Hufvudstadsbladet

VM-matcher i ett gigantiskt beduintält

enormt beduintält, en pop-up bestående av 974 fraktconta­inrar – arenan från friidrotts-VM 2019. Det är några av arenorna där fotbolls-VM i Qatar spelas.

- TT

Byggandet av arenorna och infrastruk­turen inför VM i Qatar, som startar på söndag, har fått skarp kritik för hur landet behandlat migrantarb­etare.

Men nu står arenorna klara – och de flesta är av de spektakulä­ra slaget.

Här är de åtta arenor på vilka fotbollsmä­sterskapet kommer att spelas:

al-Bayt-stadion

Arenan i al-Khor, 35 kilometer norr om centrala Doha, ser ut som ett jättelikt beduintält. Belägen utanför huvudstade­ns tunnelbane­system gör den till en av de mer svårtillgä­ngliga arenorna för supportrar­na.

Här spelas bland annat öppningsma­tchen mellan Qatar och Ecuador samt en av semifinale­rna.

Lusailstad­ion

I Lusail, en stad som fortfarand­e är under uppbyggnad, ligger mästerskap­ets största arena med en kapacitet på 80 000. Enligt arrangören finns planer för att göra om arenan till ett slags knutpunkt med bland annat skolor, caféer och butiker efter mästerskap­et.

Här spelas den ena semifinale­n samt finalen.

Ahmad bin Ali-stadion

Hemmaplan för al-Rayyan, en av Qatars mest framgångsr­ika fotbollskl­ubbar. Har byggts om helt inför VM, dock på samma plats som den ursprungli­ga arenan från 2003. Gränsar till landets ökenlandsk­ap och efter mästerskap­et kommer kapacitete­n, just nu 40 000, att halveras.

Här spelas bland annat gruppspels­matchen mellan USA och Wales.

al-Janoub-stadion

En av de mer visuellt slående arenorna. Belägen i al-Wakrah, en av Qatars äldsta befolkade områden, strax söder om Doha. Designen är inspirerad av de traditione­lla båtarna som används för bland annat pärlfiske.

Står värd för exempelvis en av kvartsfina­lerna.

al-Thumama-stadion

Ligger nära Hamads internatio­nella flygplats strax söder om centrala Doha. Utseendet påminner om keffiyeh, den traditione­lla huvudbonad­en som bärs av män i Mellanöste­rn. Har kapacitet för 40 000 åskådare, men kommer precis som flera av de andra VM-arenorna att reduceras till hälften efter mästerskap­et.

En av kvartsfina­lerna kommer att spelas här.

Education City Stadium

Den juvellikna­nde arenan ligger i universite­tsområdet i al-Rayyan, sju kilometer väster om Doha. Efter VM kommer arenan också att minska i kapacitet och planen är att skänka sittplatse­rnas säten till utveckling­sländer.

Här spelas Danmarks premiärmat­ch mot Tunisien samt en av kvartsfina­lerna.

Khalifa Internatio­nal Stadium

Färdigbygg­d 1976, men har sedan dess genomgått flera förvandlin­gar. Under åren har flera stora evenemang avgjorts här, som finalen i

Asiatiska mästerskap­en i fotboll 2011 och friidrotts-VM 2019.

Här spelas bland annat Englands premiär mot Iran.

Stadium 974

Den visuellt kanske mest slående och udda arenan. Belägen vid vattnet – och byggd av fraktconta­inrar som syns längs med utsidan. "Popup"-arenan kommer att plockas isär helt efter VM. Siffran 974 refererar till Qatars telefonlan­dsnummer samt antalet containrar arenan är byggd av.

Här spelas bland annat gruppspels­matchen mellan Mexiko och Polen.

 ?? FOTO: DARKO BANDIC/AP-TT ?? ■ Kalifastad­ion i Doha.
FOTO: DARKO BANDIC/AP-TT ■ Kalifastad­ion i Doha.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA FOTO: KARIM JAAFAR/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ 974-stadion.
FOTO: LEHTIKUVA FOTO: KARIM JAAFAR/LEHTIKUVA-AFP ■ 974-stadion.
 ?? ?? ■ al-Bayt-stadion, som påminner om ett jättelikt beduintält, är en av Qatars åtta VM-arenor. Arkivbild.
■ al-Bayt-stadion, som påminner om ett jättelikt beduintält, är en av Qatars åtta VM-arenor. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland