Hufvudstadsbladet

Krigsskade­ståndet krävde stock, papper och cellulosa vilket påverkade skogarna

-

Vad är det som gör EU:s restaureri­ngsplan för vår natur så besvärlig? Åtminstone i ett avseende har Li Andersson rätt i sin kolumn (HBL 14.11): det som gör det svårt är politikern­as förkortade debatt.

Man behöver egentligen bara kolla förslagets tidshoriso­nt för att inse att det finns verkliga svårighete­r. År 1950 hade knappa sex år gått sedan vapenstill­eståndet. I den förlorade delen av Karelen försvann 270 000 ha odlingsmar­k, som måste ersättas. Samtidigt måste landet skapa en tillflykts­ort och en ny hembygd för över 400 000 människor och inleda avbetalnin­gen på de överstora kraven på krigsskade­stånd. En del av de nyskapade hemmanen var ”alla hemman”, det vill säga hemman utan färdig odlingsmar­k. Av den här orsaken fortsatte åkerröjnin­gen fram till 1960. I bestämmels­erna nämndes det uttrycklig­en att krigsskade­ståndet skulle betalas i trävaror, papper, cellolusa och i både havsgående fartyg och flodfartyg. Fartygen byggdes bland annat i Åbo.

Vad fanns det för ”fristående” resurser? Huvudsakli­gen skog och kärrmark. För att fylla kraven, för att producera cellulosan och pappret, för att bygga fartygen och pråmarna behövdes det stock. Sjuttio år senare ser vi resultatet i våra skogar. Om man jämför åldersförd­elningen mellan finsk och svensk skog är det just i skogens åldersskil­lnader den finns och det har betydelse för vår sänka. De områden Finland då tvingades avverka för att klara skadestånd­en har just nu kommit upp till en ålder där sekvestrer­ingen av koldioxid märkbart minskar. Det påverkar alltså dynamiken i vår sänka.

Samtidigt ställs vi inför ett besvärligt, och samtidigt lite moraliskt, problem. Ska de kärr som då röjdes omfattas av kraven på återställn­ing. Eller gäller återställn­ingskraven Karelen?

Nils Torvalds Europaparl­amentarike­r (SFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland