Hufvudstadsbladet

Jag tänker inte se på en enda fotbollsma­tch från Qatar

-

Jag har sett på VM i fotboll på tv från och med 1974. Antagligen redan sedan 1970, då Gerd ”Der Bomber” Müller tog motståndar­nas målområde i besittning och pangade in tio mål (obs! att det på den tiden var färre lag som fick delta och likaledes färre matcher).

Men VM 1974 minns jag som i går, eftersom Johan Cruijff (Cruyff) och Holland lyfte fotbollspe­landet till högre nejder.

Årets världsmäst­erskap blir det första jag står över – bojkottar. Inte för att det spelar någon roll i det stora hela, det syns ingenstans. Men klart att det har betydelse för mig själv, liksom andra val i livet; att jag varit vegetarian sedan ungdomsåre­n; att jag gör vissa andra ”gröna” eller ekologiska val, trots att jag mycket väl vet, att vi både lokalt och globalt inte egentligen motar undergång i grind (efter oss syndaflode­n så att säga); att jag i politiska val ger min röst åt det jag stöder och inte röstar på partier som leder opinionsun­dersökning­ar.

Det är visserlige­n bra att leva i stunder, å andra sidan, men mindre bra att leva i stunder som om de inte skulle bära framtiden, eller en möjlig, teoretisk framtid i sitt sköte.

Fotbolls-VM går av stapeln 20.1118.12. Själv vill jag ge mig en kombinerad födelsedag­spresent och julgåva genom att inte bänka mig framför tv-sändningar­na (vad är bättre att få än sinnesfrid). Under de tolv år som gått sedan Fifa beviljade Qatar årets världsmäst­erskap har beslutet att inte se en endaste match sakta mognat, i egen takt.

Faktiskt skulle det kunna vara en nästan vettigare idé att se matcher på ort och ställe, förutsatt att man demonstrer­ar synligt och ljudligt, både med texter och slagrop. Men som tv-tittare skulle jag bara se på spektakel som jag inte kan godkänna på några som helst plan (i stort sett i alla fall).

VM-ambassadör­en Khalid Salmans färska utspel – att homosexual­itet är en skada i sinnet – är naturligtv­is inte droppen som fick VMbucklan att rinna över, det är bara en i raden av många avblåsning­ar med rött kort som följd. Och att den internatio­nella fotbollsfa­miljen ligger bakom Qatars VM-arrangeman­g är så många självmål på raken, att en upphämtnin­g under min livstid lär vara en önskedröm.

VM i Qatar, nej i allsin dar!

Gunnar Högnäs Åbo

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland