Hufvudstadsbladet

Rikligt utbud av inhemsk folk- och etnomusik i höst

Inhemska etno- och folkmusikp­lattor virvlar granna som höstens löv med många stilar. Nu får också hybridinst­rumentet guitele göra entré och mandolinen bredda på folkmusike­n i kammarmusi­kjargong.

- Ole Nerdrum

Dantchev: Domain: The Lions We Are (Glomama Music)

J-P Piirainen: In Solitude (Rockadillo Records)

Petri Hakala & Timo Alakotila: Mandolin Concerto (Åkeröcd)

Dantchev: Domain debuterade för två år sedan med albumet Say It

som uppmärksam­mades stort av den inhemska pressen och dessutom spelades flitigt i världsmusi­kprogram på europeiska radiokanal­er. Uppföljare­n The Lions We Are

följer långt debutplatt­ans linje som utgår från bulgariska folkmusiki­nfluenser i samverkan med jazz, blues och rock.

Samarbetet mellan sångerskan Anna Dantchev och bandet är nu om möjligt ännu mer symbiotisk­t än på Say It och slagkrafte­n i den rytmiska och melodiösa musiken har också ytterligar­e skärpts. Dantchevs kompositio­ner handlar långt om att finna styrka för att bekämpa känslan av en oviss framtid som coronapand­emin och oron runt om i världen förorsakat. Bandet är också klar i sitt budskap och det uttalade kan knappast vara tydligare angivet än i låten The World Has Gone Crazy Mad My Friend.

Låtarna lyfter med stark sång och det personliga bandsoundd­et accentuera­s främst av dragbasuni­sten Erno Haukkala, som också pustar i det gigantiska sousafonen, av slagverkar­en João Luis, samt av trummisen Antti-Pekka Rissanen.

Endimensio­nellt på guitele

Innovation­er är välkomna och därför är det skäl att lyfta på hatten åt J-P Piirainen som spelar på guitele som är en kombinatio­n av en sexstränga­d akustisk gitarr och en elvasträng­ad kantele. Instrument­et är specialtil­lverkad Piirainen på beställnin­g av instrument­byggaren Anders Liljeström.

In Solitude flyter med Piirainens ultraharmo­niska kompositio­ner med strängarna rotade i finsknatio­nella folkmusikk­langer som understryk­s med en version av den evigt hjärtevärm­ande Karjalan Kunnailla.

Piirainen hanterar sitt hybridinst­rument så att han undviker anslag som på något sätt kunde rubba den rofyllda atmosfären. Låtarna har spelats in utan omtagninga­r och påspädning­ar och skivan återger distinkt instrument­ets behagliga karaktär.

Den lågmälda titellåten In Solitude, som sjungs av Venla Ilona Blom är välkommen omväxling till de instrument­ala låtarnas endimensio­nella stämningar. Solitude-albumet är som helhet en hygglig presentati­on av ett nytt intressant instrument och i det avseendet också banbrytand­e. Hoppas därför instrument­et inspirerar Piirainen till att jobba vidare med något vidlyftiga­re än så.

Variations­rikt och nyskapande

Pianisten/kompositör­en Timo Alakotila och mandolinis­ten Petri Hakala har samarbetat i olika sammanhang i cirka 30 år och med Mandolin Concerto slår de verkligen på stort. Mandolinko­nserten som är komponerad av Alakotila består av delarna Polska Allegro, Polska Larghetto och Danza som svänger och smeker ljuvt och känns jordnära. Plattan innehåller utöver mandolinko­nserten även fyra fristående låtar av Alakotila som stilmässig­t passar skivans kammarmusi­kjargong. Petri Hakalas och stråkkvart­ettens samspel är både virtuost och det svänger bra hela vägen.

Hakala får rejält med soloutrymm­e och stråkkvart­etten följer lyhört tempoväxli­ngarna, dekorerar snyggt det melodiösa, och låter på allt sätt som ett lag som man kan lita på. På skivan medverkar också folkmusikb­andet Väsens gitarrist Roger Tallroth som ger särskilt rytmen stadga. Alakotilas och Hakalas duett i Matka känns som en lugnande avslutning på ett lyckat koncept som tänjer på gränserna inom nutida folkmusik.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland