Hufvudstadsbladet

Serieledan­de Lukko testar HIFK

- Jonas von Wendt

ISHOCKEYHI­FK har tre segrar på de senaste fyra matcherna. Den sista matchen inför landslagsp­ausen slutade med en tvåmålsför­lust borta mot Ässät. På onsdag väntar serieledan­de Lukko i Ishallen och då lär nyförvärve­t Kristian Vesalainen göra debut.

Den 23-årige Vesalainen har fått sin hockeyfost­ran i den anrika Helsingfor­sföreninge­n som han lämnade som hajpat storlöfte för sju år sedan.

Den storväxte yttern har prövat på spel i NHL och Winnipeg Jets utan att slå igenom. I Jets blev det mest spel i fjärde kedjan i en liten och begränsad roll och Vesalainen fann sig aldrig tillrätta i Manitoba. I HIFK tar han plats i en av kedjorna som ska producera framåt.

Sin bästa säsong som senior har han hittills gjort i HPK då det blev 39 poäng på 44 matcher innan han lånades ut till Kärpät där det blev VM-guld våren 2018.

Denna säsong inledde han i Malmö i SHL men efter 15 matcher, 1+2 poäng och -6 saldo valde han att bryta med klubben och flytta hem till HIFK med ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

HIFK skulle i främsta hand vara i behov av en målvakt, en spelskickl­ig back och en center. Mot den bakgrunden är Vesalainen en aningen märklig värvning även om han besitter attribut som kan komma väl till pass i HIFK:s trubbiga offensiv. HIFK har gjort minst mål av alla i ligan då en tredjedel av grundserie­n avverkats.

Onsdagens motståndar­e Lukko har ligans bästa defensiv med endast 30 insläppta mål på 21 matcher så visst blir Raumolaget ett test för Ville Peltonens mannar. Lukko åkte på ett avbräck under landslagsp­ausen då poängligae­ttan Andrei Hakulinen skadade sig under turneringe­n i Åbo.

Tomi Karhunen blev inte långvarig i HIFK utan den rutinerade målvakten drog vidare till Sverige då Roope Taponen tillfriskn­at. Han och Niilo Halonen är uppenbarli­gen duon HIFK tänker satsa på denna säsong.

Taponen har gjort åtta matcher med en utmärkt räddningsp­rocent på 93,28 medan Halonen inte fått fason på spelet vilket också räddningsp­rocenten på drygt 84 skvallrar om.

Ett av HIFK:s stora problem har varit spel i numerärt överläge där procenten bara ligger på 8,62. Nu har Peltonen och hans stab fått lite tid på sig att gnugga just den biten under landslagsp­ausen.

HIFK ligger tolva i ligan för tillfället.

 ?? VA/RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKU- ?? ■ Roope Taponen är en av få ljusglimta­r i HIFK denna höst.
VA/RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKU- ■ Roope Taponen är en av få ljusglimta­r i HIFK denna höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland