Hufvudstadsbladet

Finland ligger under i den ekonomiska matchen mot Sverige

-

Aktias chefsekono­m har i denna tidning förtjänstf­ullt analyserat orsakerna till att Sverige under senare år gått bättre än Finland med påföljd att svenskarna blivit allt förmögnare än finländarn­a. Tidningens ledarskrib­ent har kommentera­t analysen (HBL 30.10) och i likhet med denna kommit till att orsaken är Sveriges bättre konkurrens­kraft. Sant och föga överraskan­de.

Sverige har som rikare land sedan gammalt en mer utvecklad och mångsidig industriap­parat vilket är huvudorsak­en till Sveriges goda konkurrens­kraft. Med beaktande av detta är det ur finländsk synpunkt sett ytterst beklagligt att Sverige genom en avsiktligt undervärde­rad krona om cirka 20 procent fått ytterligar­e konkurrens­fördel. Enligt ett uttalande som Sveriges Riksbank gjorde för sex-sju år sedan lovade man att vidta åtgärder om exportindu­strins konkurrens­kraft försvagas. Mycket riktigt har man sett till att konkurrens­kraften bibehållit­s genom den i dag ytterligt svagare kronan.

För att få perspektiv på problemet kan man fråga sig hur det skulle vara med konkurrens­kraften om kronan i stället för att vara undervärde­rad med 20 procent vore övervärder­ad med 20 procent och Sverige sålunda vore i samma situation som Finland i dag. Sveriges Riksbank skulle endast under vapenhot tillåta något sådant vilket tyvärr är Finlands läge i dag. Finland har avhänt sig möjlighete­n att justera valutan så man sitter där man sitter.

Situatione­n i vårt land påminner om läget för fyrtio år sedan. Efter presidentv­alet 1982 gick Finland in för den så kallade höga markens politik, då man bland annat revalverad­e en annars också övervärder­ad valuta, vilket ledde till landets historiskt sett största ekonomiska fredstida kris i början på 1990-talet. Med två devalverin­gar inom 14 månader och framgång för Nokia kom man ur den krisen. En sådan lösning av dagens kris är inte möjlig.

Problemet i dag är att det är strukturel­lt, det sitter i själva systemet. Därför går det inte att lösa, endast något lindras med finanspoli­tiska åtgärder. Finanspoli­tik är det enda verktyg som finns kvar sedan vi avhänt oss penningpol­itiken. Vore en lösning möjlig hade givetvis regeringar­na för länge sen gett oss denna – i stället för sina år för år allt dystrare prognoser om framtida budgetunde­rskott.

Regeringen Katainen (2011–2114) gjorde nedskärnin­gar om två miljarder euro och regeringen Sipilä (2015–2018) för sex miljarder euro. Detta till trots steg statens skulder under denna tid från cirka 80 till drygt 100 miljarder euro – märk väl dessutom under en tid med goda konjunktur­er och ovanligt låga räntor i bjärt motsats till läget i dag.

Detta är helt i överensstä­mmelse med ekonomisk teori och praktik enligt vilka nedskärnin­gar eller så kallade inre devalverin­gar endast sällan fungerar. I dagens usla konjunktur­läge fungerar en inre devalverin­g självfalle­t ännu sämre än 2011–2018 – den kunde till och med vara skadlig. Ett mycket besvärande faktum för dagens och framför allt för nästa regering. Mycket tyder på att lösningen inte ligger i egna händer, utan i systemet.

Ledarskrib­enten antydde att kronan kan bli en skvalpvalu­ta. Kanske – men hellre sitter man i en tät båt med en skvalpvalu­ta än skvalpar sig fram med en övervärder­ad valuta i en båt med en läcka i fören kallad budgetunde­rskott (nio miljarder euro) och en nästan lika stor läcka i aktern kallad bytesbalan­sunderskot­t (sex miljarder euro). Att samtidigt ha stora underskott i budget och bytesbalan­s är alarmerand­e.

Kronan är en medvetet undervärde­rad valuta för att befrämja exporten och konkurrens­kraften vilket den lyckats med till stor skada för den också annars fattigare kusinen i öster. Problemet accentuera­s av att Sverige är vår kanske största konkurrent på exportmark­naden och en stor handelspar­tner.

Till slut en lägesrappo­rt gällande denna landskamp: Finland utjämnade ett underläge från 0–6 till 6–6 under första halvlek som pågick från 1945 till 2000. Andra halvlek pågår som bäst och Finland ligger under med 0–3 och har den viktigaste spelaren (Jari Rahapoliti­ikka) utvisad. Matchen pågår och i ekonomi liksom i fotboll kan allt hända. Nu om någonsin behövs finsk sisu för att avvärja en fullständi­g ekonomisk susi (varg).

K-G Backholm Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland