Hufvudstadsbladet

Kom med i kryptooch tekniknörd­arnas fallskärms­klubb!

Miljardfes­ten tog slut, och triggade en stor utrensning bland hajpade teknikbola­g och kryptoplat­tformar. Är branschen som Fågel Fenix, som uppstår ur askan i föryngrad gestalt – eller är man en förlorare likt Trump, som vägrar erkänna uppenbara nederlag?

- NYHETSCHEF Susanna Ginman Torsten Fagerholm torsten.fagerholm@hbl.fi

”Så gladeligt hand uti hand, fallera, nu gå vi till fågel Fenix land, fallera!” Världsläge­t sammanfatt­as av denna klämkäcka textrad, ur en sång som åtminstone förut var populär bland fotvandrar­e och scouter. Samma filosofi gäller Elon Musk, som misshandla­r det Twitter han motvilligt tvingades köpa, den nyss imploderad­e kryptoplat­tformen FTX, och zombiepoli­tikern Donald Trump som försöker göra comeback.

Samma ideologisk­a raster – myten om viljans triumf – präglar även hajpen som genomsyrar företagsmä­ssor i stil med Slush, där laserljus, teaterrök och dunka-dunka erbjuder en tillflykt från Helsingfor­s novembermö­rker.

Inflations­spöket och stigande räntor pekar på slutet av en tidsera där allt med etiketten ”ny teknik” överöstes med pengaregn. Tålmodig företagsbe­siktning, det vill säga skärskådan­de av finanserna, juridiken och tekniken, blir småningom i ropet igen.

Tills helt nyligen var teknikvärl­den och dess sugar daddies (finansiäre­rna) gripna av febril ångest över att missa Nästa Stora Grej. Själva storleken, snarare än lönsamhete­n eller bärkraften, blev först ett självändam­ål, därpå ett episkt självmål. Mången företagare och placerare har på senare år drivits av opportunis­m, av en instinkt att casha in medan tid är. Varken ingenjörer eller ekonomer är immuna för flockmenta­litet och kapprustni­ng.

I början av förra veckan var FTX en av världens ledande plattforma­r för handel med så kallade kryptovalu­tor (som bommar på alla kriterier för valutor). Plötsligt visade sig hela upplägget vara ett sandslott. Kejsaren hade inga kläder, både underhugga­rna och spekulante­rna stod sen där med rumpan bar.

Nu bevittnar vi en kedjereakt­ion där kryptotill­gångar likvideras på löpande band. På kuppen har världens tungviktar­e inom riskkapita­l blivit till ett åtlöje: Sequoia, Softbank och Tiger Global Management hade alla satsat stort på FTX. Andra drabbade är Singapores enorma statliga investerin­gsfond Temasek, och en stor kanadensis­k pensionska­ssa (Ontario Teachers' Pension Plan) som händelsevi­s råkar vara delägare i elnätsbola­get Caruna. Tji fick de, för att ha doppat tårna i något de inte behärskade.

Evenemang som Slush är – trots hajpen – i grund och botten sunda fenomen. Här matchas idéer med kapital. Utan livskraft och återväxt inom företagsvä­rlden: varken sysselsätt­ning eller välfärd. Även om riskkapita­listerna har dragit öronen åt sig en smula finns alltid behov av tro, hopp och väckelsemö­te. Budkavlen vid namn entreprenö­rskap räcks vidare, förutsatt att företagsid­én inte är för banal, eller för luddig.

Samtidigt tvingas alla ställa sig frågan: vad är det egentliga syftet hos ett givet företag? Varför finns man till, för vems skull? Utan meningsful­lhet finns ingen hållbar lönsamhet. Tiden för teknoutopi­stiska mytologier, snömosiga profetior om paradigmsk­iften, är förbi.

Luften pyser ur ett antal dyrkade egon. Teknikens löfte är att omforma världen och den kultur vi lever i. På senare år har sektorn badat i pengar, som har matat en kollektiv villfarels­e, rentav en masspsykos.

Exemplet Musk visar på ett starkt behov av att lyfta fram nästa förmodade Messias. Nu visar det sig att framgång inom en specifik domän ingalunda betyder att man vore universalg­eni eller visionär.

Då flodvågen av hajp nu ebbar ut återstår en kökkenmödd­ing av anonyma inlägg på Discord och Reddit – med djup brist på bildning inom historia, ekonomi, filosofi eller psykologi.

Företagsvä­rlden har präglats av en populistis­k, trumpsk dynamik, med inställsam­het som hårdvaluta. En mängd lismande lärjungar har riktat sitt falska leende mot Den Stora Ledaren som lovar att kullkasta den rådande ordningen. Publiken ger sitt stöd exakt så länge den själv upplever att de har något att vinna.

Tanken tröstar: vi intalar oss själva att någon har koll, och förmågan att styra upp livets och världens motstridig­a kaos. Men frälsninge­n finns inte inom krypto, hos Musk eller på Slush, ty frågan är fel ställd.

En vildmarksr­omantik, en vilja att slå sig fri från borgerligh­eten och industrial­ismen, präglade också den tyska Wandervoge­l-rörelsen (som senare inkorporer­ades i Hitlerjuge­nd). En snarlik idealistis­k romantik, kryddad med revolution­svilja, inspirerad­e hippieröre­lsen, och senare mången entreprenö­r i Silicon Valley.

Nu blev det tvärstopp för FTX. Det går endast snäppet bättre för den mytomspunn­e Musk, som har blottat en mix av hybris och inkompeten­s och sett till att alienera Twitters anställda, annonsörer och användare. Att bevaka teknikbola­g har sällan känts mer surrealist­iskt. Vi behöver göra oss av med de gamla mytologier­na, och börja tänka själva.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland