritik från internatio­nella instanser för bristfälli­g lagstiftni­ng, konstatera­r hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland