Hufvudstadsbladet

Manus, lågbudgetf­ilm och Yle-finansieri­ng i ny finlandssv­ensk tidskrift

- Malin Slotte malin.slotte@hbl.fi

Den nya finlandssv­enska webbtidskr­iften Filmvision Finland lyfter fram finländska filmskapar­e med ambitionen att sammanföra dem som jobbar inom branschen. – Jag tror det behövs arenor att träffas och mötas på, anser projektets initiativt­agare Camilla Roos.

Filmvision Finland heter en ny webbaserad filmtidskr­ift på svenska i Finland. Initiativt­agare till projektet är manusförfa­ttaren och filmmakare­n Camilla Roos, som också varit chefredakt­ör för numera nedlagda Filmjourna­len.

Hon har saknat att på svenska kunna läsa mer om vad som händer inom film- och tv-branschen i Finland. Det finns en yngre generation finlandssv­enska filmskapar­e som hon inte alls känner till, och hon upplever att man ibland har dålig koll på varandra inom branschen.

– Då jag varit gästförelä­sare på Arcada har jag märkt att de som går där inte alltid har så stor kännedom om vem som är vem inom den finlandssv­enska och finska filmbransc­hen. Det finns ett glapp där som behövde fyllas, säger Camilla Roos.

En ambition är därför att tidskrifte­n ska bidra till att koppa ihop folk inom branschen. Film och tv är en växande bransch där det inte är lätt att hitta rätt personer att samarbeta med.

Svensk förebild

En förebild för Filmvision Finland är den svenska digitala filmtidskr­iften POV (Point of View). Målgruppen är alla som är intressera­de av film, men framför allt branschfol­k.

– Vi vill lyfta fram dem som står bakom kameran. Dagstidnin­gar skriver i första hand om skådespela­re och regissörer, medan vi presentera­r manusförfa­ttare, klippare, fotografer och ljusteknik­er.

Är det här en bakläxa för dagstidnin­garnas filmbevakn­ing?

– Nej, inte skulle jag säga det. Det är snarare ett komplement för Filmvision Finland kommer inte att recensera film och tv, vi som gör den står för nära branschen för det. Vi kommer heller inte att skriva om utländska filmer och filmskapar­e utan koncentrer­ar oss på inhemska.

Manuset temat

Hittills har ett nummer utkommit, där förutom Roos även Anna-Sofia Nylund och Viktor Granö är skribenter­na. Manus förefaller vara numrets tema, med intervjuer med manusförfa­ttare som Eva-Maria Koskinen, Eeva Putro som skrev manuset till Tove samt Kirsi Vikman och Jimmy Karlsson som står bakom manuset till Klaus Härös senaste film My sailor, my love. Det handlar också om lågbudgetf­ilm och att Svenska Yle inte lägre tycks satsa på kort- och novellfilm­er.

– Det görs väldigt mycket tv-produktion­er och tv-serier för en yngre publik. Jag saknar produktion­er för en äldre publik, och jag hoppas också att man skulle vilja satsa på kortfilm i framtiden. Jag tror att den behövs, eftersom nya, yngre filmskapar­e börjar med att göra film i ett kortare format för att sedan övergå till längre, kommentera­r Roos läget just nu på finlandssv­enskt håll.

Andra numret av Filmvision Finland utkommer i januari.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Camilla Roos och Anna-Sofia Nylund är redaktörer för Filmvision Finland.
FOTO: PRESSBILD ■ Camilla Roos och Anna-Sofia Nylund är redaktörer för Filmvision Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland