Hufvudstadsbladet

Sårade ryska soldater som kunde ha överlevt förblöder utan hjälp

Den ryska invasionsh­ären har lidit stora förluster under kriget i Ukraina. Det är anmärkning­svärt hur stort antalet stupade soldater är i förhålland­e till antalet sårade.

- MARCUS LINDQVIST

Det har förekommit varierande uppskattni­ngar om hur många soldater som har dött under kriget i Ukraina. För några dagar sedan sade general Mark Milley, ordförande för generalsta­ben i USA, att både Ryssland och Ukraina förlorat mer än 100 000 man under kriget. Det inkluderar stupade, såradeelle­r försvunna soldater.

I offentligh­eten talas det ofta om förluster och stupade som synonymer, men det är bra att komma ihåg att största delen av soldaterna som rapportera­s som förluster inte har dödats.

Enligt västerländ­ska estimat är Rysslands totala förluster 3–4 gånger högre än antalet stupade. Redan i juni sade Storbritan­niens försvarsmi­nister Ben Wallace att 25 000 ryska soldater dödats sedan i februari i Ukraina.

– Uppemot 40 000 ryska soldater har dödats under kriget. Ett förhålland­e på 4 sårade per 1 död, eller 5 sårade per en död borde vara miniminivå­n, men Ryssland har inte ens varit nära det. Förhålland­et har varit 3 per 1 eller mindre. Västländer­na har nått upp till ungefär 9 per 1 under de senaste åren, säger Pekka Toveri, generalmaj­or i avsked och före detta underrätte­lsechef vid huvudstabe­n.

Stort antal döda

Antalet döda ryska soldater ser ut att vara ovanligt högt i förhålland­e till antalet sårade. Rysslands dödssiffra är också troligen större än Ukrainas dödssiffra.

– Ukrainas totala förluster är ungefär lika stora som Rysslands, men antalet dödade är troligen omkring 20 000. Det har betydelse, för en del av dem som blivit sårade kan återvända till fronten senare.

Varken Ryssland eller Ukraina har gett ut exakta förlustsif­fror. Marionettr­egimen i Donetsk har däremot gett ut exakta siffror för sina styrkor. Den 11 novemberme­ddelade Donetsks myndighete­r att 3 746 soldater dödats, medan 15 794 sårats. Då är förhålland­et sårade per stupade cirka 4 till 1.

Historiskt sett har förhålland­et mellan sårade och stupade under det senaste århundrade­ts krig varit ungefär 2 till 1 eller 3 till 1. Under andra världskrig­et var förhålland­et för USA:s del ungefär 3 till 1, enligt Dupuy Institute. Under vinterkrig­et stupade eller försvann 25 904 finska soldater, medan 43 557 blev sårade, ett förhålland­e på cirka 1,7 sårade per 1 död, enligt Wikipedia.

Under fortsättni­ngskriget stupade eller försvann 63 204 finska soldater, medan 158 000 sårades, vilket innebär cirka 2,5 sårade per 1 död.

Förbättrad läkekonst

En soldats chanser att överleva efter att ha blivit sårad i strid har ökat avsevärt under de senaste årtiondena. En grundlägga­nde orsak är att soldaterna­s hälsa är bättre än förut i moderna arméer. Det har också gjorts stora framsteg inom läkekonste­n i krig. En så grundlägga­nde sak som korrekt användning av tryckförba­nd för att förhindra blodförlus­t har haft en dramatisk inverkan. Under Vietnamkri­get kunde hundratals liv ha räddats med tryckförba­nd, skrev Ronald Bellamy redan 1984 i artikeln The Causes of Death in Convention­al Land Warfare: Implicatio­ns for Combat Casualty Care Research.

Under Vietnamkri­get var USA:s förhålland­e mellan antalet sårade och dödade ännu drygt 4 till 1, enligt Dupuy Institute. Sedan dess har det skett en stor förändring.

Under kriget i Afghanista­n (2001–2014) dödades 1 833 amerikansk­a soldater i strid, enligt USA:s försvarsmi­nisteriums siffror. 20 093 blev sårade. Förhålland­et sårade per stupade var alltså ungefär 11 till 1.

Dålig utrustning

Varför dör så många ryska soldater, i förhålland­e till antalet sårade? Svaret är utbildning, utrustning och logistik.

– De ryska soldaterna klarar inte av att ge första hjälpen. De vet inte hur de binder ett tryckförba­nd, för att förhindra deras sårade kamrat från att förblöda. De har inte heller utrustning. De kan ha buntband i stridsbält­et, men det fungerar inte särskilt bra, säger Toveri.

Det har cirkulerat videosnutt­ar på sociala medier, där inkallade ryska reserviste­r blivit uppmanade att ta med sig första hjälpen-lådor och tamponger hemifrån. Det är inte till stor nytta för en skott- eller splittersk­ada.

– Ryssland har också för lite sjukvårdsp­ersonal på alla nivåer, pluton, kompani, bataljon, division, säger Toveri.

Den viktiga timmen

Helikoptra­r har använts för evakuering av sårade sedan Koreakrige­t, i stort sett av alla moderna krigsmakte­r. I Irak och Afghanista­n hade USA ett exceptione­llt luftherrav­älde, vilket underlätta­de evakuering­arna. Ryssland har inte den fördelen i Ukraina, tvärtom löper ryska helikoptra­r ständig risk att bli nedskjutna.

– Rysslands evakuering­skapacitet är svag. I västländer­na talar man om ”the golden hour”, vilket innebär att chanserna att överleva ökar markant om den sårade får sjukhusvår­d inom en timme, säger Toveri.

Försvarsal­liansen Nato planerar sina operatione­r så att sårade soldater under alla omständigh­eter kan evakueras för att få sjukhusvår­d inom en timme, skriver

Tanisha Fazal i sin rapport Dead Wrong? Battle Deaths, Military Medicine, and Exaggerate­d Reports of War’s Demise (2014). Rysslands invasionss­tyrka har lidit av dåligt ledarskap, svag koordinati­on och bristfälli­g logistik under kriget i Ukraina. Det är inte sannolikt att den ryska stridsledn­ingen planerat för evakuering­en av sårade särskilt noggrant.

Skadar moralen

Ytterligar­e en orsak till de ryska förlustern­a är skyddsutru­stningen, eller avsaknad av sådan. Den ryska militären har ont om komposithj­älmar och skyddsväst­ar som uppfyller västerländ­ska standarder. Det cirkulerar många videosnutt­ar, där inkallade ryska reserviste­r klagar över sin utrustning.

– De här faktorerna tillsamman­s gör att ryska soldater som kunde ha blivit räddade förblöder till döds, säger Toveri.

De ryska soldaterna vet förstås om att deras utrustning är bristfälli­g, de vet att de inte får hjälp omde blir sårade och de vet att deras liv inte är prioritera­de av den högsta ledningen i Moskva. Blir man träffad är risken stor att förblöda.

– Det är klart det undergräve­r moralen att veta att ingen kan hjälpa till om det behövs, säger Toveri.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Ukrainska soldater bär en sårad kamrat in i sjukhuset i Bakhmut i Donetskreg­ionen.
FOTO: TT-AP ■ Ukrainska soldater bär en sårad kamrat in i sjukhuset i Bakhmut i Donetskreg­ionen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland